Főoldal » Könyvajánló…

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Dr. Szinák János – Farkasháziné Folkmann Zsuzsa – Bíró Ferencné: A kutyakozmetikus mester könyve

A Szaktudás Kiadó Ház gondozásában megjelenő Mestergazda Könyvek sorozat kötete.

Magyarországon a kutyakozmetikus szakma évről évre népszerűbb, egyre több általános iskolát végzett és érettségizett fiatal választja élete céljaként. Az iskolai oktatási formák mellett mind többen vállalkoznak arra, hogy esti képzés keretében sajátítsák el ezt a szakmát azért, hogy megfelelő színvonalú elméleti és gyakorlati tudás birtokában végezzék szép feladatukat.

Dr. Nagy József: A zöldségtermesztő mester könyve

A Szaktudás Kiadó Ház gondozásában megjelenő Mestergazda Könyvek sorozat kötete.

A zöldségnövények intenzív művelést kívánó, nyersen vagy feldolgozva fogyasztható, nagy biológiai értékű, sok vitamint, ásványi sót, íz- és zamatanyagokat tartalmazó növények, fontos táplálékok. Kellő mértékű, választékos, folyamatos fogyasztásuk fokozza az egészségmegőrzést. A könyv a fogalmi meghatározástól kezdve ismerteti a zöldségnövények származását, botanikai jellemzőit, táplálkozási, népgazdasági jelentőségét. Kitér az élettani alapok ismertetésére, a talajigényre, a termesztéstechnikai munkák ismertetésére (talajművelés, öntözés, vetésforgó, szaporítás, ápolási munkák, betakarítás, tárolás stb.) majd részletesen ismerteti az egyes zöldségfajok legfontosabb termesztési útmutatóit. 

Megjegyzés: A két, érdeklődésben egymástól különböző szakkönyv egyidejű ismertetése nem a véletlen műve. 

Egyre többen tartanak házi kedvencként kutyát. A kutyakozmetikus könyv jó segítséget, tippet nyújthat részükre a kedvenceik mindennapi ápolásának elvégzéséhez. 

A másik mű a zöldségtermesztéssel foglalkozik. Napjainkban egyre inkább reneszánszát éli a csináld magad mozgalom, amely e szakterületen is újból előtérbe került. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bernhardt Gahm: Házi vágás

A kiadó azoknak az állattartóknak szánja kötetét, akik maguk szeretnék levágni és feldolgozni a háztájiban nevelt, hizlalt állataikat. A hasonló jellegű szakmunkáktól eltérően ez a kiadvány nemcsak a vágás és feldolgozás munkafolyamatait írja le, hanem a házi vágások során sokszor figyelmen kívül hagyott állat-egészségügyi és élelmiszer-higiéniai szempontokat is sorra veszi. 

Bernhard Gahm: Hurka, kolbász, szalámi

Bernhard Gahm előző kötetében a házi vágással és a hús bontásával foglalkozott. A hurka-, kolbászkészítésre vonatkozóan bizonyos alapismereteket feltételezett olvasóitól, tehát az a kötete inkább a hivatásos henteseknek szólt.
Most a “hobbi-henteseknek” ad gyakorlati és közérthető útmutatót olyan receptekkel kiegészítve, amelyek nyomán a húsételek a szokásos háztartási gépekkel házilag elkészíthetők. Kötetében részletesen bemutatja a töltelékáru készítéséhez szükséges felszerelést, a húst mint a töltelékáru anyagát (a kolbászfélék osztályozása, a hús beszerzése, tárolása stb.), az adalékanyagokat és fűszereket.

Egon Binder: Füstölés

A füstölés hagyományokban gazdag eljárás, mely elsősorban arra szolgál, hogy a húst és a halat tartósítsuk, ezen felül különleges ízt kölcsönöz a füstölendő húsnak. Ebből a könyvből a kezdők választ kaphatnak minden lényeges kérdésre a forró- és hideg füstölésről, a felszerelésekről az egyszerű füstölőhordótól kezdve a tökéletesített füstölőszekrényig vagy a füstölőkamráig, valamint a füstöléshez szükséges megfelelő fáról és forgácsról, a tűz adagolásáról. 

Véha Antal – Csanádi József – Gyimes Ernő: Házi élelmiszer feldolgozás

A magyar vidéki társadalom szokásaihoz szorosan hozzátartozik a házi készítésű élelmiszerek előállítása és fogyasztása. Gyakori például a házi disznóvágás, a tyúktartás, s ezzel együtt a saját fogyasztásra történő húskészítmények gyártása.  

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Rácz Gábor – Rácz-Kotilla Erzsébet – Szabó László Gyula: Gyógynövények ismerete

Gazdagítsa könyvespolcát ezzel az egyedülálló kötettel

Rácz Gábor és Rácz-Kotilla Erzsébet professzorok életük javát a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen töltötték, tanítva gyógyszerész- és orvosnemzedékeket. Szabó László Gy. az egyetem professzorának kezdeményezésére több mint két évtizede a mai Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának vendégtanárai. A szerzők alaposságát tükrözi és túlzás nélkül mondható, hogy a kereskedelemben kapható, illetve a különböző készítményekben jelenlévő gyógynövények majd minden fajtája szerepel a könyvben (szerkesztette: Dr. Szarvasházi Judit) morfológiai leírással, hatástani ismeretekkel, felhasználási lehetőségekkel, otthoni alkalmazásokkal, s a jobb felismerhetőség kedvéért mindez dr. Babulka Péter által készített és válogatott növényfotókkal illusztrálva.

Lapozzon bele és tudjon meg többet…

• a nélkülözhetetlen botanikai, fitokémiai és hatástani alapokról,
• a termeszthető gyógynövények agrotechnikai ismereteiről,
• a népi gyógynövényhasználat jelentőségéről valamint a hagyományok szerepéről a gyógyszerkutatásban és a fitoterápiában,
• az aromaterápia és a növényi eredetű homeopátiás alkalmazásokról és a nagygombák gyógyászati jelentőségéről,
• az idegenföldi gyógynövényekről, amelyek az Európai Gyógyszerkönyvben és a VIII. Magyar Gyógyszerészkönyvben hivatalosak.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Dr. Tóth Tamás: Terület- és projekttervezés

A kötet tartalmazza mindazon ismereteket, amelyek piacgazdasági körülmények között a vállalkozások fejlesztéséhez – projekteredmények létrehozásához – kapcsolódó területi tervezési és projektvezetési feladatok végzéséhez szükségesek.

Az első részben a területfejlesztés és vidékfejlesztés sokat vitatott kapcsolatának tisztázó értékelését követően bemutatja a területi tervezés kidolgozásának metodikáját, a tervezés stratégiáját és az intézmények szerepét a tervezésben, valamint az alkalmazható tervezési és programozási módszereket.

A második rész taglalja a projektvezetés lényegi kérdéseit, a projektterv elkészítésének módszerit, és bepillantást nyújt a projektmenedzselési tevékenység fogalmi körébe.

Napjainkban a projektmenedzselés a fejlett nyugati országokban önálló üzletággá nőtte ki magát. Erre a tevékenységre szakosodott projektirodák komplex humán, műszaki és pénzügyi források bevonását célzó projektek megtervezésére, kidolgozására és menedzselésére tesznek ajánlásokat.

2004-ben az EU-hoz való csatlakozásunk új helyzetet, lehetőségeket és kihívásokat teremtett a projektmenedzselési tevékenység területén hazánkban is. Kinyíltak a lehetőségek a projektek megvalósításával foglalkozó szakemberek (projekttulajdonos, projekteredmény létrehozásában közreműködő külső szervezetek) számára az EU belső piacán való megjelenésre. Ugyanakkor az EU-tagországokból vetélytársak megjelenése is várható a hazai piacokon, melyek hatása várhatóan elősegíti az e területen működő hazai vállalkozások versenyképességének növekedését is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ön tudta, hogy a földkerekség legnagyobb könyve Magyarországon látható? Méghozzá egy szerény kis borsodi faluban, Szinpetriben. Könyv és természet legnemesebb találkozásaképp született meg e Guiness-rekord. A világraszóló különlegesség nemcsak méretével, de minőségével is kitűnik. A gyönyörű kiállítású, kódexkötéses óriásalbum a környező Aggteleki Nemzeti Park természeti szépségeit és épített értékeit mutatja be – lélegzetelállító formában.

Egyéb csodákra is bukkanhatunk az észak-magyarországi faluban. A nagykönyv mellett egy patak-hajtotta, hagyományos papírmalom, és Gutenberg valósághűen megépített, működő nyomdája is megtekinthető, ami a maga nemében ugyancsak egyedülálló. Az országútról először a domboldalon kőből kirakott gigantikus szalamandra-figurát látjuk meg, majd a táblát a múzeum-udvarház bejáratánál. Végül megismerhetjük az embert, aki ezt az egész elvarázsolt birodalmat létrehozta. Varga Bélát nehéz röviden bemutatni. Ezermester, feltaláló, több tucatnyi találmány gazdája, gyárak alapító tulajdonosa, polgármester – volt már minden. Most családjával közösen a különleges múzeumnak és a nagykönyvnek él.

Külön teremben, speciális hő-, pára-, fényviszonyok között látható a világ legnagyobbja. Súlya 1420 kg, magassága 4,18, szélessége 3,77 méter. 346 oldalas, egyetlen lapja közel 16 négyzetméter. Bőrkötéses fedelén kétméteres szalamandra-fi gura domborodik: a helyi nemzeti park emblémaállata. A kötet címe: Örökségünk ‒ a Gömör-Tornai Karszt természeti és kultúrtörténeti értékei.

A könyv létrehozása valóságos kalandregény. Ekkora méretekhez újonnan kellett konstruálni a gépeket is, amivel elkészítették. Szerencsére Varga úr őstehetség. Ahogy mondja, idők során legalább harmincféle szakmát kitanult, és fejben részletesen meg tudja tervezni az újabb masinákat. Nincs szüksége tervrajzokra se, bármilyen bonyolult gépezetet lát, a szeme „lefényképezi”.

A könyv mozgatása is különleges logisztikai feladatot adott. Mikor elkészült, kibontották az üzem falát, sínpályán kigördítették, és útvonal engedéllyel, lezárásokkal szállították 60 kilométeren át. Itt a gerendákat átvágva kinyitották az épület tetejét, és óriásdaruval emelték be.

2010. március 5-én készült el a nagykönyv, és 21-én hitelesítette a Guiness. Az összes szigorú előírásnak megfelelt. Rendkívüli szellemi érték született!

A cikket részleteiben A mi erdőnk 2012/05. számában olvashatja, f: http://amierdonk.hu/hu/irasok/az-orias-konyv

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kun András: Beszélgetések az önellátásról

Hogyan lehet működő biokertet létrehozni? Milyen módszerrel érdemes befőzni és tárolni a terményeket? Hogyan lehet megoldani a tűzifa-önellátást, a fűtést és a szennyvíztisztítást házilag, pénztárcakímélő módon?

A könyv tizenöt dialógusában a Krisna-völgyi biogazdaság vezetői adják át tudásuk legjavát, és vallanak közel két évtizedes szakmai tapasztalataikról.

„…amolyan letehetetlen olvasmány. Faltam a sorokat, vágytam tudni mit termelnek kertészetükben, hogyan tartósítják ételeiket, hogyan teszik biztonságossá a kútvizet, mi az, amit nem tudnak előállítani maguk és pénzért kell beszerezniük, hogyan működik egy ilyen falu gazda(g)sága?” /Petrik Ida, a videkielet.hu alapítója/

Tartalomjegyzék:

Előszó
Az önellátásról és az önfenntartásról
Gondolatcsere Krisna-völgyről és az önellátásról
A zöldségeskert
Gyümölcsészet
Zöldségek és gyümölcsök betakarítása, tartósítása, tárolása
Szántóföldi növénytermesztés, rét- és legelőgazdálkodás
Ivóvíz önrendelkezés
Tóépítés- és fenntartás, az esővíz gyűjtése
Szennyvízkezelés- és tisztítás
Tisztító- és tisztálkodó szerek
Tűzifa előállítás. Fűtés, főzés fával
Világítás
Egy Krisna-völgyi család víz- és tűzifa használata
Ruházkodás
Természetvédelem
Bemutatkozik az Öko-völgy Alapítvány

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Dudits Dénes – Heszky László: Növényi biotechnológia és géntechnológia

Biotechnológiai szempontból a növénytermesztés végül is nem több mint néhány tucat növényfaj életfolyamatainak hasznosítása a társadalom számára.

Napjaink növénytermesztését, kertészeti és erdészeti termelését felfoghatjuk úgy is, hogy nem búzát, kukoricát, zöldséget, gyümölcsöt, fát stb., hanem cukrot, fehérjét, olajat, cellulózt, alkaloidokat stb. termelünk. A vegyi üzemek, melyek ezeket az anyagokat előállítják a növények, pontosabban a növényi sejtek. A termelőfolyamat pedig a növények anyagcseréje.

A modern mezőgazdaság és az azt szolgáló tudományok az elmúlt évszázadok során igyekeztek a maximumot kihozni azokból a biológiai rendszerekből (szántóföldi, kertészeti, erdészeti fajok), melyeket a természet felkínált. Nem tették meg azonban azt a kicsi, mégis óriási lépést, mely a növények képességeinek, tulajdonságainak mesterséges megváltoztatását jelentette volna.

A molekuláris megközelítésre alapuló biotechnológia lehetővé teszi, hogy az előszervezetek – jelen esetben a növények – sejtjeinek működését vezérlő genetikai programot mi, emberek változtassuk meg, az emberiség (a gazdaság) igényeinek megfelelően.

Ez az új biotechnológia és géntechnológia lényege, lehetősége és stratégiája. E területen a XX. század végéig elért eredményeket szintetizált formában mutatják be a szerzők könyvükben. Céljuk az volt, hogy a graduális és posztgraduális hallgatók, doktoranduszok, kutatók és a témával kapcsolatba kerülő szakemberek a könyvből megtudhassák mindazokat az ismereteket, melyek szükségesek lesznek ahhoz, hogy megfelelő választ adhassanak a XXI. század kihívásaira.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Birkás Márta: Talaj – Iskolák

„A címben a talaj és az iskola szó szerint és tágabban is értelmezhető” – írja előszavában a szerző.
„A talaj a földi élet egyik legfontosabb tényezője. Megismerése, hatásos védelme tudás és iskolák nélkül nem lehetséges. Az iskola és a tudás évezredekkel ezelőtt is fontos volt, és a jövőben is az lesz.

Ebbe a Talaj-iskolába hazai és külföldi tanítómesterek, kortársak, gazdálkodók és más szakmabeliek is ellátogattak egy-egy írásukkal. Valamennyien szakterületük kiválóságai, a közös bennük a talajokért, a környezetért, a mezőgazdasági szakma fejlődéséért érzett aggodalom, a jobbítás iránti elkötelezettség.

A Talaj-iskolák – 522 oldalon, 30 táblázattal, 60 ábrával, közel 200 fényképpel, több mint 50 szakcikkel – különleges, személyes hangvételű, a munkatársakat is megszólító leltár. Témája a fenntartható, környezetkímélő, klímakár csökkentő talajművelés és ennek emberi aspektusai.

A professzor asszony életfilozófiáját, a talaj iránti megkülönböztetett tiszteletét és szeretetét is megfogalmazta a könyvben:

„A talaj az egyik legértékesebb természeti erőforrás. Megújuló képességének fenntartása, gondozása jó iskolában szerzett szakismerettel lehetséges. Ebben a „Talaj-iskolában” hazai és külföldi tudósok, tanítók, gazdálkodók és más szakmák mesterei a „talaj tudnivalókról” szólnak. Közös az aggodalmunk a talajokért, a környezetért, a mezőgazdaságért. Elkötelezettek vagyunk a jóra és a jobbításra. Hisszük, hogy ebben sok követőre találunk. Én sokat tanultam a talajokról és a talajoktól, s örömömre szolgál, hogy ezt a tudást át is adhatom.”

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mihók Sándor – Pataki Balázs: Lófajták

A könyv egységes szerkezetben adja meg a legfontosabb tudnivalókat az egyes fajták kialakulásáról, küllemi tulajdonságairól, méreteiről, használhatóságáról és elterjedéséről. Ismerteti a melegvérű lófajtákat, hidegvérűeket, pónikat és kislovakat, és az előbbi csoportokba nem sorolható típusokat.

Josée Hermsen: Lovak enciklopédiája

A kötet a lovakkal foglalkozóknak, a hobbilovasoknak és a lótartóknak egyaránt fontos segédkönyve: a világon megtalálható több mint 200 ló- és pónifajta közül bemutatja a legfontosabbakat. Összefoglalja az egyes fajták legjelentősebb és legjellemzőbb tulajdonságait, és megismertet a lovak gondozásának mindennapi teendőivel. A sportlovaglás kedvelői elsajátíthatják a különböző lovassportok – díjugratás, díjlovaglás, fogathajtás, westernlovaglás, lovaspóló – alapelemeit. A különböző betegségek és rendellenességek megismerése pedig sokat segíthet mindazoknak, akik saját ló tartására vállalkoznak.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Dr. Pongrácz László: A ló tenyésztése és genetikája

A hiánypótló mű szakmai igényességgel, közérthető stílusban tárja az olvasó elé a tenyésztési, genetikai fogalmakat, a fajták jellemzőit, a lótenyésztési eljárásokat és módszereket. Az első három fejezet rendszerező jellegű. Gyakorlati példák sokaságával alátámasztott magyarázatok segítségével az olvasó könnyebben megértheti a tenyésztési, genetikai fogalmakat, egyebek mellett különbséget tehet a fajta és típus, a keresztezés és fajtiszta tenyésztés, a szelekció és selejtezés között.

Hasznos információkhoz juthatunk a ló fajra jellemző különféle gyakoribb örökletes terheltségekről, illetve ezeknek a tenyésztés, valamint a tartás és használat során figyelmet érdemlő főbb szempontjairól. Végül a lótenyésztésben – illetve egyre inkább a versenyeredmények hitelességének bizonyítása során – alkalmazott származás-ellenőrzés különféle módszereit veszi röviden sorra a szerző.

Vér Imre: A lovasgazda

Vér Imre neve nem ismeretlen a lovas szakirodalmat lapozgatók körében. Új könyvében általános témát boncolgat a nagy tapasztalattal rendelkező lovasgazda. A kötet a lovak állhatatos híveinek, a lótartást és lovazást életformaként választó sorstársainak szánja a szerző. Lovasgazdákról szól – lovasgazdáknak. S azoknak ad hasznos tanácsokat, akik még csak a lovasgazdaság kiépítéséhez vezető út elején, vagy közepén járnak. Mindez persze nem jelenti azt, hogy csupán e viszonylag szűk kör tagjainak ajánlható. Éppen ellenkezőleg, hiszen könnyen belátható, hogy a gyakorló és leendő lovasgazdák számára fontos és hasznos ismeretek minden lószerető, ló és lovaglás iránt érdeklődő számára érdekesek.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kapronczai István: A magyar agrárgazdaság az EU-csatlakozástól napjainkig

Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz meghatározó esemény volt az agrárgazdaság területén is. Az évtizedekkel korábbi sikeres magyar mezőgazdaság 2004-ben már egy ideje csupán árnyéka volt korábbi önmagának. Részaránya a rendszerváltás után a foglalkoztatásban, a beruházásokban, a nemzetgazdaság bruttó hozzáadott értékének és ezzel összefüggésben a bruttó hazai terméknek (GDP) az előállításában szinte folyamatosan csökkent. Az EU-tagsággal az új tagállamok egy nagy, de versengő piac részévé váltak,amely óriási lehetőségeket kínál az országok mezőgazdasága számára. Ugyanakkor az egyes nemzetek mezőgazdaságainak számottevően kiéleződött versenyhelyzettel kell megbirkózniuk az uniós és – ennek részeként – a hazai piacaikon is. Az uniós csatlakozás egészében jó hatással volt az új tagállamokra, bár az egyes országok más-más módon éltek a lehetőségeikkel.

A velünk együtt csatlakozó országok és hazánk alkalmazkodásáról a Közös Agrárpolitikához megállapítható, hogy minden ország nyert a csatlakozással, de az új tagországok közül Lengyelország,Litvánia és Lettország tudott a legjobban alkalmazkodni az EU által kínált feltételekhez és az adott lehetőségeket a legjobban ezek az országok tudják kihasználni. Ebben a folyamatban az egyik legkritikusabb tényező a csatlakozást megelőző évek agrár- és támogatáspolitikája volt. A támogatások akkor lettek volna igazán kedvezőek, ha azt a tagországok elsősorban a termelők versenyképességének fokozására fordítják. Azonban a támogatásokat Magyarország döntően ár- és piactámogatásként nyújtotta, ennek következtében nem lehetett kihasználni a maga teljességében a csatlakozás nyújtotta lehetőségeket.

Azok az országok viszont, ahol korábban a támogatások szintje alacsony volt, és az ár- és piactámogatások csekélyek voltak, kedvezőbben válaszoltak az EU-tagságra. Ez a megállapítás elsősorban Lengyelországra vonatkozik, ahol a csatlakozás után a KAP és a kitágult piacok által a termelőknek nyújtott ösztönzők következtében számottevően nőtt a termelés, és a kereskedelem is kedvezően reagált. Az új tagállamok első öt évének összegzett tapasztalatai ugyanakkor azt mutatják,hogy a KAP még az elérhető módosításokkal együtt sem igazán felel meg az új tagállamoknak, főleg a szegényebbeknek. Ilyen körülmények között még mindig a mezőgazdaság versenyképességének megteremtése és a vidéki szegénység elleni küzdelem a legsürgetőbb feladat. A folyamatok átláthatóságának, megértésének segítése érdekében szükség van olyan hosszú idősorokat felölelő elemzésekre, amelyek nyomon követik és tárgyszerűen tükrözik a tényeket, illetve az eseményeket.

Kapronczai István immár második alkalommal teszi ezt meg. A szerkesztésében 2003-ban megjelent A magyar agrárgazdaság a rendszerváltástól az Európai Unióig című kiváló művének méltó folytatása e könyv. Úgy vélem, hogy e munka – amelyben a csatlakozás utáni első öt év hazai történéseit dolgozza fel és egészíti ki egy rövidebb nemzetközi kitekintéssel – egyik legfontosabb hozadéka, hogy a szakmai szereplők és a közvélemény előtt is torzításmentes, reális kép alakulhat ki az agrárgazdaságról. A szerző a kötet elkészítése során tényszerű adatközlésre és a rá jellemző objektív folyamatleírásra törekedett. A könyv igyekszik megteremteni annak a lehetőségét,hogy a vizsgált években megfigyelhető tendenciákról ki-ki szakmai meggyőződése alapján, a maga területén vonjon le következtetéseket.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Czauner Péter
Az elfuserált kert megmentése

A könyv azoknak szól, akiknek van saját kertjük, és szeretnének a legtöbbet kihozni belőle. Hasznos tanácsokat kaphatunk belőle, hogy ne elfuserált legyen a kert, ahol a növények egymással viaskodnak a napfényért és a tápanyagokért, és nekünk se legyen nyűg a kertészkedés.

A tartalomból
Kora tavasz
Varázslatos saját kert
A rózsák ébredése
Garancia
Hat fontos szerszám
Éber szemmel kell kertet vásárolni
A tavaszi füvesítést jól kell időzíteni
Metszés időben
A vakondharc kétesélyes
Késő tavasz
Az élő kerítés előnyei
Kúszó virágtenger
A faiskolából csak tökéletes növényt szabad elhozni
Gyorsan növő egynyáriakat a hagymások helyére
A növények hajnali kettőkor kérnék a vizet
Újabb és újabb szerzemények
„Edényes” kertészkedés
Új földet a leandernekA rododendronra nagyon oda kell figyelni
A komposzthalom szinte mindent elnyel
Az orgona meghálálja a törődést
A kisállatokkal is osztozni kell a kerten
Gyomnak a kertben nincs helye
Csak néhány napig kell harcolni a gyermekláncfűvel
A sövény megbosszulja a lustaságot
A meszezés titka
A szoliterek önálló életre képesek
Aki ért hozzá, az öntözésen vagyonokat spórolhat
Nyár
Árnyékot körültekintően
A lugas a legjobb árnyékoló
A kötözést nem szabad kihagyni
A bambuszt meg kell fékezni
Mész is kell a hosszabb szálú árnyékfűnek
Mérgező dísznövényekA kerti asztal helye
A helyes fűnyírás trükkje
Újra támadnak a kerti törpék
Nem minden saját hagyma való az ágyásba
A tűlevelű sövényeket nem szabad gyakran metszeni
A levéltetvek a száraz meleget kedvelik
A külföldről hozott növények
Macskabiztos itatót a madaraknak!
A zöld homlokzat energiát spórol
Mediterrán szépségek
Fényt a bokroknak
A rózsák folyamatos metszést igényelnek
A darazsak veszélyes vendégek
Kora ősz
A leander harmadolásával kell próbálkozni
A tuskókiemelés helyett gombatermesztés
Óvatosan az akciós növényvásárlással
Kertépítés segítséggel
A sziklakertnek mindenütt lehet helyet találni
Halaknak mélyvíz, teknőcöknek napozó
Késő ősz
Télváró hajrá a kertben
A sövény nemcsak véd, díszít is
Tél
Párkánykertészet fagyban
Só helyett lapát
Függelék

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Czauner Péter: A balkon- és dézsás növények titkos élete

A szerző évszakonként csoportosítja a legfontosabb teendőket és tudnivalókat, hogy kert hiányában vagy mellette a balkonon, teraszon is egész évben pompázzanak a legkülönfélébb virágok, zöldségek vagy akár fák. Közérthető, mégis szakszerű útmutatót kapunk, hogy kicsiben is megteremthessük magunk körül egy igazi kert élményét.

A tartalomból
Kora tavasz
A balkon virágai sok próbálkozást túlélnek
A balkonkertész álma
Palántanevelés az ablakpárkányon
A telelőből szabadulva
A mini gyümölcsnek mindenre szüksége van
Tavasz
Fagyos órákban segít a pléd vagy a permetezés
Növénylépcső a balkonládában
A balkon berendezése előtt a viharos szélekre is gondolni kell
Edények, cserepek, balkonládák
A siker a közegen múlik
Az öntözésre még az ültetés előtt gondolni kell
A nagy hatos
Óvatosan a kényes szépségekkel
Nyár
Árnyék a teraszon
Többen egyetlen edényben
Csínján a törzsesekkel
Sámlitól a rattanig
Állatok a teraszon
Balkonláda örökre zöldben
Tápanyagok
A nyár derekán indul a második menet
Étvágygerjesztő cseréplakók
Ehető virágok
Nyaraló pozsgások
A nyáron virágzó hagymások
Gyümölcsszüret kis helyen
A csalfa dísztök a gazdáját is meglepi
Saját magból, saját növényt
Válogatás után szaporítható a muskátli is
Növényvédelem
Sokan szeretnének télikertben élni
Hobbi védett helyen
Térkép kell a szívességöntözőnek
Vízi csodák a hordóban
Kánikula utáni növénymentés
Ősz
Télre se maradjanak üresen a virágládák
A muskátli átteleltetése
Felkészülés a télre

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Gerencsér Ferenc: Lovas lexikon

„Az ember a természet rabszolgája lett volna, ha a ló nem teszi királlyá” – írja egy francia bölcselő 1700-ban. Van ebben egy kis túlzás, de sokkal több benne az igazság. Óriási jelentősége volt annak, amikor az ember és a ló – a puszták vadjaitól üldözött két gyenge teremtmény – felfedezte egymást. Lehet, hogy a lovak már kipusztultak volna, ha nem állnak az ember szolgálatába, de az is biztos, hogy ló nélkül az ember is nagyon nehezen boldogult volna. Az ember a lótól erőt és gyorsaságot kapott, megsokszorozhatta teljesítményét, és ötezer éven át, szó szerint volt kire támaszkodnia, olyan vállalkozásokban, melyhez a saját ereje elenyészőnek számított…

Megérdemlik a lovak, hogy foglalkozzunk velük, hogy szemügyre vegyük lényüket, életüket, szokásaikat, melyeket mi, emberek, oly jól kihasználunk. Csodáljuk meg vitalitásukat, alkalmazkodó képességüket, melyben szinte páratlanok az élőlények között – 60 millió éves múlttal.

Lovaglás és hajtás

Az 1954-ben megjelent mű reprint kiadása. Az országos társadalmi lovas szövetség munkaközössége által összeállított mű. A lovaglás és hajtás minden fontosabb kérdésével foglalkozik a mű. A lótartással, lovagoltatással foglalkozók számára igazi csemege a könyv

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Csupor Dezső – Szendrei Kálmán: Gyógynövénytár

A gyógynövény-terápia napjainkban reneszánszát éli, növényi termékek széles választéka jelenik meg gyógyszertárak, gyógynövénytékák és más szaküzletek polcain. A sok-sok gyógynövény és belőlük készült termék között egyre nehezebb az eligazodás, és gyakran merül fel a kérdés: mit tudnak valójában a gyógynövények?

A könyv fiatal szerzőgárdája Dr. Szendrei Kálmán professzor szakmai útmutatásaival egy olyan, a hazai könyvpiacon egyedülállónak tekinthető kiadványt szerkesztett, amely tudományosan megalapozott, racionális ismereteket kíván nyújtani a gyógynövények értékeléséhez. A könyvben szakirodalmi adatok, tudományos adatbázisok, nemzetközi monográfiák és egyetemi tankönyvek anyagának feldolgozásával készült „evidencia alapú” tanulmányok olvashatók azon legfontosabb gyógynövény-drogokról, amelyek a ma hatályos VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalosak.

A könyv elsősorban szakemberek – gyógyszerészek, orvosok – számára nyújt munkájukhoz nélkülözhetetlen ismereteket, és minden bizonnyal a gyógyszerész- és orvosképzés fontos oktatási segédlete is lesz. Haszonnal forgathatják továbbá azok az érdeklődők is, akik tudományos tények alapján kívánnak informálódni a gyógynövényekről.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Sabján Tibor: A búbos kemence

A szerző korábbi könyvének bővített változata a Nagyalföldön elterjedt búbos kemencéket mutatja be. Megismerhetjük belőle a kemencék történetét, a különböző formai változatokat, a használat csínját-bínját és nem utolsósorban a kemenceépítés fortélyait, amelyre kiemelt hangsúlyt helyez, hiszen nem titkolt szándéka, hogy segítse azokat, akik búbos kemencét szeretnének építeni lakásukban vagy kertjükben. Számukra külön fejezet mutatja be a kemencék építésének ma leginkább járható útjait, a sikeres kemenceépítés fogásait. A könyv részletesen kitér a kemencékben való sütés-főzés lehetőségeire és az ételek receptjeire. Az új kiadás gazdagabb képanyaggal segíti az olvasót a könnyebb tájékozódásban.

Sabján Tibor: Kenyérsütő kemencék

A kötetben a szerző a kenyérsütő kemencék teljes áttekintésével igyekszik pótolni azt a hiányt, amit a Népi kultúra sorozat eddig megjelent tagjai nem fedtek le. A mostani összegzés minden olyan kemencét számba vesz, amely a parasztház szobájában vagy konyhájában állt, vagy az udvar valamelyik építményében kapott helyet.

Az 1960-as évekig, a gyári sütésű és bolti terjesztésű kenyér általánossá válásáig, a kemence nélkülözhetetlen kelléke volt a paraszti életnek, hiszen a kenyérsütés az egyik legfontosabb asszonyi munka volt. A sorozat hagyományaihoz híven a szerző a történeti, néprajzi kérdések mellett a műszaki megoldásokat is igyekszik alapos vizsgálat tárgyává tenni. Szándéka szerint a könyvből megtanulható és némi gyakorlat után elsajátítható a hagyományos kemenceépítés.

Sabján Tibor: A mászókéményes konyha

A szerző e kötetben a magyar népi kultúra egyik alig ismert területét, a modernizált paraszti konyhát mutatja be, gazdag képanyaggal kísérve. A 19. század második felében és a 20. század elején elterjedt füstmentes konyha új sütő- és főzőberendezései a polgári életforma addig nem tapasztalt kényelmét kínálták a tehetősebb parasztcsaládoknak. Az új konyha új életminőséget eredményezett, a változás kihatott a parasztház használati rendjére. A konyha a ház egyik reprezentációs helyisége lett, amit a városi lakatosok művészi szintre emelt munkája is hangsúlyozott. A könyv tehát a zárt kéménnyel, vagy népies nevén a mászókéménnyel füsttelenített paraszti konyha monográfiája, amely nemcsak történeti és néprajzi oldaláról járja körül a témát, hanem műszaki szempontból is beavat a konyhai tüzelőberendezések nehezen felderíthető titkaiba.


 


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bérczy Károly: Vadász műszótár

A hazai szakirodalom egyik ritka alapműve, az 1860-as kiadású, Bérczy – féle Magyar – német és német – magyar vadász műszótár több mint ezer szócikke a szarvas, dámvad, őz, zerge, vaddisznó, medve, farkas, róka, borz, nyúl és szárnyasvadak egyedi tulajdonságaira és vadászatára jellemzo szakkifejezéseket, azok magyarázatát és értelmezését foglalja össze. A szótárban külön fejezetek ismertetik a vadászat eszközeit – fegyverek, csapdák, csalik stb. -, a terepfajták sajátosságait, a vadászkutyák munkáját, sőt, az agár- és falkavadászat során használt műszavak mellett még a lóversenyzés speciális szakkifejezései és megtalálhatók. A könyv függeléke hatszáz olyan német szót tartalmaz, amelyek nagy része már a mai vadászok előtt is ismert.

Vuray György, Rácz Fodor Gábor, Szabó Zoltán: A magyar vadászirodalom képeskönyve

A kötet szerzői sok évtizedes gyűjtő-kutató munkájuk eredményeit összegezték és teszik most hozzáférhetővé. A több ezer címet tartalmazó, nagyon gazdag anyag első fejezete a magyar nyelvű vadászirodalom megszületésétől, 1829-től az államosításig terjedő időszak mintegy kilencszáz kiadványát mutatja be, sokról eddig ismeretlen adatot, érdekességet is közölve. A régi magyar vadászírók adattára most lát napvilágot első alkalommal. Ezután az 1948-tól napjainkig megjelent, jó ezerötszáz könyv leírása következik, majd a szakfolyóiratokat és a témába tartozó, rövidebb tudományos közleményeknek helyet adó periodikákat tartalmazó fejezet. Önálló részbe foglalták a szerzők a kis példányszámú, általában közforgalomba nem került kiadványokat csakúgy, mint az egy-egy alkalomra készített vagy reklám célú nyomtatványokat. A sokszor szakmai jellegű, de legtöbbször a gyönyörködtetést szolgáló illusztrációkról szóló terjedelmes tanulmány zárja a kötetet.


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Irmela Erckenbrecht: A fűszerspirál építése, gondozása

Az emberek már igen régóta kísérleteznek olyan termőhely kialakításával, ahol a változatos klimatikus körülmények egymás közvetlen közelében léteznek. Legalábbis erről tanúskodnak a perui Moray híres teraszai, amelyeken az inkák növényt termesztettek. A felszín természetes lejtéséhez igazodva koncentrikus köröket formázó teraszokat építettek, és minden teraszon más és más termőhelyigényű növényeket neveltek. A fűszerspirál hasonló elvre épül, azzal a különbséggel, hogy az inkák teraszai a kör közepe felé haladva egyre mélyebben helyezkedtek el, a fűszerspirál pedig a magas középpontból kanyarog lefele.

A tartalomból:

A fűszerspirálról általában
Mi is az a fűszerspirál?
A fűszerspirál születése
A fűszerspirál építése
Környezeti feltételek
A fűszerspirál formája
A fűszerspirál elhelyezése
Az építés ideje
Milyen kőből építsük?
A kövön kívül milyen anyagokra van szükség?
A munka menete
Építkezés lejtőn
Búvóhelyek hasznos állatoknak
A tó építése
A növények kiválasztása
Vetés és ültetés
A fűszernövények szaporítása
A fűszerspirál fenntartása
A fűszernövények felhasználása
A fűszerek betakarítása
A fűszerek tartósítása
Fűszerek a konyhában

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Megjelent a talajközpontú gazdálkodás hiánypótlónak és úttörőnek szánt könyve, A beforgatott jövő.

A 76 oldalas kötet szemléletesen és mindenki számára érthető módon taglalja azokat az elméleti és gyakorlati tudnivalókat, amelyek ismeretében sikeresebb szántóföldi növénytermesztés folytatható. A termőtalaj a növénytermesztés, ezáltal az emberi élet alapja.

De tudjuk-e valójában, milyen folyamatok zajlanak a talajban? Ismerjük-e a termelés sikerét meghatározó alapvető összefüggéseket? Megőrizhető-e hosszú távon talajaink termékenysége?

A bemutatott könyv segít a talaj életének megismerésében és megértésében: közérthetően bemutatja, milyen kölcsönhatások működnek a termőföld és a termesztett növények között, egyben feltárja, hogyan folytatható intenzív, mégis környezetkímélő gazdálkodás.

A megfelelő talajélet kialakítása, a talaj termékenységének megőrzése napjainkra a fenntartható növénytermesztés meghatározó tényezőjévé vált.

Szakmai közreműködők: Balázsy Sándor, Bartók Tibor, Benedek Szilveszter, Biró Borbála, Keresztes Zsolt, Máté Sándor, Szécsi Árpád, Zászlós Tibor.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bíró Géza – Bíró György: Élelmiszer-biztonság Táplálkozás-egészségügy

Egy kötetben két könyvet tart a kezében az olvasó, ha kezébe veszi Dr. Bíró Géza és Dr. Bíró György legújabb művét. A könyv az élelmiszerek mikrobiológiai és kémiai-toxikológiai tudományával ismerteti meg az olvasót. A kiadvány az orvostan-hallgatókon és egyéb felsőoktatásban résztvevőkön kívül az érdeklődő nagyközönségnek is szól.

Az első rész – Az élelmiszer-biztonság -12 fejezetben áttekinti az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos fogalmakat, a hazai jogszabályokat, valamint a jogharmonizációs törekvéseket, az élelmiszer-higiéné és az élelmiszer-biztonság összefüggéseit. Ismerteti a WHO élelmiszer-biztonsági programját és foglalkozik a hazai élelmiszer-biztonsági program kialakításának problémakörével. Az élelmiszerek mikrobiológiai biztonsága című fejezetben képet ad az ételmérgezések és az ételfertőzések különböző formáiról, a gombák által okozott mikotoxikózisokról és az élelmiszerek által közvetített vírusfertőzésekről, illetve parazitózisokról.
Az élelmiszer-biztonság fogalmát tágabb értelemben, az élelmezés biztonságaként értelmezi, hiszen kiterjeszti a teljes élelmiszerláncra, a farmtól a fogyasztó asztaláig.
A könyv segítheti a szakemberek munkáját az élelmiszerek által közvetített betegségek megelőzésében, az élelmiszer-biztonság megteremtésében.

A kiadvány Táplálkozás-egészségügy része 21 fejezetre oszlik. A kérdéskör jobb megértéséhez az elméleti vonatkozásokat mintegy bevezetőként röviden összefoglalva, az olvasó rövid szakszerű áttekintést kaphat az energiaforgalomról, megismerheti a tápláltsági állapot meghatározásának mikéntjét és a táplálkozás-epidemiológiai vizsgálatok típusait. Különösen informatív az élelmiszer és áruismerettel foglalkozó fejezet, amely táplálékainkat, mint a tápanyagok forrásait tárgyalja. A legfontosabb táplálkozási ismereteket valamennyi fejezetben röviden, tömören, olvasmányos stílusban írja le a szerző. A megértést és a téma áttekintését sok, kitűnően összeállított táblázat segíti.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tóth Gábor: Az E-számokról őszintén

Világunk sokat változott az elmúlt évtizedekben, és ez az élelmiszeriparra is hatással volt. A termékkínálat bővülésével párhuzamosan megjelentek a fogyasztó befolyásolásának különböző eszközei is. A hangzatos ideológiák mögött számtalan ellentmondás feszül, és az egyre kiszolgáltatottabb vásárlónak alig van ismerete arról, valójában mi is kerül az asztalára. A táplálkozástudomány területén belül talán a legszövevényesebb kérdéskört az élelmiszer-adalékanyagok, más néven “E-számok” jelentik.

Valós és valótlan információk keverednek a tömegkommunikációban, és csak kevesen tudnak biztosat. Az egészségét megőrizni vágyó fogyasztó – félve az esetleges ártalmaktól – gyanakvással nézi a termékek címkéjét, mások fölösleges “pánikkeltésnek” érzik a negatívumok “felfújását”. Egy azonban tény: az E-számok egyre inkább az általános érdeklődés középpontjába kerültek. Bizonyára sokan vagyunk, akik – kimondva vagy kimondatlanul – kérdésekkel és kételyekkel küzdünk az élelmiszeripar tevékenységét és az E-számokat illetően.

Megismerhetjük-e valaha is a gyártási folyamatok kulisszatitkait? Megbízhatóak-e az E-számokkal kapcsolatos tudományos eredmények? Lehetnek-e egészségkárosító hatásaik az adalékanyagoknak: Mit várhatunk a jövőben ezen a téren? Többek között e kérdésekre keres választ a kiadvány, szemléletformáló jelleggel, ugyanakkor tudományos megalapozottsággal, rámutatva a fő tendenciák irányára és az egyedi jelenségek mozgatórugóira.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Naárné Tóth Zsuzsanna Éva: A termőföld közgazdasági értéke és piaci ára

A földnek (mint a mezőgazdasági termelés alapjának és forrásának) valamennyi termelőeszköz között kiemelkedő a szerepe. A föld, mint természeti erőforrás tulajdona, használata, értékének és árának kérdése a politikai, társadalmi, jogi és gazdasági döntések egyik kulcsproblémájává vált.

A földértékelés kérdésével az elméleti és gyakorlati szakemberek a világ több területén is intenzíven foglalkoztak és foglalkoznak.
A földértékre és jövedelmére vonatkozó elméletek fejlődésének vizsgálata igazolta, hogy a földérték kutatás intenzitása és iránya összefügg a földfunkciókkal és azok jelentőségével.

A fiziokratáktól kezdődően csaknem minden közgazdasági irányzat direkt vagy indirekt módon foglalkozik a föld hozadékával, a járadékelmélettel és kapcsolatával a jövedelemképződéssel, a föld értékével és árával. Ennek ellenére a probléma ma sem megoldott. Nincs olyan egységes elmélet, ami a gyakorlati földértékelés általánosan elfogadott alapja lenne.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Dr. Mucsi Imre, Szabó János: Gazdászok zsebkönyve

A gazdásznak, a gazdálkodó embernek igen széleskörű ismeretekre van szüksége. Nem elég, ha jól ért a talajműveléshez, az állatok gondozásához és takarmányozáshoz, de elengedhetetlen a számára, hogy rendelkezzék műszaki ismeretekkel, valamint elsajátítsa azokat a vállalatgazdasági irányelveket is, amelyek nélkül nem volna képes eligazodni a meglehetősen bonyolult és gyorsan változó közgazdasági körülmények között.

Minden gazdász hőn óhajtott vágya egy olyan könnyen használható kézikönyv, amelyben nem hosszadalmas elméleti eszmefuttatások, hanem a konkrét és csalhatatlan számadatok kaptak helyet.

Ilyen a Gazdászok zsebkönyve, melynek első kiadása 1995-ben hagyta el a nyomdát és miután a szakmában érdekeltek meggyőződtek a zsebkönyv használhatóságáról és hasznosságáról, gyorsan vevőkre talált és elfogyott. Most Ön a második, javított kiadás táblázatait tanulmányozhatja. Ezek némileg, tartalmilag megújultak s a korszerű agro – és zootechnika elméletének és gyakorlatának megfelelő adatokat tartalmazzák.

Fejezetcímei:

Talajművelés és növénytermesztés
Takarmányozás
Állattenyésztés
Állategészségügy
Műszaki ismeretek
Vállalatgazdasági irányelvek
Környezetvédelem
Számítási alapelvek normák, mértékegységek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Solti Gábor: Talajjavítás és tápanyag-utánpótlás az ökogazdálkodásban

Ahhoz, hogy a talaj termékenysége, életereje ne csökkenjen, annyi szerves anyagot, makro- és mikroelemet kell visszajuttatni, amennyit a növény a fejlődése, termésérlelése közben felhasznál.

A vegyszer nélkül gazdálkodók komposztálással, szerves- és zöldtrágyázással, ásványi anyagok talajba juttatásával pótolják a hiányzó anyagokat, javítják a talaj szerkezetét, őrzik meg a termőföld egészségét.

A szerző mindezen anyagok leírását, hatását, alkalmazási lehetőségét oly módon közli, hogy közben az Olvasó átveszi azt a gondolkodás- és szemléletmódot, amit ez a természetes anyagok használatára buzdító mű sugároz.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Oláh Sándor: A családi ház kertje

A saját kert építése sok örömet okozhat, ha kellő hozzáértéssel párosul. Számtalan ötletet kíván a kerítés építésétől kezdve a díszmedence megalkotásáig. Ez a felismerés vezette a szerzőt is, amikor a kert tervezésétől a megépített kert gondozásáig minden munkamozzanaton végigvezeti olvasóját. 

Hagyományos eljárások mellett új ötleteket ismertet – és ami nagyon becsültre méltó -, szinte a könyv minden sorában lelkesedik a szépért, és meg is próbál erre tanítani. 

Az anyag összegyűjtése remekül sikerült, lényegében minden benne van, ami a kertépítéshez szükséges. Mivel a kert lényege és értelme a növény, közülük sokat ismertet – a legfontosabb tulajdonságok alapján – táblázatokba foglalva.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Gernot Minke – Benjamin Krick: Szalmabála-építés

A könyv segítséget kíván nyújtani a tervezőknek és kivitelezőknek (építészeknek, építőmérnököknek, kivitelező szakembereknek és laikusoknak), hogy a klimatikus viszonyoknak és a jogi környezetnek megfelelő alkotások születhessenek.

Kitér a szalma épület fizikai sajátosságaira, és bemutat több fontos szerkezeti részletet és általános szerkesztési szabályt.
Felhívja a figyelmet a tervezés és kivitelezés lehetséges hibáira, kitér olyan a szerkezetekre is, amelyek az amerikai szakirodalomban megtalálhatók, de a magyarországi klimatikus viszonyok között építési hibákat okozhatnak.

Fejezetcímek:

A szalmabála-építés mai helyzete
Hogyan járul hozzá a szalmabála-építés a fenntarthatósághoz
A szalmabála építés története
Az építési célú szalmabála
A szalmabála épületfizikai tulajdonságai
A szalmabálák és szalmabála falak szürkeenergia-tartalma
A tartószerkezet tervezése
Szalmabála hőszigetelésű passzívházak
Falazatok
Szalmabála boltozatok
Tetők hőszigetelése
Padlók hőszigetelése
Épületszerkezeti részletek
Beltéri vakolatok
Kültéri vakolatok
Festés
Hidrofóbizálás
Szerelt burkolatok Építési költségek, időráfordítás, önerős kivitelezés
Épületek biztosítása
Építési engedélyezés
Az építés menete
33 megvalósult épület bemutatása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Gonda István – Fülep Imre: Az almatermesztés technológiája

A Szerzők évtizedek óta ismertek az almatermesztők köreiben. Gonda István kutató és oktató munkássága során számos generációt tanított a termesztéstechnológiai fejlesztések területén. A negyed százados kutatói pályájának méltó megkoronázása az általa vezetett Tanszék, majd Intézet valamint Kutatóműhelyének szinte egyedülálló magas színvonalú kialakítása és irányítása.

Fülep Imre is mintegy négy évtizede tevékenykedik a szakmában. Termesztői, technológiai és kereskedelmi ismeretei mellett, hűtő tárolási tapasztalatokkal is rendelkezik, amelyeket szaktanácsadói tevékenysége során sikeresen kamatoztat.

Kiváló szerzői párosítást jelentenek tehát, akiknek a tapasztalatai közkinccsé válhatnak ebben a kiadványban. Egyedülálló vállalkozásnak tekinthető a könyvük, amely az alma termesztéstechnológiájának helyzetét, illetve változásait mutatja be részletesen.

Könyv, illetve könyvek jelentek már meg az egyes termesztéstechnológiai elemekkel kapcsolatosan (metszés, öntözés, tápanyag-utánpótlás, stb.) de ilyennel, amely együttesen a teljes technológiára irányítja a figyelmet, még nem találkoztunk.A rendszerváltozás után elkezdődő a korábbinál nagyobb intenzitású telepítések, illetve azok fenntartásának számos bizonytalansága mára már letisztultnak tekinthető.

A Szerzők ennek a letisztulási folyamatnak az eredményeit mutatják be rávilágítva a továbblépés, a fejlődés megállíthatatlan folyamataira.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Véha Antal – Csanádi József – Gyimes Ernő: Házi élelmiszer feldolgozás

A magyar vidéki társadalom szokásaihoz szorosan hozzátartozik a házi készítésű élelmiszerek előállítása és fogyasztása. Gyakori például a házi disznóvágás, a tyúktartás, s ezzel együtt a saját fogyasztásra történő húskészítmények gyártása.
A kistermelők fontos részét képezik az egész magyar élelmiszer-gazdaságnak, az élelmiszer-termelésnek és feldolgozásnak egyaránt.

A szakkönyv azt a célt szolgálja, hogy a kistermelők az alapvető ismeretek birtokában dönthessenek arról, hogy belevágnak-e az alaptermékek házi feldolgozásába és értékesítésébe, amellyel több bevétel érhető el.

A szerzők hasznos információkat szeretnénk átadni azzal, hogy sok termékkel kapcsolatban ötleteket adnak arra: miért, mit, hogyan tegyünk a jó minőségű, piacképes termék elkészítéséhez.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Dr. Wallendums Árpád: Az agrárgazdálkodás alapjai

A Szaktudás Kiadó Ház gondozásában megjelenő Mestergazda Könyvek sorozat kötete.

A versenyképes agrárgazdaság jól szervezett, hatékony termelést és értékesítési rendszert igényel. A gazdasági kamarák által szervezett mesterképzés célja a szakmai felkészültséggel és megfelelő gyakorlattal rendelkező szakemberek továbbképzése, a magyar és a nemzetközi gazdasági, pénzügyi, jogi, kereskedelmi viszonyokhoz történő alkalmazkodás érdekében. A piacgazdaság körülményei között azok az egyéni vállalkozók, illetve mezőgazdasági termelést folytató gazdálkodók képesek hosszú távon munkájukat eredményesen végezni, akik felkészültek a változó gazdasági körülményekre, tisztában vannak alapvető összefüggéseivel, a pénzügyi és piaci mechanizmusokkal, azaz rendelkeznek megalapozott vállalkozási ismeretekkel.

Minden vállalkozói tevékenység során, de különösen a mezőgazdasági termelésben dolgozóknak, fel kell készülniük arra, hogy tevékenységük döntések sorozatából áll, ahol a mindennapi munka közben gyorsan, határozottan kell véleményt alkotni. Egymás mellett kell a gazdasági és környezetgazdálkodási, a munkajogi és munkavédelmi feladatokat kezelni, eleget tenni a helyi és országos elvárásoknak.  

Az agrárgazdálkodás alapjai kötet mindazokat az ismereteket tartalmazza, amelyek szükségesek a gyakran egymástól távol eső területek információi alapján meghozandó döntésekben.

A mestergazda oklevél megszerzéséhez szükséges növénytermesztési, gépészeti, állattartási és kertészeti ismeretek enciklopédikus jellegűek, ezért az egyes ágazatok ismeretanyagából az alapfogalmak rendszerezésére, a témakörök áttekintésére, a gyakorlati kapcsolatokra helyeztük a hangsúlyt. A mezőgazdaságban minden területen veszélyes feladatokat kell megoldani, ezért a kötet tartalmazza a szükséges munka- és környezet-, valamint tűzvédelmi előírásokat is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Lukács Gergely Sándor: Kistérségi energiarendszerek

Hazánkban kiemelkedő jelentősége van a leszakadt társadalmi csoportok, a szegények és a többszörös hátránnyal sújtott térségek jövője szempontjából annak, hogy a megújuló energiák és főként ezek közül a zöldenergia helyi termelése és helyi hasznosítása döntő jelentőségre tehet szert a felemelkedésükben. Ezt az teszi lehetővé, hogy amíg a fosszilisenergia-rendszer túlkoncentrált és túlmonopolizált, addig a zöldenergia termelése és hasznosítása jellegzetességeinél fogva alapvetően monopolizálatlan és dekoncentrált lehet.

A könyvben bemutatásra kerül az, hogy a zöldenergia helyi termelése és (főként) helyi hasznosítása alapvető szerepet kaphat a tartós foglalkoztatás révén a (mély)szegénység csökkentésében, de csak abban az esetben, ha a termelés és a hasznosítás is a helyi lakosok bevételét és hasznát növeli.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Andrésiné Dr. Ambrus Ildikó – Andrési Pál: Az erdészmester könyve

A Szaktudás Kiadó Ház gondozásában megjelenő Mestergazda Könyvek sorozat kötete.

Az erdőművelés és az erdőhasználat szakmai ismereteit tártja elénk a könyv írója, felsorolva azokat a tudnivalókat, ami az erdészmester-vizsga elvégzéséhez szükségesek. A kötet fő témakörei: erdeink általános bemutatása; a legfontosabb fa- és cserjefajok: az erdő és környezete; erdőművelési ismeretek; erdőhasználati ismeretek; a legfontosabb erő- és munkagéptani ismeretek. 

Kristó László: A vadász- vadtenyésztő mester kézikönyve

A Szaktudás Kiadó Ház gondozásában megjelenő Mestergazda Könyvek sorozat kötete.

A magyar vadgazdálkodás több évszázados múltra tekint vissza, amelyet szerencsés természeti adottságainkon kívül történelmi múltunknak, társadalmi adottságainknak és nem utolsósorban a vadászati képzés és kultúra nyugati befolyásának köszönhetünk. Vadászkultúránk és vadgazdálkodásunk színvonalának megőrzéséhez, sőt emeléséhez feltétlenül szükséges azonban a megfelelő – mester – képzettségű szakemberek működése. Vadász-vadtenyésztő mesterképesítést a vadtenyésztő képzettséggel rendelkező, és már több éve a gyakorlatban dolgozó hivatásos vadászok is szerezhetnek. Ehhez a minőségi képzéshez elengedhetetlenül szükséges a legmodernebb szakmai ismeretek összefoglalása. A Vadász-vadtenyésztő mester könyve ezt az ismertanyagot tartalmazza, így egyrészt hasznos segítséget nyújt a mestervizsgára történő felkészüléshez, másrészt hasznos szakirodalom lehet minden sport- és hivatásos vadász számára.

Kristó László: A vadászpuskaműves mester könyve

A Szaktudás Kiadó Ház gondozásában megjelenő Mestergazda Könyvek sorozat kötete.

Hazánk nem rendelkezik olyan mélyen gyökerező hagyományokkal a puskaműves szakma terén, mint a tőlünk nyugatabbra fekvő nemzetek. A történelmi okokra visszavezethető helyzet a rendszerváltást követően kezdett megváltozni, miután éppen e kötet szerzője, Kristó László vezetésével Magyarországon is megindult a minőségi képzés.

A Szaktudás Kiadó által gondozott Mestergazda könyvek című sorozatban megjelent mű a puskaműves mesterség legfontosabb alapismereteit tartalmazza tömör, gyakorlatias fogalmazásban. A fekete-fehér fotókkal, műszaki rajzokkal, ábrákkal illusztrált, a felhasznált és ajánlott irodalom jegyzékével kiegészített szakkönyv a mestervizsgára való felkészítésen kívül a fegyverjavítás műveleteibe is bevezeti az érdeklődő olvasót.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Molnár Andrea, Molnár József: A sajtkészítés ABC-je

A nagyszabású – elméleti és gyakorlati ismereteket egyaránt bőséggel közlő – tüzetes tárgyalásmódú, monografikus fölépítésű kiadvány a történeti áttekintés után a tej nyerésének, minőségbiztosításának és -vizsgálatának módjait veszi számba.

A szerzők ezután térnek rá a sajtkészítés technológiájának ismertetésére, először általános folyamatot írva le, utóbb gyártmányfajták szerint részletezve a tudnivalókat (pl. túró, friss sajt, lágy sajt, nemespenésszel érő, félkemény, reszelni való sajtok, illetve juh- és kecskesajtfajták).

Foglalkoznak a piackutatás és a kereskedelem termékspecifikus kérdéseivel, a gyártás egészségügyi feltételeivel, végül a sajtkészítmények gasztronómiai fölhasználásával, sok-sok receptet ismertetve.

A kötetet számos ábra, fekete-fehér és színes fénykép, táblázat és grafikonok egészíti ki

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Dobrai Endréné – Szabó Béla: Gyümölcsborok, gyümölcslevek házi készítése

A könyv egyszerű, közérthető nyelven vezet végig a gyümölcslényerés módjain, a különféle tartósítási eljárásokon, az erjesztés tudnivalóin. Jól használható, könnyen elkészíthető recepteket közöl, amelyek alapján – ízlésünk szerint módosítva is – kitűnő italok készíthetők házilag. Elejétől végéig az egyszerűség jellemzi, mind az ajánlott eszközök, mind a javasolt módszerek tekintetében.

Erdélyi Lajosné: Gyümölcsök, zöldségfélék házi tartósítása

Mi indokolja a házi tartósítást? Elsősorban az a vágy, hogy megőrizzük a meghitt otthoni ízeket vagy olyan új ízeket alkossunk, ami kedvünkre való. Ízlésünk és fantáziánk szerinti gyümölcs- és fűszerkombinációkat állíthatunk össze. Sokszor a házi tartósítás az egyetlen módja a kertünkben fölöslegben termett gyümölcs és zöldség megmentésének.

Csak szigorú kritikánkon átesett nyersanyagokat és adalékokat használunk fel és tetszés szerint szabályozzuk az édes, sós, savanyú, csípős ízek erősségét. Azt is mi dönthetjük el, hogy milyen méretű üvegekbe töltsük a készítményeinket.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Fürész György – Dudás Tibor – Zellei Ágnes: A halgazdálkodás gyakorlata

Hazánkban a horgászszervezetek összesen közel 30 ezer hektár vízterületnek a hasznosítói. Halgazdálkodási tevékenységük meghatározó célja a tavak, víztározók, holtágak, csatornák és más vizel halállományainak fenntartása és fejlesztése annak érdekében, hogy tagjaiknak minél jobb horgászati lehetőséget teremtsenek.

Tíz éve már, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetség kiadásában megjelent a Halgazdálkodás című, kétkötetes kiadvány. A könyv az eltelt idő alatt nem sokat vesztett aktualitásából és ma is igen népszerű. Ettől függetlenül indokoltnak és időszerűnek tartottuk, hogy egy újabb, vázlatos, a halgazdálkodás és a haltelepítések egyes gyakorlati részletkérdéseivel foglalkozó kiadványt állítsunk össze.

A Könyv egyes fejezeteiben a teljesség igénye nélkül igyekeztünk röviden, közérthetően közreadni ismereteinket, megfigyeléseinket, tapasztalatainkat. A szövegben foglaltak mellett elsősorban az illusztrálásra helyeztük a hangsúlyt, kihasználva a digitális fényképezésben, a vizualitásban jelentkező előnyöket. Mi, akik több évtizede foglalkozunk hallal, haltenyésztéssel, halgazdálkodással sokféle halat, sokféle módon láttunk, mégis saját fényképeinken utólag is rácsodálkozunk, újra és újra felfedezzük egy-egy részletet, mozzanatot, mely a tevékenységünk egészét szemlélve ritkán rögzül bennünk- így vallanak könyvükről a szerzők.

Bízunk abban, hogy olvasóink és a természetes vízi halgazdálkodást végző, különböző képesítéssel rendelkezők valamennyien szintén találnak számukra újdonságot, új ismereteket és haszonnal forgatják majd a gyakorlat számára összeállított kiadványt.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Dr. Nyíri László: Az aszálykárok mérséklése a kertészetben

A könyv a növények vízigényét módosító tényezőket és a jelenleg rendelkezésre álló termesztéstechnológiai módszereket a tájtermesztés hagyományaira és sajátos ökológiai adottságaira való tekintettel mutatja be.

A kertészeti termelés minden lényeges elemére kiterjedő útmutatást ad az eredményesen alkalmazható víztakarékos termesztési módszerek kiválasztásához. 

Tóth Árpád: Az öntözés és tápoldatozás technikája

A könyv az öntözéses gazdálkodás szükségességére, előnyire világít rá. Ismerteti az öntözőrendszereket, a különféle beruházások előnyeit és az üzemeltetés során előforduló jellegzetes buktatókat.

Külön érdeme, hogy a növény fejlődéséhez szükséges tápanyag oldat formájában történő kijuttatásának kérdéseit is tárgyalja.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ruff János: A méhészmester könyve

A Szaktudás Kiadó Ház gondozásában megjelenő Mestergazda Könyvek sorozat kötete.

A méhészet tudományába kalauzol el a szerző, összefoglalva azokat az ismereteket, ami a méhészmester-vizsga letételéhez szükségesek. A kötet a méhekkel és a méhészkedéssel kapcsolatos teljes ismeretanyagot összefoglalja oly módon, hogy azokat egységben lehessen látni. A méhészet ugyanis igen soktényezős tevékenység, ezért olyan gyakorlati tudást nyújtani, amely mindig, minden helyen és időben mindenki számára alkalmazható volna, és ugyanazt az eredményt garantálná, nem lehet. Aki azonban a dolgok elméleti oldalát is átlátja, elméleti ismeretei alapján a gyakorlatban is jobban boldogul.

A méhészetről szóló szakkönyvek viszonylag szerény választékát bővíti ez a szakmailag megalapozott, az elmélet és a gyakorlat összhangját tükröző könyv. 

Franz Lampeitl: Méhészek könyve

A szerző 65 éven át folytatott méhészkedése tanulságait foglalja össze könyvében. A hosszú évek alatt megismerte a különböző kaptártípusok előnyeit és hátrányait, közben sok tapasztalatot gyűjtött a méhcsaládokkal való bánásmódról.
Saját kárán tanult azokból a próbálkozásaiból, amelyek másképp végződtek, mint ahogyan tervezte. Azonban soha nem felejtette el, hogy a természet évszakonként változó feltételeivel döntő szerepet játszik a méhek életében, mivel a mézelő méh is a természet része.

Ha valaki a méhészetben sikert szeretne elérni, annak eleinte csak kevés méhcsalád gondozását szabad vállalnia. A szerző szándéka, hogy könyvével biztos segítséget adjon a méhészeknek.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kállay Tamás: Az almatárolás biológiai alapjai

Az almatárolás biológiája az almatermésűek morfológiai felépítésén, sajátos, klimatérikus légzésváltozással jellemezhető érésmenetén, a hűtött és megváltoztatott összetételű légtérben tanúsított utóérésén alapul. E gyümölcsöknél az érési folyamatok jól érzékelhetően indulnak meg, amelyeknek teljes lefutását azonban tárolástechnológiai eszközökkel lassítani lehet. Miközben arra törekszünk, hogy az alma vagy körte utóérését lelassítsuk, a gyümölcs életében olyan változások tűnnek elő, amelyekkel a fogyasztó csak véletlenszerűen találkozik.

A tárolás alatt jelentkező, nem parazitás eredetű káros elváltozások, az úgynevezett élettani betegségek komoly kockázatot jelentenek az almatermesztők számára. E betegségek ha egyszer már jelentkeztek, nem gyógyíthatók. Leküzdésük tehát kizárólag a megelőzésre szorítkozik, és mivel kialakulásuk okát a biológiai rendellenességekben kell keresnünk, tisztában kell lennünk az alma tárolás alatti, illetve az előtti életével.

A tárolásbiológia az almáskertekben kezdődik, a gyümölcs előélete döntő tényező a tárolás sikerében. Az almatermesztők szerte a világon arra törekszenek, hogy jól tárolható almát állítsanak elő, hiszen egész évi munkájuk ellenértékét majd csak a következő év tavaszán-nyarán realizálhatják.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Stefanovits Pál, Filep György, Füleky György: Talajtan

A talaj minősége, összetétele az időjárás alakulása mellett nagyban meghatározza a termesztett növények minőségét, mennyiségét. Emiatt lényeges, a szakemberek tájékozottak és felkészültek legyenek ezen a szakterületen.

Ehhez nyújt segítséget e kötet, amely bemutatja a talaj ásványi alkotórészeit, a különféle talajképző tényezőket, az aprózódás és mállás folyamatát, a talajban levő élőlényeket, szerves anyagokat, majd annak kémiai és fizikai tulajdonságait.
Ezt követően olvashatunk a növényi tápanyagtípusokról, a talajképződési folyamatokról, a talajfélék osztályozásáról, a talajromlás jelenségéről és feljavításáról, tisztításáról, az öntözésről, illetve a víz- és szélerózió elleni védekezésről.

A mű utolsó negyedében tanulmányozhatjuk a különböző tájak talajviszonyait, a talaj minőségének, termékenységének és a földértékelés besorolását, a magyar talajtan fejlődését és a FAO speciális talajtérképeit és osztályozási rendszerét.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Birkás Márta: Környezetkímélő alkalmazkodó talajművelés

A szerzők véleménye, hogy az alkalmazkodó föld-művelés a talajminőség javítása, megkímélése – harmóniában a termőhelyi, a gépesítési és a gazdálkodási feltételekkel. A kézikönyv segítséget ad ahhoz, hogy ez a jó törekvés a szántóföldön megvalósulhasson. A művelés eredetű talajállapot hibák a véltnél több gazdasági veszteséget okoznak. Különösen igaz ez szélsőséges (aszályos, vagy esős) években. A korábban megjelent mű átdolgozott, bővített kiadása. Az első kiadás igazi sikerét jelzi, hogy valamennyi példánya rövid idő alatt elfogyott

Birkás Márta – Gyuricza Csaba: Talajhasználat – Műveléshatás – Talajnedvesség

A könyv szerkesztői Dr. Birkás Márta egyetemi tanár és Dr. Gyuricza Csaba egyetemi docens. Szerzői a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Földműveléstani Tanszék dolgozói.

Megjelentetésének célja az utóbbi tíz év tanszéki kutatási eredményeinek értékelése és bemutatása. A fejezetek napjaink időszerű gazdálkodási kérdéseit tükrözik, úgymint “Talajművelés – klímaváltozás – technológia”, “Kímélő talajhasználat”, “Növényvédelem – gyomszabályozás”. A legnagyobb lélegzetű cikkben A talajhasználat és a klimatikus hatások kapcsolatát elemzik a vizsgálatok és a kutatási eredmények tükrében. A további tanulmányokban a szántóföldi talajhasználat és az üvegházhatás összefüggéseit, a művelés és a talajállapot nedvességforgalomra gyakorolt hatását, a talajtömörödés gazdálkodási veszteségeit és a kárenyhítés módjait, a talajökológiai tényezők vizsgálatát, a rozs köztes védőnövényként való termesztését és a talajok agronómiai szerkezetével kapcsolatos méréseket foglalják össze.

Birkás Márta: Földművelés és földhasználat

A huszonnégy szerző munkája az időálló klasszikus földműveléstani ismeretek mellett messzemenően támaszkodik a tudományos előrehaladásra, figyelembe veszi a talaj- és környezetvédelmi elvárásokat.
A gyakorlat sürgető igényeihez igazodva ad a növénytermesztés biztonságos alapozásához korszerű talajművelési, trágyázási, gyomszabályozási és vetésváltási ismereteket. A könyv hasznos tanácsokat ad a művelő- és vetőgépek beszerzéséhez, a művelés eredetű talajpusztulás megelőzéséhez, a praktikus talajállapot-vizsgálatokhoz ugyanúgy, mint a környezetkímélő, termőhelyre adaptált növénytápláláshoz, a preciziós növénytermesztéshez és gyomszabályozáshoz.
A szerzők célja, hogy alapvető ismereteket nyújtsanak a főiskolai és egyetemi hallgatóknak, az új szakmai ismeretekre fogékony gazdálkodóknak, hogy az eddigieknél okszerűbben, a talajra és környezetére gondosabban figyelve, kisebb költséggel, mégis biztosabban gazdálkodhassanak.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hofmann, Uwe – Köpfer, Paulin – Werner, Arndt:

Ökológiai szőlőtermesztés

Mezőgazda Kiadó

A könyv az ökológiai szőlőtermesztés elméleti és gyakorlati alapjait mutatja be. Szerzői hangsúlyosan tárgyalják a szőlőfajok és a talajápolás témakörét, a takarónövények megválasztásának, használatának, gépesítésének lehetőségeit, valamint a növényápolás munkáit.

A gyakorlatból vett példákon keresztül mutatják be a biológiai sokféleség és a természetes szabályozó mechanizmusok ( károsítók és hasznos élő szervezetek ) ökológiai működésfolyamatait.

A szakfordítók arra törekedtek, hogy világosan, közérthető stílusban adják át az ökológiai szőlőtermesztésre átálló szőlősgazdáknak ezt az alapműnek számító szakkönyvet. Az eredeti szöveget kiegészítették a talajápolás magyarországi tapasztalataival, a hazai nemesítésű, betegségekkel szemben ellenálló szőlőfajták ismertetésével.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Monostori Károly: Ebtenyésztés

Az első magyar nyelvű kutyás könyv, amely száz éve született és megvetette az alapjait a honi ebtenyésztésnek, a kutyák sportszerű tartásának és nevelésének.

Szerzője az állattenyésztés és orvoslás, valamint az állattartás neves magyar tudósa, Monostori Károly, akinek Ebtenyésztés című munkáját máig idézik az utódok, alapvetései nem évültek el, gyakran hivatkoznak rá tenyésztők, kutyakiképzők és állatorvosok egyaránt.

A kutya természetrajzi, bonc- és élettani s küllemtani leírása, fajtái, szaporítása, felnevelése, táplálása, gondozása, tanítása, használása és fontosabb hibáinak és betegségeinek orvoslása a könyv témája, mely jelzi a könyv rendkívüli sokoldalúságát.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Csupor Dezső – Szendrei Kálmán: Gyógynövénytár

A gyógynövény-terápia napjainkban reneszánszát éli, növényi termékek széles választéka jelenik meg gyógyszertárak, gyógynövénytékák és más szaküzletek polcain. A sok-sok gyógynövény és belőlük készült termék között egyre nehezebb az eligazodás, és gyakran merül fel a kérdés: mit tudnak valójában a gyógynövények?

A könyv fiatal szerzőgárdája Dr. Szendrei Kálmán professzor szakmai útmutatásaival egy olyan, a hazai könyvpiacon egyedülállónak tekinthető kiadványt szerkesztett, amely tudományosan megalapozott, racionális ismereteket kíván nyújtani a gyógynövények értékeléséhez. A könyvben szakirodalmi adatok, tudományos adatbázisok, nemzetközi monográfiák és egyetemi tankönyvek anyagának feldolgozásával készült „evidencia alapú” tanulmányok olvashatók azon legfontosabb gyógynövény-drogokról, amelyek a ma hatályos VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalosak.

A könyv elsősorban szakemberek – gyógyszerészek, orvosok – számára nyújt munkájukhoz nélkülözhetetlen ismereteket, és minden bizonnyal a gyógyszerész- és orvosképzés fontos oktatási segédlete is lesz. Haszonnal forgathatják továbbá azok az érdeklődők is, akik tudományos tények alapján kívánnak informálódni a gyógynövényekről.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Gerd Crüger: Növényvédelem a zöldségtermesztésben

A zöldségtermesztés károsítói gazdasági jelentőségük alapján jelennek meg a kiadványban. Ugyanakkor a könyv célja, hogy átfogó képet adjon a károkozókról, de az elszórtan megjelenő károsítók is diagnosztizálhatók legyenek.

A károsítók elleni védekezés módszereinek kidolgozása az integrált növényvédelem alapja és segít a kémiai növényvédelem visszaszorításában. Az integrált növényvédelem lényeges eleme a tolerancia- és rezisztencia tulajdonságok kihasználása, ezért a könyv a különféle zöldségfajták fogékonyságáról is közöl adatokat.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Peter, Jordan: Nagy gombakönyv

Ez a könyv valóban nagy. Gyönyörű képek, csodálatos gombafotók vannak benne – és a recepteket tartalmazó rész is természetesen remek. Sok információt nyújt a gombafajtákról, több oldalról mutatva be, s ezáltal könnyebben felismerhetőbbé téve a laikusok számára is.

Mondhatnánk, afféle gombakalauz. De nem csupán a jellemzőit, hanem felhasználhatóságukat, tartósításuk módszereit is felsorolja, s tippeket ad a legkülönfélébb gombás ételek elkészítési technikáihoz.

Nagyon sok a praktikus tanács: az ehető gombák „szótára”; termőhellyel, termésidő megjelölésével, felhasználhatósággal, tartósítási lehetőséggel – mindez áttekinthetően, izgalmas receptekkel.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Radványi Dorottya: Kert a lelke mindennek

Természetesen ahány ember, annyiféle kert. Kicsi vagy beláthatatlan, ápolt vagy őspark, magyaros vagy délszaki, csak növényzet borítja, vagy állatok is lakják – egyben azonban egyformák: mindegyik gazdájának lelkét tükrözi.

A kötet szereplői – Dr. Bálint György, Csiszár Jenő, Farkasházy Tivadar, Nagy Bandó András, Verebes István, Rudolf Péter és még sok híresség – illő büszkeséggel vallanak Radványi Dorottyának, a népszerű televíziós és rádiós műsorvezetőnek arról, mit jelent nekik a kertjük, hogyan gondozzák környezetüket, egyáltalán: milyen a viszonyuk a természethez.

A kertek legérdekesebb jelenségeit képeken is bemutatjuk. A kerti vallomásokból egyértelműen kiderül: szinte mindennek a kert a lelke.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Elek Balázs – Zsoldos Barnabás: Magyar vadászösvényeken

Egy olyan – hiánypótló – könyvet tarthatunk kezünkben, amely átfogó képet rajzol a magyarság vadászati történelméből, a vadászati eszközök, fegyverek, kultúra fejlődéséről úgy, hogy ugyan évszázadokat ölel fel és tudományos igényességgel valós képet ad vadász múltunkról-jelenünkről mégis olvasmányossá és élvezetessé teszi a szellős, képanyaggal bőven illusztrált szerkesztés.

A könyv további részében a vadászható és védett vadfajaink, nagyvadtrófeák – hírünk, helyünk a világranglistán -, vadászkultúra és hagyomány, etika is bemutatásra kerül.

Szó esik az erdészről, vadászról mint a természetvédelem megteremtőjéről és nélkülözhetetlen részeséről. Mert mi is a vadászat? “Nem az ölési, a pusztítási vágy kiélése, hanem az ember és a természet kapcsolata, szeretete a lényege.” Vadászat nélkül – ha már az ember a fejlődése során megváltoztatta a tökéletesre teremtődött természetet – ma nem lenne hazánkban vadállomány.

A fotókról – és az írásos anyagból is – sok ismerős arc, közöttük több közismert személyiség is visszaköszön, ami még hitelesebbé, érdekesebbé teszi a művet.

A szerzők:
dr. Elek Balázs, aki kisgyerek kora óta gyakorolhatta az igazi vadásszá nevelődést-válást nagyapja mellett és nyomdokain. Ő már eddig is letette névjegyét a vadászati irodalom több – szintén hiánypótló – műve szerzőjeként. (A vadászszenvedély bűncselekményei, valamint az Orvvadászok nyomában, Elemzések és történetek a tárgyalóteremből.)

Zsoldos Barnabás ismert személyiség, aki sokéves rádiós múlt után szűkebb hazája, a keleti régió vadászati életének krónikása, gyakorló vadász. A vadászat és a természet szeretetét kisgyermekként édesapjától tanulta.

Ajánlható e könyv a nagyközönségnek, a természet iránt fogékony, érdeklődő – gyerektől aggastyánig – olvasóknak (vadászati szakembereknek is), mert a vadászat lényegének megértése terén a negatív megítélés ellen, a társadalmi elfogadottság érdekében nagy lépést tettek előre a szerzők.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Dr. Nagy Péter Tamás: Gyümölcsösök táplálkozási zavarainak felismerése és megszüntetése

A Debreceni Egyetem AGTC Kutatási és Fejlesztési Intézetének gondozásában most megjelent szakkönyv a gyümölcstermő növények tápanyag-ellátottsági zavaraival kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudnivalókat adja közre. A szerző részletesen taglalja a tápanyaghiány és többlet okait, kialakulásuk fázisait. Kitér a diagnosztikai vizsgálatok jelentőségére, a makro- és mikrotápelemek növényélettani szerepére.

A könyvben útmutatásokat találunk a táplálkozási zavarok megszüntetésére javasolt tápanyagpótlási lehetőségekre is. A szerző több mint 120 színes fotóval és ábrával illusztrált mellékletével könnyíti meg az egyes tápelemek hiányaként megjelenő külső, vizuális tünetek megkülönböztetését és felismerését. Az anyag hiánypótló munka, hiszen az elmúlt harminc évben ebben a témakörben nem jelent meg hazánkban ilyen részletességű monográfia.

A kiadványt egyaránt sikerrel forgathatják termesztők, szaktanácsadók, a kutatásban és oktatásban résztvevő szakemberek illetve főiskolai és egyetemi hallgatók.

Fejezetcímek:

– Tápanyag-ellátottság szerepe a növények fejlődésében
– A tápanyaghiány és többlet okai
– A tápanyaghiány és többlet okozta tünetek, felismerése
– Korszerű tápanyagpótlási elvek és prioritások
– Táplálkozási zavarok megszüntetésére javasolt tápanyagpótlási technológia
– Szakirodalom
– Ábrák és fotók

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tóth Árpád: Öntözési praktikum

Az öntözés szó beütése után kedvére válogathat a ráérő érdeklődő az internetes lapok között. Sok-sok információ fellelhető ezzel a technikai segítséggel napjainkban. Akinek azonban gyors, megbízható, gyakorlatias, kéznél levő ismeretre van igénye, az nem mellőzheti a speciális tudást egybe szerkesztő könyvet.

A jól üzemelő öntözőtelep mellett ma egyre fontosabb cél a víztakarékosság, a vizek szennyezésének megelőzése. A termelési versenyben szükséges az olcsó, okszerű beruházás és az üzemeltetés buktatóinak elkerülése, mely célokhoz adnak különféle információkat a könyv fejezetei.

1. Az öntözés és a talaj
2. Öntözési rend
3. Hidraulikai ismeretek
4. Az öntözőrendszer elemei
5. Az esőszerű öntözés
6. A mikroöntözés
7. Pázsit és díszkert öntözés
8. Az öntözőrendszer üzemeltetése
9. Tápoldatozás
10. Függelék
Irodalomjegyzék

Az öntözés dinamikusan fejlődő területe a termesztéstechnológiának, így az egységes szakkifejezések meghonosodására kevés volt a lehetőség hazánkban, ezért a világ szakirodalmának könnyebb követésére helyenként az angol megnevezést is feltüntettem.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Seléndy Szabolcs: Ökogazdák kézikönyve

Az Ökogazdák kézikönyve a “kezdő, a haladó és a jövő gazdáinak is muníciót kíván adni történeti eligazításban, elméletben, gyakorlatban (mind a külföldi, mind a magyar oldalról)” – írja előszavában a szerkesztő, Seléndy Szabolcs.

A kötetet az ökogazdálkodás definíciójának, történetének, elterjedtségének bemutatása nyitja, majd az elméletet a gyakorlati tudnivalók minden részletre kiterjedő, közérthető ismertetése követi. A szerzőpáros (Seléndy Szabolcs, Solti Gábor) kitér többek között a talajművelés, a növényápolás, a szántóföldi és kertészeti növények, az erdő-mező rendszerek, az ökológiai vetőmagok és szaporítóanyagok, az állattartás, a feldolgozás, a tárolás, a tanúsítási és támogatási rendszer valamint a vonatkozó jogszabályok bemutatására is.

A könyv végén a hazai ökogazdálkodással foglalkozó szervezetek (pl. Biokultúra Egyesület, Biokontroll Hungária Kht.), ökogazdaságok leírását és a hatályos szabályozás értelmezését olvashatjuk. Seléndy Szabolcs 1997-ben megjelent Biogazdálkodás című könyvének teljesen átdolgozott, bővített változata ez a kiadvány.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szabó G Gábor: Szövetkezetek az élelmiszer-gazdaságban

A mezőgazdasági szövetkezetek fogalmának, gazdasági lényegének és előmozdítási szerepének meghatározásában nagy hasonlóságot mutatnak a könyvben vizsgált különböző felfogások, melyek egy kialakuló új magyar szövetkezeti rendszer számára elméleti szempontból legalábbis alternatívát jelenthetnek.

Jelen kötet – mintegy húsz éves kutatómunka eredményeként – a szövetkezetek tevékenységét kívánja bemutatni az élelmiszer-gazdaságban, elsősorban egy kialakuló új magyar szövetkezeti rendszer (a szerző megfogalmazása szerint az ún. “előmozdító típusú szövetkezés”) számára elméleti szempontból alternatívát mutatva.

Elsőként a szövetkezeti “alapvetésekről” olvashatunk, ismertetve a piac fogalmát, működését és szabályozását, valamint a koordináció és integráció alapvető formáit az élelmiszer-gazdaságban. Külön fejezet foglalkozik az élelmiszer-gazdasági szövetkezés gazdasági és társadalmi jelentőségével is.

A kötet második nagy egysége a szövetkezetelméletet tárgyalja: szó esik a szövetkezés gazdasági lényegéről Ihrig Károly elméletében a korabeli megközelítések tükrében, a szövetkezetek koordinációs-integrációs szerepére vonatkozó fontosabb modern elméletekről, valamint az ún. “szövetkezeti identitás” koncepciójáról is. Az utolsó tematikai egység a szövetkezeti gyakorlatot mutatja be: olvashatunk az élelmiszer-gazdasági szövetkezeti koordináció fejlődéséről és alapvető európai modelljeiről, majd a szerző két példát sorol fel az európai élelmiszer-gazdasági gyakorlatból: Dánia és Hollandia modelljét.

Az utolsó fejezet a mezőgazdasági szövetkezetek szerepét és esélyeit mérlegeli napjaink Magyarországán. Az irodalomjegyzékkel és angol nyelvű tartalomjegyzékkel záródó kiadvány szakkönyvtáraknak is ajánlott.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Terbe István – Slezák Katalin: Talaj nélküli zöldséghajtatás

A hajtató kertészektől megbízható, jó minőségű, kedvező beltartalmú értékekkel rendelkező, nagy mennyiségű árut vár el a hazai és a nemzetközi piac. Ennek az állandó követelménynek meg lehet felelni egy olyan magas színvonalú, technikai és szakmai tudást igénylő termesztéstechnológiával, amelynek során mesterséges vagy természetes tápoldatos közegben hajtatják a növényeket.

A szerzők leírják a talaj nélküli termesztés kémiai, fiziológiai alapjait, a használatos közegeket és elhelyezésük módját, a termesztő létesítményeket, a tápoldatozó berendezéseket, a klímaszabályozás tárgyi feltételeit, az öntözés, tápoldatozás szabályait. Pontos, kidolgozott termesztéstechnológiát, gyakorlati segítséget kap az a hajtatókertész, aki paprikát, paradicsomot, uborkát, tojásgyümölcsöt, fejes salátát, dinnyét, szamócát jól időzítve, kiváló minőségben akar termelni.

Elméleti és gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberek írták meg ezt a régóta várt, alapos, átfogó, ábrákkal és táblázatokkal bővített, termesztőknek, kutatóknak, egyetemi hallgatóknak egyaránt újdonságnak számító könyvet.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Dr. Ocskó Zoltán – Dr. Erdős Gyula – Dr. Molnár Jenő: Növényvédő szerek, termésnövelő anyagok 2012. I – II.

A korábbi évekhez hasonló formában jelent meg az engedélyezett növényvédő szerek és termésnövelő anyagok fontosabb adatait tartalmazó kiadvány 2012. évi száma.

Ebben valamennyi olyan készítmény szerepel, amelyre a Vidékfejlesztési Minisztérium Növény- és Talajvédelmi Főosztálya, illetve a Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat 2011. december 31-ig engedélyokiratot adott ki.

Az I. fejezetben a növényvédő szerek fontosabb adatait és felhasználási területüket ismerjük meg, név szerinti abc-sorrendben. A II. fejezetben “hatóanyag-engedélyezett” szer indexet közlünk elsősorban azzal a céllal, hogy egyes növényvédő szereket hatóanyaguk alapján is vissza lehessen keresni. A III. fejezetben a növényi kultúrák fontosabb károsítói, betegségei ellen használható termékeket soroltunk fel. A IV. fejezet a növényvédőszer-mérgezés esetén alkalmazható elsősegély-nyújtási eljárásokról ad részletes tájékoztatást. A V. fejezet – külön kötetben – a hazánkban forgalomba hozatalra és felhasználásra engedélyezett termésnövelő anyagok, műtrágyák adatait foglalja össze.

Az évente megjelenő kiadványt ajánljuk minden növényvédelemben dolgozó – irányító és végrehajtó – szakember részére, de valamennyi gazdálkodó számára is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Robert Steidl – Georg Leindl: Borkészítés barrik eljárással

A könyv tudományos alapossággal, de a kezdő borászoknak is érthetően ad útmutatást a barrikolásról, erről a sokrétű, nagy szakértelmet és tapasztalatot igénylő borkészítési eljárásól. Célja, hogy a legfontosabb kritériumokat és a helyes döntési alapelveket adja azoknak a gyakorlati szakembereknek a kezébe, akik emellett a borkezelési eljárás mellett döntöttek. A barrikolás olyan borkészítési eljárás, ami karakteres aromát kölcsönöz a bornak. A hordó faanyagának kiválasztása, a borban lejátszódó folyamatok és a befolyásoló tényezők ismerete a tárolás során, mind-mind nagyon fontos a bor optimális kezelése szempontjából. Ehhez az optimális kezeléshez ad útmutatást a kötet.

Robert Steidl – Wolfgang Renner: Borerjedési problémák

A könyv célja azoknak a fontos pontoknak a felvázolása, amelyek segítségével az erjedési zavarok keletkezése megakadályozható. Éppen ezért részletesen ismerteti a szőlőültetvényben elvégzendő munkákat, hiszen ezek több tekintetben is befolyással vannak a bor minőségére. Ezt a munkát kell következetesen és célirányosan tovább folytatni a pincegazdasági műveletekkel, a könyben megadott irányelvek szerint. A szerzők ismertetik az erjedés mikrobiológiáját, bemutatják az erjedést befolyásoló tényezőket. Hasznos gyakorlati ismeretekkel és tanácsokkal szolgálnak az erjedés előkészítéséről, irányításáról és lefolyásáról.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Csurgó Sándor:
Gyógynövény embernek, állatnak, növénynek – Biogazda kiskönyvtár

Mezőgazda Kiadó

A szerző 20 éve foglalkozik gyógynövényekkel és a természetes gyógyító módszerek megismerésével. Ennek a két évtizednek az esszenciája ez a könyv, hiszen a természet végtelen tárházából csupán 20 gyógynövényt mutat be részletesen.

A gyógynövények leírásán, gyűjtésén, felhasználási formáján kívül ismerteti az alkalmazási lehetőségeket a különböző betegségek, tünetek enyhítésére, de kitér a homeopátiás alkalmazási módokra is.

Újszerű a könyvben, hogy a gyógynövények állatgyógyászati alkalmazását és a biológiai gazdálkodásban betöltött szerepüket is hangsúlyozza.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Illatos növények – könyv

… Aromás növények.

Míg az illatokat csak a szaglószervünkkel érzékeljük, az arománál az ízlelés is szerephez jut. Az aromás növények illata csak akkor érezhető, ha levelüket, kérgüket, águkat vagy gyökérzetüket széttörjük és szétmorzsoljuk, ezáltal felszabadulnak a bennük lévő illatanyagok. Sok aromaanyag csak rágás, illetve a szájüreg melegének hatására szabadul fel.

A világ fűszerei a kertben és a konyhában

A gazdagon illusztrált könyv részletesen bemutatja a különféle fűszernövényeket. Megtuhatjuk, hogyan kell gondozni őket, milyen talajt igényelnek, ezenkívül megismerjük felhasználási módjukat és élettani hatásukat is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Paszternák Ferenc: Biozöldségek termesztése

A zöldségnövények az egészséges táplálkozás alappillérei. Az ökológiai módszerekkel, technológiával termesztett zöldség lényegesen jobb ízű, nem tartalmaz szermaradványt és jobban tárolható.

A betegségek fellépése gyakran a helytelenül megválasztott termőhelyre, fajtára vagy termesztési módra vezethető vissza. A könyv ezért hangsúlyozza a megfelelő fajták használatát, a betegségek elleni biológiai védekezés módszereit, a szomszédnövények jótékony hatását, a termésbetakarítás, tárolás legcélszerűbb módjait.

Míg a szabadföldi zöldségek termesztését lényegretörően fogalmazza meg, a paprika, paradicsom, uborka, hónapos retek, fejes saláta hajtatásához igen részletes, pontos termesztéstechnológiát ad.

A könyv zárófejezete a kétspórás csiperke, a laska és a shii-take gomba biológiai termesztését tartalmazza. A szerző azon kivételek közé tartozik, aki nemcsak tanítja, hanem sikeresen műveli is az ökológiai zöldségtermesztést. Amit leír, az hosszú évek tapasztalatának és a hazai gyakorlat próbájának összegzése.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szabó István: Vetésforgó és öntözés

A vetésforgó és az öntözés ma is a legfontosabb agrotechnikai eljárások közé tartozik. Vetésforgó nélkül nincs eredményes növénytermesztés. A nagyüzemekben ugyanolyan fontos eljárás, mint a kisebbekben és a házikertekben.

Elhagyásának következménye mindig a termesztés kudarca, a terméskiesés. Különösen fontos ma, a biotermesztés időszakában, mivel egyedüli hatásos módszere a kémiai hatások megszüntetésének, kiküszöbölésének.

Előnyét csak növeli, hogy alkalmazása esetén lényegesen csökkenthetők a kiadások, a termesztés költségei. A mű megad minden alapvető ismeretet ahhoz, hogy a körülményeknek megfelelő vetésforgót szerkesszünk, alkalmazzunk, és elkerüljük a monokultúra hátrányos hatásait.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Terbe István – Slezák Katalin – Kappel Noémi: Kertészeti és szántóföldi növények fejlődési rendellenességei

A klímaváltozás jelei, a hőmérséklet, a páratartalom, a fényviszonyok megváltozása, a környezetvédelem egyre nagyobb mérvű erősödése a kertészeti és szántóföldi növénytermesztés terén olyan fejlődési és élettani zavarok, kedvezőtlen tünetek megjelenését okozzák, ami nem magyarázható sem a kártevők sem a kórokozók jelenlétével.

A növényvédők, növényorvosok a kedvezőtlen környezeti tényezőknek tulajdonítják a betegségeket, fejlődési rendellenességeket kiváltó okok több mint 60%-át.

A könyv első része a fejlődési rendellenességek természetét, felosztását, a kiváltó tényezők megjelenési formája, a megjelenés helye, ideje és időtartama szerinti csoportosítását tartalmazza.

A mű kétharmad része a termesztett növényeken, a zöldség- és gyümölcsféléken, a szőlő-, a dísznövény-, a gombatermesztésben és a szántóföldi kultúrákban tapasztalható abiotikus stressz okozta változásokat, azok korai felismerését, gyógyítását, a védekezési lehetőségeket tárja fel. Az idejekorán felismert elváltozás és a kiváltó ok ismerete lehetővé teszi a termésveszteség, minőségromlás, jövedelemkiesés nélküli gyors, szakszerű beavatkozást.

A tünetek felismerését, az azonosítást teszi lehetővé a csaknem kétszáz színes kép.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Czáka Sarolta – Füstös Zsuzsanna – Hrotkó Károly: A növényszaporítás ábécéje

Ez a könyv elsősorban a kertművelőknek ad szakszerű ismereteket könnyen érthető formában a növények szaporítási módjáról. A sok rajz segítségével közérthetően szól az oltás, vetés, dugványozás elvi alapjairól, a szaporító anyagok (mag, dugvány, oltóvessző stb.) begyűjtéséről, tárolásáról, a szaporítási módokról, a már kikelt, megeredt, meggyökeresedett növények további kezeléséről.

Figyelembe véve az olvasók többségének technikai lehetőségeit, a legegyszerűbb, minden háznál megtalálható eszközöket (befőttesüveg, fóliazacskó, műanyagpohár stb.) ajánlja a különféle szaporítás-módokhoz.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szili István: Gombatermesztők könyve

Az eredményes gombatermesztéshez ma már komoly technológiai ismeretekre és felszerelésre van szükség. A Gombatermesztők könyve bemutatja a különböző termeszthető gombafajokat, termesztési módozataikat, a szükséges alapanyagokkal és termesztő-berendezésekkel együtt. 

Az egyes fejezetekben kiemelt szerepet kapnak a termesztés biztonságát meghatározó biológiai, higiéniai és növényvédelmi ismeretek. 

A könyv a szaporítóanyag, azaz a gombacsíra előállításával és a gombák tartósítási módjaival is foglalkozik. 

A három legnépszerűbb gombán (csiperke, laskagomba, shiitake) kívül még 22, kevésbé ismert gomba – téli fülőke, pleurothus tuberregium, buna-shimei, bocskorgomba, laskapereszke, bokrosgomba, lila pereszke, lepketapló, óriás harmatgomba, fodros káposztagomba, ízletes tőkegomba, süngomba, fenyő-kénvirággomba, pecsétviaszgomba, nameko tőkegomba, júdásfülegomba, déli tőkegomba, rezgőgomba, gyapjas tintagomba, kucsmagombák, ördögszekér laskagomba, szarvasgombák – leírását és a termesztésükhöz szükséges alapvető tudnivalókat is közli.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Novotni Péter: A ló viselkedése

Ló és ember közös története ezer éves múltra tekint vissza. Ennek ellenére gyakran nem értjük vagy félreértjük egymást! A ló, bár roppant intelligens állat, a mi nyelvünket nem fogja megtanulni, ezért nekünk kell elsajátítani az övét.

Ehhez nyújt segítséget ez a könyv, amely áttekinti a ló viselkedésformáit természetes környezetben, valamint az ember környezetében. Bemutatja az ősi, örökletes, állandó viselkedési elemeket, az emberi környezet által kialakított új, tanult viselkedésformákat, és persze a rossz szokásokat is.

Betekintést nyújt a lovak ménesen belüli kapcsolatrendszerébe és más fajokhoz való viszonyába. Leírja a stresszhelyzetekből eredő, jellegzetes viselkedésformákat is.

A fejezeteket az adott témához kapcsolódó színes fényképek illusztrálják.

Minden kedves olvasónak ajánlom, hogy ha teheti, töltsön nagyon sok időt a lovakkal. Próbálja megérteni őket.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

G. Haensch, G. Haberkamp de Antón: Mezőgazdasági szótár

A hatnyelvű szótár hatodik – javított – kiadását éri meg. Több mint 12000 címszót tartalmazó szótár a jól bevált módszert, a szisztematikus, azaz a tartalmi szempontok szerinti felépítést alkalmazza. Ezen belül a következő témaköröket dolgozza fel: élelmiszer-ipari és mezőgazdasági alapismeretek, talajtan, általános biológia, genetika, növénytermesztés, legelőgazdálkodás, kertészet, szőlészet és borászat, állattenyésztés és -tartás, mezőgazdasági építmények és gépek, ökologikus földművelés.

A nyelvenkénti (magyar, angol, német, francia, orosz, olasz, spanyol) betűrendes név- és tárgymutatók, valamint a latin nevek jegyzéke teszi teljessé és sokoldalúan használhatóvá a kiadványt. A kötetben több, mint 12.000 címszót található, angol, német, francia, spanyol és orosz nyelven. A fogalmakat tartalmi szempontok szerinti felépítésben tartalmazó kiadványt nyelvenkénti betűrendes név- és tárgymutatók, valamint a latin nevek jegyzéke teszi teljessé és sokoldalúan használhatóvá.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Charles Dowding: Biokertészkedés a gyakorlatban

A biokertészkedés azt jelenti, hogy tökéletesen tisztában vagyunk környezetünk, a talaj, a klíma és az általunk termesztett növények adottságaival, aminek köszönhetően kertünk, terményeink és saját magunk is kicsattanó egészségnek örvendünk.

Ennek eléréséhez számtalan módszer közül választhatunk, amelyek némelyikét ebben a könyvben is bemutatjuk. Ha rátalálunk a helyes útra (amihez sok tapasztalatra és gyakorlatra van szükség), kertünk dúsan burjánzó, viruló kis paradicsom lesz, amelyben öröm dolgozni!

A könyv egyik célja, hogy megismertessen a biokertészkedés alapelveivel, amelyeket aztán szabadon saját kertünk adottságaihoz igazíthatunk.

Sok könyv minden különösebb indoklás nélkül fektet le olyan szabályokat, mint pl. hogy a komposztot és a trágyát be kell ásni a talajba. Én személy szerint ezt soha nem teszem; tapasztalataim szerint nagyszerűen működik, ha azokat egyszerűen elszórjuk, és a férgekre hagyjuk, hogy bejuttassák az anyagot a talajba. Ennek a módszernek az előnyei a könyv későbbi fejezeteiben válnak majd világossá.

Azt ajánlom, hogy felejtsük el a „szabályokat”. Inkább próbáljuk megérteni, milyen folyamatok zajlanak kertünk talajában és a növényekben és dolgozzuk ki saját módszereinket. Így még ez is előfordulhat, hogy újakat találunk ki.


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Gerse László: Híres Pálinkák

A közel száz oldal terjedelem elegendő lehetőséget adott a szerkesztőnek, hogy tematikus módon mutassa be a pálinkával kapcsolatos magyarországi tudnivalókat.

A rengeteg információt tartalmazó könyv szép illusztrációi jól segítik a tartalom és a forma kiegyensúlyozását.

A leírás természetes része a lovagrend, a szeszipari szövetség, a különböző pálinkafesztiválok bemutatása mellett a Magyar Szabadalmi Hivatal a pálinkával kapcsolatos törvényi elvárásokat is megismerteti az olvasókkal.

Találkozhatunk szép pálinkanevekkel is: Ruszkai, Agárdi, Bolyhos, Brill, Matheus, Márton és lányai, Pannonhalmi Pálinkárium, Panyolai Elixír, Savanya, Szicsek, Tarpa, Zimek, Zwack, Zsindelyes – hogy csak az érdekesebbeket említsük.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Heltay István – Rácz Fodor Gábor: Vadászatszervezés, vadászetika

Ma egyre több vita zajlik a vadászatról. Mind gyakrabban hallani a növekvő vadászatellenességről, arról, hogy a “természetvédők” szinte minden eszközt felhasználnak a vadászat korlátozására.

Ez világjelenség. Emiatt fontos arról beszélni, hogy miért van és miért lesz szükség a vadászatra a jövőben is.
Amikor a vadászatról nem vadászok között esik szó, sokan azt a vad elejtésével/lelövésével (legyilkolásával, megölésével) azonosítják.

Számukra a vadászat egyenlő a megbocsáthatatlan öldökléssel. A vadász számukra nem más, mint egy hidegvérű gyilkos. Hasonló megítélés alá esik az erdész is, aki nem átallja kivágni a szép fákat, “tönkretenni, elpusztítani” az erdőt.

Még harminc-negyven évvel ezelőtt is más volt a helyzet. Az erdész-vadász a közvélemény által megbecsült, tisztelt, sokak által irigyelt személy volt.

Számos hír szólt a vadat etető, védő vadászról, a vadászatról. 1971-ben vadászati világkiállítást rendezhettünk, amelyet sok százezer ember látogatott meg.

Mottóként a szerzők ezt a mondatot választották: “Nincs jobb, mint a folyamatos vadászat”.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Schmidt Gábor: Rügyhatározó

A fákkal, cserjékkel foglalkozó szakemberek számára alapvetően fontos, hogy növényeiket ne csak lombosan, de lombtalan állapotban is megismerjék.

Könyvünk ezt kívánja elősegíteni, az őshonos dendroflóra, valamint a kertekben, a parkokban és az ültetvényeken fellelhető legfontosabb lombhullató fás növények rügyeinek bemutatásával. A rügyhatározó – jellegéből adódóan – elsősorban a nyugalmi időszakban használható, a lombhullástól a rügyfakadásig.

Több mint 400 féle fa és cserje rügyeit mutatja be, ábrákkal és határozókulccsal. Ez utóbbi a rügy és a vessző sajátosságaira épül, de némely esetben egyéb téli bélyegekre (idős kéreg, virág- vagy termésmaradvány) is kitér.

A kötetet a gyümölcsfák alanyainak rügyhatározója egészíti ki.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kovács Ferenc – Bíró Géza: Élelmiszer-biztonság EU-szabályozás

Egy kötetben két művet találhat az olvasó, ha kezébe veszi Biró Géza és Biró György szakszerű igényességgel összeállított könyvét. 

A szerzők az élelmiszerek mikrobiológiai és kémiai-toxikológiai tudományával ismertetik meg az érdeklődőket. Az élelmiszer biztonsága a tápláléklánc valamennyi tényezőjének függvényében alakul. A biztonságot meghatározó tényezők sokrétűek, ezért a tennivalók sem nélkülözhetik a különböző tudományterületeken és intézményekben dolgozó szakemberek, szakhatóságok szoros, jól koordinált együttműködését. 

Az olvasó átfogó képet kap az EU-tagországok élelmiszer-biztonsági helyzetéről.

A kiadvány kiválóan használható a felsőfokú képzésben részesülők számára tankönyvként is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kappel Noémi: Tökfélék termesztése

Egy olyan növénycsaládot ismerhet meg az olvasó ebben a könyvben, amelynek fajait évezredek óta termeszti az emberiség, hisz jelentős szerepet játszik az élelmezésben kiemelkedő táplálkozási értékük, nagyfokú változatosságuk miatt. Jelzi ezt az is, hogy napjainkban 1,5 millió hektáron termesztenek tökfélét.

A kabakosok családja a legtöbb emberi fogyasztásra is alkalmas fajt tartalmazza. Az uborkán, a sárga- és görögdinnyén kívül az általunk „tökféléknek” nevezett egyéb fajok csoportja sokunkat csodálatba ejt a rendkívül változatos és néha bizarr formájú terméseivel. A könyv rendszerbe szedve áttekintést ad e növénycsalád tagjairól, részletezi a nálunk is elterjedt Cucurbita fajok termesztéstechnológiáját és bemutat több, hazánkban még kevésbé ismert, de nálunk is termeszthető fajt.

A tökfélék növénytani leírása, rendszertani helye, rendszerezése című fejezet képet ad a növénycsalád változatos, 17 nemzetségbe sorolt fajairól.

A termesztési fejezetben a szerzők részletesen ismertetik a három nyári tök, a spárgatök, a cukkini, a patisszon és a két téli tök, a sütőtök és a muskotálytök leírását, termesztését. A különleges tökfélék hazai termesztési tudnivalóit elsősorban a házikertekben lehet érvényesíteni, mert 16 különös, érdekes formájú, színű, ízű tökféle színesítheti a kertünket. A tökfélék nemesítésével, magtermesztésével szerte a világban foglalkoznak a kutatók, a nemesítők törekszenek a minél több keserűségmentes termés, szín- és alakváltozatosság elérésére, a rezistens fajták szelektálására.

A szerző átfogó, alapos szakmai felkészülését tükröző könyv ismeretanyaga mellett a színes felvételek valóban színes képet adnak a tökfélékről, melyeknek megismerését ajánljuk az árutermelő és az ökológiai termesztőknek, a kutatóknak, az egyetemi hallgatóknak, de még a különlegességeket kedvelő kiskerttulajdonosoknak is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Radics László – Pusztai Péter: Alternatív növények korszerű termesztése

Az EU-csatlakozás után alapvető változások történtek mezőgazdasági termelésünkben, beleértve a növénytermesztést is. Régi, jól pénzelő termesztett növények tűntek el, és kis jelentőségű növények kaptak meghatározó, illetve ún. nagy növények új szerepet. Ennek a változásnak, valamint az agrotechnika eredményeinek nyomon követéséhez nyújt segítséget Alternatív növények korszerű termesztése című összeállításunk. Munkánk igyekszik azt a megváltozott szemléletet közvetíteni az olvasó felé, amelyet a környezetbarát, fenntartható szemlélet megkövetel.

A könyv számos növénycsoporttal foglalkozik, így a gabonafélék közül a tönkölybúzával, sörárpával, tritikáléval és kölessel. A szója a takarmányozás és az alternatív táplálkozás éllovasa. A többi pillangóssal együtt (baltacim, bíborhere, bükköny) a talajerő-visszapótlásban is jelentős szerepe van. Az olajnövények közül a repce a legjelentősebb, de ebbe a csoportba tartozhat az olajlen is. Ha a modern ökotextíliák készítésére gondolunk, akkor a rostlen és a kender nélkülözhetetlenek.

Minden növény, amely a könyvben szerepel, új piaci lehetőségeket kínál a gazdáknak, nem beszélve a környezetvédelmi jelentésükről.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Takácsné György Katalin: A precíziós növénytermelés közgazdasági összefüggései

Az iparszerű növénytermelés magas fokon gépesített technológiák kialakítását eredményezte, amelyekben a kemizálás, a mesterséges tápanyagok, a szintetikus növényvédő szerek használata hozzájárult a növénynemesítés révén megnövelt biológiai potenciál kihasználásához. Ugyanakkor a mesterséges anyagok túlzottá váló, s egyben differenciálatlan alkalmazása jelentős környezetterheléssel járt, ami már a természeti környezet és az abban élő ember egészségét veszélyezteti.

A könyv a fenntarthatóság ökonómiai aspektusából kiindulva vizsgálja – a technológiai válaszok közül a precíziós gazdálkodásra fókuszálva – a növénytermelés agrokémiai vonatkozásait a XXI. század elején. A változó világban minden olyan gazdálkodási módnak helye és szerepe van, amely elősegíti az imént vázolt követelményeknek való megfelelést, és hozzájárul, elősegíti a helyes egyéni – termelői – döntések meghozatalát. A precíziós növénytermelés megfelel, illetve megfeleltethető a fenntarthatóság követelményrendszerének.

A kiadvány felépítése és tartalma igazodik a felvázolt komplex kérdéskörhöz, foglalkozik a fenntarthatóság kérdésével a növénytermelésben, rendszerezi a kemikáliacsökkentési alternatívák gazdasági hatásának mérésére szolgáló módszereket – elsődlegesen üzemgazdasági szempontból –, részletesen értékeli a precíziós növénytermelés közgazdasági értelemben vett alkalmazhatóságát, valamint kísérletet tesz annak a mérésére, hogy a kemikáliák felhasználásának milyen mértékű csökkentése lenne elérhető a technológia minél szélesebb körű elterjesztésével.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Dr. Győri Zoltán – Dr. Győriné Mile Irma: A búza és kukorica minősége és feldolgozása

A búza sajátos helyet foglal el a növények és ezen belül is a gabonafélék között. Fontos népélelmezési cikk, a mindennapi kenyér egyik alapanyaga, ezért az ellátás megfelelő szintje és a minőség alapvető fontosságú.

A kukoricánál is hasonló a helyzet, de a minőséget tekintve nem ennyire kiforrottak az elvárások, annak ellenére, hogy nagy területen termesztik. Felhasználása sokszínű, bár főleg az állati takarmányozásban jelentős. Ugyanakkor számos országban fontos népélelmezési cikk már évezredek óta.

Az említett gazdasági, politikai változások eredményeként mind a termelés, mind a gabonakereskedés, mind pedig a feldolgozás a korábbinál sokszínűbb lett. Új vállalkozási formák jelentek meg különböző tőkebevonások eredményeként, és ezzel egyidejűleg a felhasználás terén is új igények, lehetőségek merültek fel. A szerzők -több mint harmincéves- tapasztalatuk alapján ismertetik azokat a kritikus pontokat, melyek a termékpálya résztevői számára fontosak.


Fejezetcímek:

– A búzatermesztés és feldolgozás hazai és nemzetközi jelentősége
– A kukoricatermesztés és feldolgozás hazai és nemzetközi jelentősége
– A gabonaszemek szerkezete
– A gabonaszem, mint magtömeg
– A gabonafélék minősítése
– A búza minőségét meghatározó legfontosabb tényezők
– A kukorica minőségét meghatározó legfontosabb tényezők
– A minőségmegóvás legfontosabb teendői és módjai
– A búza malmi feldolgozása
– A kukorica malmi feldolgozása
– A gabonatermesztés melléktermékeinek feldolgozása
– Hasznos tanácsok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Lukács Gergely Sándor: Kistérségi energiarendszerek

Hazánkban kiemelkedő jelentősége van a leszakadt társadalmi csoportok, a szegények és a többszörös hátránnyal sújtott térségek jövője szempontjából annak, hogy a megújuló energiák és főként ezek közül a zöldenergia helyi termelése és helyi hasznosítása döntő jelentőségre tehet szert a felemelkedésükben. Ezt az teszi lehetővé, hogy amíg a fosszilisenergia-rendszer túlkoncentrált és túlmonopolizált, addig a zöldenergia termelése és hasznosítása jellegzetességeinél fogva alapvetően monopolizálatlan és dekoncentrált lehet.

A Könyv bemutatja azt, hogy a zöldenergia helyi termelése és (főként) helyi hasznosítása alapvető szerepet kaphat a tartós foglalkoztatás révén a (mély)szegénység csökkentésében, de csak abban az esetben, ha a termelés és a hasznosítás is a helyi lakosok bevételét és hasznát növeli.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kozár László: Nemzetközi áru- és tőzsdei kereskedelmi ügyletek

Ez a könyv egyszerre funkcionálhat gyakorlati szakemberek szakkönyveként, ugyanakkor a felsőoktatás különböző, a kereskedelem- és/vagy tőzsdetechnikát oktató, nemzetközi ügyletekkel foglalkozó képzései számára tankönyvként.

A kiadvány egyes fejezetei a szakma logikáját figyelembe véve követik egymást. Nincsenek fejezetenkénti bevezetések, összefoglalások, ellenőrző kérdések, mint azt egyetemi tankönyveknél gyakran tapasztaljuk. Szándékaim szerint egy szakkönyvet tart kezében a tisztelt olvasó, melyet eddigi gyakorlati, oktatói és tudományos tapasztalataim, a jelenlegi legjobb tudásom szerint állítottam össze „Nemzetközi áru- és tőzsdei kereskedelmi ügyletek” címen, annak reményében, hogy mind a gyakorlati szakembereknek, mind a mélyen tisztelt hallgatóságnak hasznos információkat van módom ezúton átadni.

A szerző

Tartalomjegyzék:

Tartalom
1. Bevezetés
2. A disztribúciós csatorna és a nemzetközi ügylet résztvevői
3. Az ajánlati tevékenység
4. A külkereskedelmi szerződés (adásvétel)
5. Az INCOTERMS 2010. klauzulái ~ a fuvarparitás
6. Árkockázat management, a határidős tőzsde szerepe a kereskedelemben
7. Fizetési eszközök és módok a nemzetközi kereskedelemben
8. A közraktározás, kereskedelmi és kereskedelem-finanszírozási funkciói
9. Árkalkuláció, kalkulációs modell használatával
10. A kereskedelemfinanszírozás (a határidős tőzsde és a közraktározás kombinált alkalmazásával)
Felhasznált irodalom

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Selmeczi Kovács Attila: Elfeledett magyar mesterségek és népélet

Egy rég letűnt sajátos világba kalauzolja el a könyv az Olvasóját, ahol a nép évszázadokkal korábban kialakult szemlélet szerint élte jellegzetes életét. Ez az életforma szoros kapcsolatban állt a természettel, hiszen a mindennapok tevékenysége a természet adta körülményekhez igazodott.

A könyv hasábjain keresztül megismerhetik a pákászokat, halászokat, vadászokat, szilaj pásztorokat, jámbor földművelőket, de a régi idők mesterségeit, vagy betekintést nyerhetnek a mindennapi illetve a társadalmi életbe. S mire végére érnek a több mint 300 oldalnyi múltbeli kalandozásnak, azt is eldönthetik, hogy mit érdemes megtanulni a régmúlt megélőitől.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Heltay István: Az állami vadászvizsga tesztkérdései

Ez a kiadvány 1335 tesztkérdést tartalmaz, a teljes vizsgaanyagot. Azzal a szándékkal adjuk közre, hogy a vizsgázók megismerhessék a tesztkérdéseket, gyakorolhassák a jó megoldást és minél többen eredményesen vizsgázzanak.

A tesztkérdések a Vadásziskola c. tankönyv fejezeteinek, témáinak megfelelően kerültek sorrendbe állításra annak érdekében, hogy a tanulási folyamatot, annak önellenőrzését megkönnyítsék. A helyes válaszokat a könyv végén találják, sorszám szerint felsorolva. 

Több kérdés – jellege okán – akár más témához is besorolható lett volna (pl. fegyver használatának kérdései a jogi fejezetben kaptak helyet, de lehettek volna a vadászfegyver, lőszer, optika fejezetben is. Vagy pl. a vadászidényekre vonatkozó kérdések is többnyire a jogi és nem az adott fajra vonatkozó kérdésekkel kerültek egy csokorba).

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Laczay Péter: Élelmiszer-higiénia Élelmiszerlánc biztonság

Az élelmiszer-higiénia ismeretanyaga az elmúlt évtizedben jelentősen kibővült, tükrözve az élelmiszer-biztonság kialakításában betöltött kiemelkedő szerepét az élelmiszerlánc teljes vertikumában. 

Az élelmiszerek biztonságos fogyaszthatóságának megteremtése az élelmiszer-ipari vállalkozók feladata és felelőssége. Ennek az élelmiszer-higiéniai szabályok és követelmények betartásával, a veszélyelemzésen alapuló önellenőrzési rendszer kialakításával és működtetésével tudnak eleget tenni. Az élelmiszer-higiéniai szabályok és követelmények betartását az állam a hatósági élelmiszer-ellenőrzés keretében kontrollálja. 

A mű az élelmiszerlánc különböző pontjain, illetve a hatósági ellenőrzésben dolgozó szakemberek munkájához nyújt segítséget, ugyanakkor fontos tankönyv az egyetemi karokon folyó, élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos stúdiumok résztvevői számára is. 

A könyv négy fő fejezete az általános élelmiszer-higiéniával, a tej, a hús, valamint egyéb élelmiszerek higiéniájával és az élelmiszer-higiéniai igazgatás témaköreivel foglalkozik.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ifj. Zilai János: Isten a párducon

Amíg a szerző előző műve, a Bor és mítosz a bor szellemi képének múltbéli forrásait kutatta a nagy mítoszi történetek segítségével, addig a jelen könyv az emberi lélek mélységeibe tesz utazást. Célja a bor és mámor élményének megértése, amelyhez az embertudományok mellett a lélek dolgaiban mellőzhetetlen művészeteket is segítségül hívja.

A kötet borról szóló elemzései bemutatják a bor hatását az érzékeinkre, az érzelmeinkre és az értelmünkre. E fejezetekből kiderül, hogy a bor milyen összetett hatást gyakorol ránk, emberekre, és hogy e hatás egyáltalán nem lealacsonyító, hiszen a bor kulturált fogyasztása esetén ebben a csodálatos italban a saját alkotó, szépség és szabadság felé törő természetünket ismerhetjük fel.

Hasonlóképpen a mámor elemzése is az emberi lét összetettségét segít megértenünk: kiderül, hogy a mámorban a bennünk élő természeti erők találkoznak a belénk plántált vágyakozással az isteni után. Ez a találkozás óriási energiákat szabadít fel bennünk, ez adja a mámor érzésének hasonlíthatatlan vonzerejét. 

A mámor testet ölthet a szerelem érzésében, az alkotásban, a hitben, de éppúgy és gyakoribb, hétköznapibb módon a bor élményében is, ezért a bor élménye is lehet felemelő és nemes, ha azt emberi mértékkel éljük át, ha a párducon lovagló isten uralni tudja a bestiát. A bor élményének és a mámornak mindeddig nem született olyan elemzése sem a hazai, sem a külföldi szakirodalomban, amely ilyen mélységben és tudományos igényességgel feltárta volna e bonyolult jelenségek testi-lelki okait és társadalmi vonatkozásait. 

Mindamellett a könyv nem szaktudományos mű, sokkal inkább esszé jellegű alkotás, mely irodalmi idézetek és más műalkotások segítségével is megvilágítja tárgyát. A kötetben elhelyezett Képtárban (mely mintegy könyv a könyvben) jó tucatnyi többé vagy kevésbé ismert európai festmény és azok műelemzése gazdagítja és teszi érzékletessé a szerző fejtegetéseit. Ezen kívül a bor esztétikai élvezete is segítheti az olvasói élmény kibontakozását, mivel az egyes fejezetek előtt költői borelemzések villantják fel egy-egy nagyszerű magyar bor összetett, az adott témakörhöz illeszkedő szimbolikus jelentéseit.

Összességében a könyv számot tarthat mindazok érdeklődésére, akik szeretik a bort és a művészeteket, akik a bor élvezetét a kultúra részeként tekintik, akik készek egy igazán élvezetes kirándulásra saját bensőjük titokzatos és talán veszélyes, ám oly vonzó és elbűvölő tartományaiba, ahonnan a könyv vezetésével mégis biztosan megtér az utazó.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Czáka Sarolta – Valló László: A metszés ábécéje

Miért metsszünk? Mit metsszünk? Mikor, milyen eszközökkel, hogyan metsszünk? Ezekre a kérdésekre ad választ a könyv. Mivel elsősorban kertbarátoknak készült, ezért a témával kapcsolatos legfontosabb alapelveket, gyakorlati fogásokat ismerteti. A gyümölcs- és díszfák, a bokrok, a szőlő, a rózsa, az örökzöldek, a félfás dísznövények metszését tárgyalja. Az ezekkel összefüggő teendőkre is kitér, pl. a metszés elhanyagolásának és a túlzott metszésnek a következményeire stb.

Uwe Jakubik: Gyümölcsfák metszése

A könyv hobbikertészeknek ad útmutatót kerttervezéshez, növénytermesztéshez, növényápoláshoz, és a termények feldolgozásához. Sok ábrával, képpel illusztrált ismeretterjesztő kiadványunk bevált módszereket és hasznos ötleteket ismertet, amelyeket a kezdő és haladó kertészek egyaránt sikerrel hasznosíthatnak.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Sinkovics György:

A házinyúl tartása és betegségei – Gazdakönyvtár

Mezőgazda Kiadó

A nyúltenyésztés csak az utóbbi évtizedekben vált intenzíven művelt és elismert állattenyésztési ágazattá hazánkban, magával hozva olyan új tartási és állat-egészségügyi problémákat, melyeknek egy része a mai napig megoldatlan vagy többféle módon értelmezhető. A szerző évtizedes, nagyüzemi nyúltelepeken töltött gyakorló állatorvosi tapasztalatait és közel két évtizedes, nemzetközi mércével is magasan elismert, hazai és külföldi kutatómunkáját foglalja össze. A közérthető nyelvezet és szerkesztés segít abban, hogy a könyv hasznos és gyakori olvasmánya legyen a kistenyésztőknek.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Rafai Pál – Brydl Endre – Nagy Gyula: A sertés-, a szarvasmarha- és a házityúktartás higiéniája és állomány-egészségtana

A könyv magyar nyelven elsőként összegzi az állomány-egészségtan ezen állatfajokra vonatkozó legfontosabb ismereteit.

Az állomány-egészségtan feladata olyan diagnosztikai módszerek és termelésorientáló programok kifejlesztése és alkalmazása, melyek alapján lehetővé válik az állományszinten előforduló betegség, termés-elmaradás időben való felismerése, az előidéző okok meghatározása és felszámolása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bodó Imre – Novotni Péter: Színek és lovak

Azt mondhatná valaki, hogy a lovak színét mindenki ismeri, hiszen ez minden állattenyésztési tankönyvben megtalálható, akár középiskolai, akár felsőfokú tankönyvről van szó. Ez igaz. Miért érdemes mégis ezzel foglalkozni és egész könyvet szentelni a témának?

A tudomány fejlődése vitathatatlanul gazdagítja tudásunkat és néhány újdonságot és érdekességet kínál. A színek öröklődésének elmélete állandóan gazdagodik, s vannak olyan színek, amelyeket a genetikai háttér tisztázódásával ismert meg a világ. A genetika századában a molekuláris genetika fejlődése a ló színének laboratóriumi vizsgálatában is figyelemre méltó eredményeket ért el. Ezek rövid bemutatása is fontos, hiszen alig ismert adatokról és eredményekről is szó van.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Halászati szakkönyvek…

Gyulai Ferenc – Zákonyi Botond: Horgász zsebkönyv

A szerkesztői lelemény eredményeképpen alkalmas rá ez a zsebkönyv, hogy a tartalomjegyzék és a mellékletek alapján a legjelentősebb magyarországi halakkal kapcsolatos tudnivalókról útbaigazítson. Az irodalomjegyzéke segítségével a halfogás tudományos alapjait és hagyományait veheti számba a témában búvárkodni szándékozó. Kiadó: Szalay Könyvkiadó

Harka Ákos – Sallai Zoltán: Magyarország halfaunája

A szerzők Képes határozó és elterjedési tájékoztató alcímet adtak a műnek. A könyv 90 halfajt mutat be, miáltal Magyarország halfaunájának legteljesebb képét adja. A könyvet a horgászok forgathatják nagy haszonnal, de mindenkinek ajánlható, aki érdeklődést tanúsít a vízi élőhely iránt. Különösen alkalmas a könyv a halfaj meghatározására. Szép kivitelű, igényes munka.

Kiadó: Agroinform Kiadó

Woynarovich Elek: Vizeinkről mindenkinek

Hazánkban is sokan kutatják a felszíni vizeink rendbetételének, megtisztításának módját. Sokan vallják magukat a környezetvédelem élharcosának, de ezek közül kevesen és felületesen ismerik a vizekben lezajló biológiai folyamatokat. Pedig ezek vizeink minőségi javulásának meghatározói, és az élővilág ennek a folyamatnak a végrehajtója. Mindenkihez akar szólni ez a könyv aki szereti az élővizeket és aggódik folyóinkért, tavainkért.

Kiadó: Agroinform Kiadó

Papp Károlyné dr. – Fűrész György: Vízminőség, vízvizsgálatok

A kiadvány a vízzel, mint életfontosságú közeggel foglalkozik. Rendszerezi azokat a vízzel kapcsolatos ismereteket, amit a horgász-szervezetek és egyesületek vezetői, a tógazdák, átlag-horgászok, halgazdák számára fontosak és munkájuk során fel tudják használni.

Kiadó: MOHOSZ

Pintér Károly, Pócsi László: Hal (fajtatan)

A gazdasági állatok fajtáit bemutató, a Mezőgazda Kiadó által megjelentetett sorozat újabb kötete. A szerzők sorra veszik a táplálkozási céllal és horgászati céllal tenyésztett halfajokat és azokat egységes ismérvek alapján mutatják be.

Kiadó: Mezőgazda Kiadó

Szűcs István: A halászati ágazat gazdasági, szervezési és piaci kérdései

A szerzők a könyvet elsősorban a halászati ágazatban dolgozó szakembereknek ajánlják, legyenek azok a termelés közvetlen, vagy közvetett irányítói. Ugyanakkor a termékpálya más szereplői is profitálhatnak a közölt információkból. Az ágazati ökonómiai módszertan elvének következetes alkalmazásával dolgozták fel a hazai halászati ágazat ökonómiai és környezetgazdaságtani kérdéseit.

Kiadó: Szaktudás Kiadó

Lajkó István – Tasnádi Róbert: A tógazdasági haltenyésztés

A szerzők a tógazdaság mindennapjait vetették papírra. A szakismereteket úgy foglalták rendszerbe, hogy a kezdő, vagy kevésbé jártas halgazda is eligazodhat a tógazdasági haltenyésztés ágas-bogas szakmai szövevényei között. A könyv tartalma és terjedelme alapján elsősorban a kisebb magángazdaságok művelőinek szól. Tartalmazza a halastavak kezeléséhez szükséges alapvető haltenyésztési tudnivalókat.

Kiadó: Agroinform Kiadó

Lajkó István: Halászati alapismeretek

A könyv átfogó ismereteket ad a halászatról, bemutatva a jogi szabályozást, ismerteti a hazai vizek halfaunáját. Külön fejezet foglalkozik a halászat eszközeivel és módszereivel, továbbá a halászat egyéb technológiai vonatkozásaival.

Kiadó: Agroinform Kiadó

Tölg István – Tasnádi Róbert: Halgazdálkodás I–II.

Nagy terjedelmű könyv első kötete hat fejezetben tárgyalja az alábbi fejezetcímeket: halgazdasági vízrajz, a víz mint környezet, a vizek élővilága, a víz elemei, halaink anatómiája és élettana, vizeink halai. A második kötet hat részben tárgyalja a következő címeket: elméleti kérdések, a halgazdálkodásról általában, tenyészanyagtermelés a halgazdaságban, halgazdálkodás a természetes vizeken, tógazdaság, a halgazdálkodás más témakörei.

Kiadó: MOHOSZ

Horváth László: Halbiológia és haltenyésztés

A mű két fő részből áll. Az első a halbiológia témakörében foglalkozik a halélettan, a halgenetika, a molekuláris biológia módszereinek alkalmazása és a halak szaporodása kérdésekkel. A második rész a tógazdasági haltenyésztés feltételeit, legújabb elveit és gyakorlati megvalósítását ismerteti az ivadékneveléstől a lehalászásig.

Kiadó: Mezőgazda Kiadó

Dr. Molnár Kálmán: Halbetegségek

A könyvben a halak betegségeiről az átlag-horgász számára szükségesnél bővebb információ található. Ezért a könyv alapján a haltenyésztőknek is alkalmuk nyílik a halak egészségi állapotát meghatározni, valamint a halak egészségét megőrizni, betegségeiket megelőzni.

Kiadó: MOHOSZ

Kiss Sándor: Hagyományos halászati eszközök

A könyv újszerű, hiánypótló munka. Stílusa egyszerű, közérthető, melyet sok ábra tesz élvezetessé és még érthetőbbé. A szerszámok használatán kívül azok elkészítése is szinte receptszerűen leírásra kerül, mely alapján más vidékek halászai is el tudják készíteni ezeket a szerszámokat és az utókor számára megőrizni egy ősrégi szakma emlékeit.

Kiadó: Agroinform Kiadó

Pénzes Bethlen: Halaink

Alcíme: Kézikönyv horgászoknak és természetjáróknak. Inkább zsebkönyv méretű a mű, mely vázlatosan és lényegre törően ismerteti a hazai vizek főszereplőit és életüket. A vízpartján járó kirándulók, a halak iránt érdeklődők a helyszínen könnyen megérthető útbaigazítást és magyarázatot kaphatnak a zsebkönyvből. Az ismeretanyag szakmai megfelelőségért a szerző neve a garancia.

Kiadó: Osiris Kiadó

Bastian: A kerti tó

A könyv a népszerű „Csináld magad” sorozat része. Alkalmas arra, hogy az ügyes kezű kerttulajdonos megépítse segítségével a kertje díszét, a kerti vizes felületet. A közérthető magyarázó szöveget szemléletes ábrák egészítik ki

Kiadó: Cser Kiadó és Ker. Kft.

Horn Péter – Zsilinszky Sándor: Akvarisztika

A sok szép képpel (néhány közülük színes) illusztrált mű a díszhalak kedvelőinek okoz örömet. Megismertet a díszhal élőhely igényével, a tartására alkalmas akvárium méretezése, berendezése, ápolása, kezelése mind szerepel a könyvben. Az üvegfal mögött úszkáló színes csodák szerelmesei számára nélkülözhetetlen kézikönyv.

Kiadó: Mezőgazda Kiadó

Lajkó István: A halászmester könyve

A Szaktudás Kiadó által gondozott „Mestergazda Könyvek” című sorozat újabb tagja a mű, mely átfogja a halászat teljes témakörét, ismerteti a hazai halászati módszereket, tartalmazza a halbiológiai, tógazdasági, természetes vízi, halegészségügyi, munka- és környezetvédelmi ismereteket.

Kiadó: Szaktudás Kiadó

Dr. Váradi László: Horgászvizek kézikönyve

A szerző irányításában tartott a ’horgászvízkezelő-tógazda’ című sikeres tanfolyamok szakmai ismeretanyagára épül a mű. Hosszú és rögös út vezet odáig, hogy halban bőséges, jól működő horgászvíz biztosítható legyen. Kevesen tudják, mennyi mindenen áll vagy bukik a siker, mennyi mindent kell figyelembe venni, például egy haltelepítés megszervezésekor és lebonyolításakor. Ezen teendők egyik mérföldkövének tekinthető a könyv, mely részletesen, igényesen, ugyanakkor mégis olvasmányosan és érthetően tálalja az ismeretanyagot minden olvasó számára, aki horgászvizet üzemeltet, vagy csak halat akar fogni.

Kiadó: Nyíl BT.

Dr. Váradi László: Kerti tavak kézikönyve

A könyvben a tótulajdonos mindent megtalálhat, ami a tó építéséhez, illetve fenntartásához szükséges, és otthon is elérhető. Nem csak a halas dísztavakhoz, hanem kerti fürdőmedencékhez, háztáji horgásztavakhoz, vízinövényes kis egységekhez is útmutatóul szolgál.

Kiadó: Nyíl BT.

Mary, Bailey – Gina, Sandford: Útmutató az akváriumi halak tartásához

A szerzők gyakorlati tanácsokat gyűjtöttek össze, mely segíti az olvasót hobbitevékenysége megvalósításában, az akvárium működtetésében. Az olvasó tapasztalata, ahogy gyarapodik, egyre inkább azt veszi észre, hogy elfoglaltsága egyre többet jelent számára, része lesz az életének. Sok színes kép illusztrálja a mondanivalót.

Kiadó: Alexandra Kiadó

Medvegyné Skorka Anna – Szitó János:Halászati és haltenyésztési szótár

A szótár több mint 19 000 szócikket és bővítményt tartalmaz. Szó- és kifejezéskészlete felöleli a halászat és haltenyésztés szerteágazó területeit: tenyésztett halfajok, halbiológia, halfiziológia, morfológia, szaporítás, nemesítés, halegészségügy, halgenetika, tartástechnológia, haltenyésztési műszaki létesítmények, halkereskedelem, halfeldolgozás, integrált haltenyésztés stb. Továbbá a határtudományoknak – általános biológia, vízgazdálkodás, vízrendezés, állategészségügy, genetika, mikrobiológia, talajtan, hidrobiológia, gépesítés, vízi ökológia, mezőgazdasági építés, műszaki felszerelés, tápgyártás, ökonómia, agrometeorológia stb. – a halászati szakterület műveléséhez elengedhetetlenül szükséges szó- és kifejezésanyagát. Emellett helyet kaptak a szótárban a halászat történetéhez és múltjához kapcsolódó szavak és kifejezések, idiomatikus kifejezések, közmondások, valamint egy-egy jellegzetes halétel neve is.

Kiadó: Mezőgazda Kiadó

Hoitsy György: A pisztráng tenyésztése és horgászata

Minden, amit tudni szeretnél a pisztrángokról, de soha sem merted megkérdezni (azt a szakállas fickót a lillafüredi telepen).

Halász kollégánk, a Lillafüredi Pisztrángtelep vezetője egy gyönyörű “megjelenésű” könyvbe szedte össze gondolatait, ismereteit e hazánkban kevésbé ismert halfajról. A könyv olvasmányos stílusban ír a hal biológiájáról, tenyésztéséről, hazai lehetőségeiről és horgászatáról, de segítségével kitűnő pisztráng receptekkel is meglephetjük magunkat vagy horgász, halász barátainkat.

Kiadó: MOHOSZ

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Radics László: Fenntartható szemléletű szántóföldi növénytermesztés

A fenntartható gazdálkodás kifejezés a szakirodalomban az 1980-as években vált ismertté, „A fenntartható fejlődésnek találkoznia kell a jelen generáció igényeivel úgy, hogy ne csökkentse a következő generáció esélyeit.” A ’80-as évek ezen eseményeinek előzményei azonban a XIX. század végére nyúlnak vissza. A biológiai, a bioszféra és a humán ökológia területén több kutató foglalkozott olyan hosszú távú programokkal, melyeknek célja a természet és a humán erőforrások megőrzése.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Dr. Nagy Jenő: Ökológiai gazdálkodás

Ökológiai gazdálkodásban a szintetikus műtrágya és szintetikus növényvédőszer nélküli, a természetes biológiai cikluson, szervestrágyázáson, biológia növényvédelmen alapuló gazdálkodási formát értjük. Kiterjed szántóföldi növénytermesztésre, gyepgazdálkodásra, az állattenyésztésre, a zöldség- és gyümölcstermesztésre, vagyis az egész mezőgazdasági termelésre a búzatermesztéstől a bioméz előállításáig.

Az ökológiai termesztésnek csak felkészülten és nagy gyakorlattal, jelentős tapasztalattal szabad nekikezdeni. Az áttérés nem valami visszalépés, hanem éppen ellenkezőleg, előrelépés egy emberbaráti cél érdekében. Ehhez azonban ismerni kell a vetésváltás jelentőségét; a korszerű talajművelési módszereket; a nitrogén-műtrágya kiváltását a tápanyag-gazdálkodásban; a gyomosító és gyomritkító kultúrnövényeket; a szerves trágya és a komposztok hatásait; és az ökológiai gazdálkodásban alkalmazható szelíd biológiai készítményeket és megoldásokat.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Monostori Károly: Ebtenyésztés

Az első magyar nyelvű kutyás könyv, amely száz éve született és megvetette az alapjait a honi ebtenyésztésnek, a kutyák sportszerű tartásának és nevelésének.

Szerzője az állattenyésztés és orvoslás, valamint az állattartás neves magyar tudósa, Monostori Károly, akinek Ebtenyésztés című munkáját máig idézik az utódok, alapvetései nem évültek el, gyakran hivatkoznak rá tenyésztők, kutyakiképzők és állatorvosok egyaránt. A kutya természetrajzi, bonc- és élettani s küllemtani leírása, fajtái, szaporítása, felnevelése, táplálása, gondozása, tanítása, használása és fontosabb hibáinak és betegségeinek orvoslása a könyv témája, mely jelzi a könyv rendkívüli sokoldalúságát.

A kötet évtizedek óta keresett könyvritkaság, igazi sláger az antikvár könyvek piacán, ezért is jelent sokaknak örömet a reprint kiadás megjelenése.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.