Főoldal » Ismét megjelent hazánkban az aflatoxin

Ismét megjelent hazánkban az aflatoxin

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A hatóságok és a gyártók is figyelnek arra, hogy Magyarországon is megjelent a gabonákon és a takarmányokon az aflatoxin a klímaváltozás miatt.

A tejipari vállalkozások, valamint az élelmiszer-biztonságért felelős hatóságok egyaránt folyamatosan vizsgálják, hogy ne kerülhessen határérték feletti mértékben aflatoxin a tejtermékekbe. Erre azért kell figyelni, mert a takarmányon keresztül a méreganyag – az aflatoxin mikotoxin, vagyis gombaméreg -, a tejbe juthat kiválasztódással.

Hazánkban 2004 októberében a fűszerpaprikában találtak aflatoxint. Mivel a gyártók nagy része a szóban forgó anyaggal szennyezett paprikákat használt fel keverékeiben, ez a fűszer forgalmazásának országos méretű felfüggesztéséhez vezetett.

A szóban forgó méreganyag az emberre is veszélyes lehet, nagy mennyiségű fogyasztása rákos megbetegedést okozhat. Ám más állati termékekben ez nem fordul elő, mivel ott az állatokban okoz betegséget.

Leggyakrabban a földimogyorón találjuk meg, de előfordul más élelmiszerekben (pl. szója, rizs, köles, kukorica, zab, bab, kávé, paprika) és takarmányféleségeken is. Számos afrikai, ázsiai és Dél-Amerikai országban természetesen van jelen. Az aflatoxinok legveszélyesebb, kis dózisokhoz kötött, hatása génkárosító és rákkeltő hatása. In vitro emberi sejtekben az aflatoxinok (főként a B1)  klasztogének és mutagének, kovalensen kötődnek a DNS-hez . Géntoxikus hatásukat élelmiszerekben a szokásos csírátlanító (dekontamináló, sterilizáló) kezelések után is megőrzik

Minthogy az aflatoxinok géntoxikus, daganatkeltő hatásuk kifejtéséhez metabolikus átalakításra szorulnak, és ez elsősorban az ún. oxidatív stresszen alapuló DNS törésekre vezethető vissza, antioxidánsok (pl. flavonoidok) adásával vagy minden “zöldszínű zöldség” (brokkoli, spenót, sóska, saláta), gyümölcsök, teafélék fogyasztásával, vagy fokozott citokróm enzim aktivitással mutagén-karcinogén hatásuk csökkenthető.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.