Főoldal » Készüljünk a határszemlékre!

Készüljünk a határszemlékre!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) felhívja az ingatlantulajdonosok és a földhasználók figyelmét, hogy a tárca elrendelte a 2012. évi határszemle ellenőrzéseket.

A határszemlén az ingatlanügyi hatóság (földhivatal) elsősorban a termőföld védelméről szóló 2007. CXXIX. törvény (Tfvt.) 5. § (1)-(4) bekezdéseiben előírt hasznosítási, ideiglenes hasznosítási és mellékhasznosítási kötelezettség teljesítését ellenőrzi.

A hivatkozott jogszabályi előírás arra kötelezi a földhasználót, hogy a termőföldet a művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítsa, vagy termelés folytatása nélkül – a talajvédelmi előírások betartása mellett – a gyomnövények megtelepedését és terjedését megakadályozza. A szőlőket és gyümölcsösöket kizárólag a művelési águknak megfelelő termeléssel lehet hasznosítani.

A hasznosítási kötelezettség felróható elmulasztása földvédelmi bírság kiszabását vonja maga után (Tfvt. 24. §).

A határszelme ellenőrzések – a hasznosítási kötelezettség teljesítésének ellenőrzése mellett – kiterjednek a termőföldek engedély nélküli igénybevételének feltárására, valamint a művelési ágak természetbeni és ingatlan-nyilvántartási egyezőségének vizsgálatára is.

Az idei határszemle ellenőrzések egyik kiemelt célja a zártkerti földrészletek hasznosítási kötelezettségének a vizsgálata.

Megjegyzés: Hasznosítási kötelezettségének a földhasználó a művelési ágnak megfelelő termeléssel, vagy termelés nélkül, a földterület folyamatos gyommentesen tartásával tehet eleget. A parlagfű elleni védekezés keretében a gazdálkodónak meg kell akadályoznia a parlagfű növény virágbimbós állapotának kialakulását.

Az országos statisztikai adatokból kitűnik, hogy évről évre egyre több terület kerül szántóból legelő, rét (gyep) művelési ágba átvezetésre. Feltételezhető, hogy további jelentős nagyságú szántó területek gyep művelési ágba történő változása azonban nem kerül bejelentésre a földhivatalhoz.

Az ellenőrzésről a földhivatalnak tájékoztatnia kell a lakosságot is, ennek érdekében határszemlék időpontjáról és céljáról tájékoztató jellegű hirdetményt tesznek közzé, a települési önkormányzatok polgármesteri hivatalának hirdetőtábláin.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.