Főoldal » Kérdés: Adóvisszatartás – új elszámolási szabályok

Kérdés: Adóvisszatartás – új elszámolási szabályok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Adóvisszatartás – új elszámolási szabályok

A NAV 2011. január 1-jei létrejötte következtében az adózónak a költségvetési támogatás igénylésekor már nem kell a vámhatóságnál sem nyilatkoznia (külön az erre a célra rendszeresített nyomtatványon) a más adóhatóságnál fennálló adótartozásáról.

Ha az állami adó- és vámhatóságnál igényelt költségvetési támogatás összege az adózót terhelő tartozások mindegyikére nem nyújt fedezetet, akkor azt az állami adóhatóság, illetve a vámhatóság először a nála nyilvántartott tartozás kiegyenlítésére számolja el, mégpedig az esedékesség sorrendjében, azonos esedékességű adóknál pedig a tartozás arányában.

Ha az elszámolás eredményeként még marad fenn összeg, akkor az állami adóhatóságnál fennmaradó összeget a vámhatóságnál, a vámhatóságnál fennmaradó összeget az állami adóhatóságnál nyilvántartott tartozás kiegyenlítésére kell elszámolni. Az elszámolás az esedékesség sorrendjében, azonos esedékességű adóknál a tartozás arányában történik. A mindezek után fennmaradó összeget a köztartozás jogosultjainak kell átutalni a követelések arányában.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.