Főoldal » Kinél landolnak az agrárpénzek?

Kinél landolnak az agrárpénzek?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az uniós polgárok nagy része támogatná, hogy a jövőben maximalizálják az egyes gazdálkodók részére kifizethető KAP-támogatások összegét – derül ki az Eurobarometer legfrissebb, pénteken ismertetett felmérésének az eredményeiből.

Az európaiak 44 százaléka szerint a közvetlen kifizetésben részesülő gazdáknak a jövőben jobban oda kellene figyelniük a környezetvédelemre – derült ki az Eurobarometer pénteken ismertetett eredményeiből. Az adatok szerint egyébként az európai polgárok 47, a magyarok 52 százaléka támogatja, hogy a jövőben maximalizálják az egyes gazdák részére kifizetendő mezőgazdasági támogatások összegét.

A válaszadók a jelek szerint szívükön viselik a kisebb gazdaságok sorsát: az európaiak közel fele (44%) szerint ugyanis ezek fontos társadalmi-gazdasági szerepet töltenek be egy-egy adott régióban, megfelelő támogatás birtokában ráadásul versenyképességük is nő (38%), mindez pedig igazolja azokat a tervezett módosításokat, melyek révén a kisebb gazdaságok könnyebben hozzáférnének a KAP forrásaihoz.

Tízből kilenc ember jónak tartja, hogy ha olyan mezőgazdasági terméket vásárolhat, melyet lakóhelyéhez közel állítottak elő. Szerintük az EU-nak bátorítania kellene, hogy ezekhez könnyebben hozzá tudjanak jutni a fogyasztók. Az európaiak 89 százaléka egyébként hasznosnak tartaná, ha az adott agrárterméken címke jelezné, ha azt a lakóhelye közelében állították elő.

A válaszadók 62 százaléka támogatja, hogy közzétegyék a mezőgazdasági támogatások kedvezményezettjeinek a nevét és a támogatás pontos összegét (a magyarok 70 százaléka vélekedett így), és csak 22 százalékuk (a magyarok 23 százaléka) volt ezzel ellentétes véleményen.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.