Főoldal » KAP – fiatalok támogatása

KAP – fiatalok támogatása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A KAP-reform előnyös a fiatal és a kisebb gazdálkodóknak

A VM. Sajtóiroda tájékoztatója szerint megkülönböztetetten kezeli a fiatal gazdálkodókat és a kisgazdálkodókat a Közös Agrárpolitika (KAP) 2014-2020 közötti reformjáról szóló uniós tervezet, és ez előnyös Magyarországnak is.Ilyen tartalmú nyilatkozatot tett Brüsszelben a tanácskozáson résztvevő Czerván György államtitkár. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint a fiatal gazdálkodók 25 hektáros felső támogatási határát emelni kell.

Előnyös, hogy a 2014-2020 közötti Közös Agrárpolitika reformjának tervezete a fiatal gazdálkodókat és a kisgazdálkodókat megkülönböztetve kezeli – emelte ki Czerván György az uniós mezőgazdasági miniszterek tanácskozásán. Az államtitkár ugyanakkor több javaslatot tett a tervek módosítására, kiegészítésére. Így például úgy vélte: a fiatal gazda támogatások lehívásának 25 hektáros felső határát emelni kell, hogy a kiosztott összeg a terveknek megfelelően megközelítse a közvetlen támogatások 2 százalékát, és életképes gazdaságok jöhessenek létre.

Czerván György tárgyalt a fiatal gazdák európai szövetségének (CEJA) elnökével, Joris Baeckével. A felek fontosnak tartják, hogy a különtámogatásokba ne csak a pályakezdő gazdákat vonhassák be, hanem valamennyi fiatal korcsoportba sorolható (40 év alatti) gazdálkodót. Magyarországon az érintett réteg aránya eléri a 6-7 százalékot.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.