Főoldal » Jövőre előtérbe kerül a vidékfejlesztés…

Jövőre előtérbe kerül a vidékfejlesztés…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) jövő évi költségvetésében meghatározó támogatási forrás az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) – derül ki a büdzsé pénteken benyújtott tervezetéből.

A törvényjavaslat szerint az ÚMVP-re jövőre 216,27 milliárd forint jut, ebből 155 milliárd forint az európai uniós támogatás.

A VM kiadásai szinten maradnak az idei évihez képest: 2013-ra 595,69 milliárd forinttal tervez a kormány, szemben az idei 604,32 milliárd forintos kiadási előirányzattal.

A nemzeti támogatások alcímen tervezett fejezeti kezelésű előirányzatok, tisztán nemzeti forrásból finanszírozott agrár- és vidékfejlesztési támogatásként a területalapú támogatás nemzeti kiegészítéséhez, a korábbi években működtetett agrártámogatások 2013. évi költségvetést terhelő kötelezettségvállalásaihoz, valamint az Európai Bizottság által engedélyezett nemzeti támogatások finanszírozásához biztosítanak fedezetet.

A nemzeti támogatásokon belül a folyó kiadások és jövedelem-támogatások fejezeti kezelésű előirányzatból különböző, a mezőgazdasági termelést segítő, a jövedelmi helyzetet javító, a termékek piacra jutását elősegítő támogatási konstrukciók működnek. Kiemelt feladat továbbá az osztatlan földtulajdon megszüntetése – derül ki a javaslatból.

A környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény hatályba lépésével, az új struktúra elemeként működik az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. Az új rendszer célja továbbra is, hogy a termékdíj-köteles termékekből képződött hulladékokkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási ipar átlátható, az állam és így a társadalom érdekeit lényegesen kedvezőbb feltételekkel szolgáló módon alakuljon át és fejlődjék tovább. Kiemelt cél a rendezettebb és mindenki számára hosszútávon kiszámíthatóbb, folyamatos és hatékony szelektív hulladékgyűjtés, feldolgozás, hasznosítás.

Tovább folyatódik emellett a 2011-ben megkezdett Tanyafejlesztési Program, melynek célja a tanyai gazdálkodás megújításával és a tanyai életmód hátrányainak csökkentésével kapcsolatos kötelezettségek finanszírozása.

2013-ban kiemelt szerephez jutnak azon intézkedések, melyek célja a hazai élelmiszergazdaság (benne egyebek mellett a lakosság élelmiszerellátása szempontjából kiemelt jelentőségű sertéságazat) helyzetének stabilizálása, fejlesztése.

A VM-hez tartozó intézmények közül a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 11,4 milliárd, az agrárkutató intézetek 1,36 milliárd, az Országos Meteorológiai Szolgálat 512 millió, a Nemzeti Környezetügyi Intézet 1 milliárd, a nemzeti park igazgatóságok 2,3 milliárd, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet pedig 1,1 milliárd forintból gazdálkodhat.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.