Főoldal » Juh termékek…

Juh termékek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Juhhús : a juhhústermelés a legjobban jövedelmező terület az ágazatban. Elsősorban exportra kerülnek az élő és vágott bárányok, a hazai fogyasztás alacsony. A hústermelés során intenzív neveléssel jó húsarányt érnek el, a faggyú (zsír) beépülése pedig alacsony. A hízóalapanyag mennyiségét az anyajuhok szaporasága határozza meg. Az elléseket lehet sűríteni, ezáltal nagyobb lehet például a pecsenyebárány kibocsátás. Az anyajuhok jó báránynevelő képessége valamint tejtermelése befolyásolja a bárányok napi testtömeg gyarapodását (200-300 gramm), ezáltal a vágósúly elérésének idejét.

Fontos értékmérő tulajdonság az értékes húsrészek aránya (százalék), a csont-hús arány (4:1) és a faggyú mennyisége (százalék). A hús értékét meghatározza összetétele, nagyobb testtömeg esetén csökken a víztartalom és nő a faggyú mennyisége. A vágott testet (karkasz) hat minőségi főosztályba sorolják, ahol a legjobb minőséget a szuper (S) jelenti, a legkevésbé jó osztály pedig a gyenge (P) minősítést kapja. A faggyúsodás mértékét 1-5 számskálán értékelik.

Juhtej : a juhtej beltartalmi mutatói kedvezőbbek a tehéntejénél. Magasabb a szárazanyag tartalma (16-20 százalék), zsírtartalma 6-8 százalék, fehérje tartalma 5-6 százalék. Juhtejből készült legismertebb tejtermékek: kaskaval, gomolya, orda, brindza, zsendice.

A tejtermelő képesség fajtajelleg, de a fajtán belüli egyedek között is vannak különbségek. Az ellés utáni egy hétben föcstej termelődik (a bárány számára fontos immunanyagokkal), ezután normál összetételű juhtej képződik. A választás után a juhok fejése 40-250 napig tarthat, a tej mennyisége ez idő alatt 50-500 liter (de akár 1000 liter is lehet egyes fajtáknál). A juhtej kifejése és feldolgozása nehezebb, mint a tehéntejé. A juhtej édeskés ízű, csontfehér színű, kellemes illatú. Ha ’bundaszagú’, akkor a tejkezelés során történtek hibák.

Gyapjú : olyan állati szőr, mely lenyírva egyben marad, és fonásra valamint nemezkészítésre alkalmas. Fontos tulajdonsága a színe (a fehér a legjobb), fénye, finomsága (a 28 mikron átmérőnél kisebb méret a finom kategória), a gyapjú sűrűsége, a szálhosszúsága (6-8 centiméter), a szakító szilárdsága, az erőssége, A gyapjút évente egyszer kézi- vagy gépi nyírással távolítják el. A nyírás után a gyapjú válogatása, a mosása és a feldolgozása következik. A feldolgozás során keletkezett tisztított gyapjúzsír a lanolin.

Gerezna, prém : a levágott juh bőre, amelyet kikészítenek (sóznak és szárítanak), és értékesítenek. Sapkák, kabátok, prémek készülnek belőle. A karakul fajta fő haszna a gerezna.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.