Főoldal » Kik olvassák a blogomat?!

Kik olvassák a blogomat?!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mészáros András 2013. március 23-ai Mitől függ a látogatottság? (Mitől függ a látogatottság?) című bejegyzése inspirált arra, hogy az agrár szakterületen belül a saját tevékenységemet kissé mélyebb formában szemügyre vegyem.

A cikk alapján a Felsőfokon.hu szakmai blogmagazin agrár szakterülete az adott időszakban a 3-ik helyen állt, és a 20. legolvasottabb bejegyzések listáján a 2-ik helyezett volt a szőlő metszése c. poszt , ugyanakkor a burgonya ültetése cikk a 15-ik helyen állt.

Hozzá kell tennem, hogy egyik cikk sem újkeletű, 2011-2012. évben íródtak. Ennek ellenére örvendetes, hogy jelenleg is sokan olvassák. Ez aláhúzza annak fontosságát is, hogy az általunk leírtak nem múlnak el nyomtalanul, előbb vagy utóbb ismét felszínre kerülnek, az olvasói igény függvényében.

A fent említett két bejegyzés olvasottságának helyzetét 2013. márc.27-ápr.26 közötti időszakban az agrár szakterületen belül megvizsgáltam. Ennek eredménye:  a burgonya ültetése c. posztot 1072 alkalommal tekintették meg  és ezzel az agrár szakterületen belül az 1. helyen áll. Ugyanakkor a szőlő metszése c. bejegyzés 688 kattintással a 2-ik helyre került. Ez a rangsor változás tulajdonképpen az egyes cikkek időbeli aktualitásának fontosságát húzza alá. Ebből egyértelműen kitűnik az is, hogy az agrár szakterület eleve egy szűkebb réteg érdeklődési körét elégíti ki.

Megvizsgáltam azt is, hogy adott időszakban (30 nap) az 1 – 10. helyen álló blog bejegyzéseimre a kattintások száma miként alakult. Az első helyen álló (1072 kattintás) és a 10. helyen álló (89 kattintás) bejegyzés között 12 :1 arányú óriási eltérés mutatkozott. Ez nyilvánvalóan a bejegyzések tartalmával, aktualitásával is szoros korrelációban áll.

Egy kis számszaki szaktanácsadói eszmefuttatás engedtessék meg ezzel kapcsolatban:  a személyes jellegű szaktanácsadói munkában egy termelővel való konzultáció minimum fél órát igénybe vesz. Ennek függvényében a fent említett 1072 kattintás (burgonya ültetése), napi 35 főt, órában pedig 17,5 órát venne igénybe személyes konzultáció esetében. Tudom, hogy ez az érvelés bizonyos mértékben  sántít, vitatható.

Ezzel mindössze azt kívántam alátámasztani, hogy az ismeret átadásának, továbbításának a lehetősége a blogírás révén hatványozottan nő és ez akarva/akaratlanul a szakmai munkánkat is segíti.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.