Főoldal » Könyvajánló – Komposztálás

Könyvajánló – Komposztálás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Monika Biermaier – Ilse Wrbka-Fuchsig: Komposztáljunk!

Miért komposztáljunk?

Mert egy különleges folyamat elindítói lehetünk. A szemünk előtt válik ugyanis a konyhai szerves hulladékból, a zöldségfélék, virágok szárából, a fűnyiradékból, a lehullott falevelekből, a levágott, összeaprított gallyakból élő, humuszban gazdag talaj. Amit a növény fejlődése, terméshozása közben felvesz a talajból, annak egy részét érett komposzt formájában már a következő évben visszajuttathatjuk. Ezzel nemcsak a vásárolt trágya árát tudjuk megspórolni, de olyan természeti körforgalom részesei lehetünk, ami egy környezetére figyelő és védő embertől elvárható.

A szerzők leírják a komposztkészítés a lépéseit, a hely kiválasztásától a komposzthalomban végbemenő folyamatokon keresztül az esetlegesen adódó problémák megoldásáig.

A sok ábrával és színes képpel illusztrált könyv igazi kedvcsináló azoknak, akik most szeretnék megismerni a komposztálás rejtelmeit. A jól kezelt, érett, átrostált komposzt felhasználható szobanövények, balkonnövények ültetésekor, zöldség- és virágágyások talajának felfrissítésére, a gyepfelületre, cserjék, bokrok köré szórva, gyümölcsfák ültetőgödrébe bedolgozva.

Összefoglalásképpen a komposztálás 10 aranyszabálya zárja a könyvet.

Dr. Kovács István: Komposztálás

A komposzt készítési módjának ismertetése nagy segítséget jelent a szerves melléktermékek hulladékok öko- hasznosításában. A szerves anyag irányított lebomlási folyamat során alakul át a növények tápanyagként hasznosítható anyaggá. A kisüzemben használható eljárások ismertetése mellett az ipari méretekben végzett komposztálás technikája is bemutatásra kerül.

Robert Sulzberger: Komposzt, föld, trágya

Mivel kerti növényeink a tápanyagokat a gyökereikkel veszik fel, a talajnak fontos szerepe van a növekedésükben. A kötet segítségül szolgál az egészséges kerti talaj kialakításához és tanácsokat ad a növények tápanyagellátásával és trágyázásával kapcsolatban. A kötet tartalmából: tápanyagfelvétel, ásványi összetevők, komposzt-előállítás, talajmegmunkálás, talajforgatás, mulcsozás, zöldtrágyázás, vetésforgó, vetéskultúra, komposzthasználat, trágyázás. 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.