Főoldal » Kaposvári Állattenyésztési Napok

Kaposvári Állattenyésztési Napok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A VM. Sajtóiroda közleménye alapján a kormány és a vidékfejlesztési tárca mindent megtesz azért, hogy az állattenyésztési ágazatok helyzetét javítsa-mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár az Állattenyésztési napok megnyitóján, a Kaposvári Egyetemen.

A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára hangsúlyozta: noha a mezőgazdaság – és azon belül az állattenyésztés – az elmúlt 20 évben nagyon sokat változott, nemzetgazdasági szerepe még mindig számottevő. Az elmúlt évben az ország GDP-je 1,7 százalékkal nőtt, ehhez az agrárium 0,7 százalékponttal járult hozzá. A mezőgazdaság kibocsátása meghaladta a 2.100 milliárd forintot, az agrár-külkereskedelem aktívuma pedig a 2,7 milliárd eurót, ami a nemzetgazdaság külkereskedelmi többletének 40 százaléka.

A kiállítás jelentőségéről szólva azt mondta: a mára a Dunántúl legnagyobb állattenyésztési kiállításává vált rendezvény egyre nagyobb szerepet tölt be az állattenyésztés pozitív megítélésének megerősítésében, egyúttal kiváló lehetőséget biztosít az ágazat jelenlegi helyzetének, fejlődési irányának felmérésére.

A kedvezőtlen hatások mérséklését, valamint az állattenyésztési ágazat “egészséges” mezőgazdaságon belüli arányának visszaállítását a kormány és a tárca is kiemelten kezeli – hangsúlyozta Czerván György.

A közép- és hosszú távú tervekről szólva az államtitkár elmondta: 40 milliárd forintnyi összértékben írtak ki pályázatot állattartó telepek korszerűsítésére és több mint 13 milliárd forinttal elindították a kérődző szerkezetátalakítási programot is, továbbá elkészült a sertéságazat helyzetét javító intézkedési terv, mely a legrosszabb helyzetben lévő ágazat problémáira kíván megoldásokat adni.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.