Főoldal » Könyvajánló…

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Dr. Szinák János – Farkasháziné Folkmann Zsuzsa – Bíró Ferencné: A kutyakozmetikus mester könyve

A Szaktudás Kiadó Ház gondozásában megjelenő Mestergazda Könyvek sorozat kötete.

Magyarországon a kutyakozmetikus szakma évről évre népszerűbb, egyre több általános iskolát végzett és érettségizett fiatal választja élete céljaként. Az iskolai oktatási formák mellett mind többen vállalkoznak arra, hogy esti képzés keretében sajátítsák el ezt a szakmát azért, hogy megfelelő színvonalú elméleti és gyakorlati tudás birtokában végezzék szép feladatukat.

Dr. Nagy József: A zöldségtermesztő mester könyve

A Szaktudás Kiadó Ház gondozásában megjelenő Mestergazda Könyvek sorozat kötete.

A zöldségnövények intenzív művelést kívánó, nyersen vagy feldolgozva fogyasztható, nagy biológiai értékű, sok vitamint, ásványi sót, íz- és zamatanyagokat tartalmazó növények, fontos táplálékok. Kellő mértékű, választékos, folyamatos fogyasztásuk fokozza az egészségmegőrzést. A könyv a fogalmi meghatározástól kezdve ismerteti a zöldségnövények származását, botanikai jellemzőit, táplálkozási, népgazdasági jelentőségét. Kitér az élettani alapok ismertetésére, a talajigényre, a termesztéstechnikai munkák ismertetésére (talajművelés, öntözés, vetésforgó, szaporítás, ápolási munkák, betakarítás, tárolás stb.) majd részletesen ismerteti az egyes zöldségfajok legfontosabb termesztési útmutatóit. 

Megjegyzés: A két, érdeklődésben egymástól különböző szakkönyv egyidejű ismertetése nem a véletlen műve. 

Egyre többen tartanak házi kedvencként kutyát. A kutyakozmetikus könyv jó segítséget, tippet nyújthat részükre a kedvenceik mindennapi ápolásának elvégzéséhez. 

A másik mű a zöldségtermesztéssel foglalkozik. Napjainkban egyre inkább reneszánszát éli a csináld magad mozgalom, amely e szakterületen is újból előtérbe került. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bernhardt Gahm: Házi vágás

A kiadó azoknak az állattartóknak szánja kötetét, akik maguk szeretnék levágni és feldolgozni a háztájiban nevelt, hizlalt állataikat. A hasonló jellegű szakmunkáktól eltérően ez a kiadvány nemcsak a vágás és feldolgozás munkafolyamatait írja le, hanem a házi vágások során sokszor figyelmen kívül hagyott állat-egészségügyi és élelmiszer-higiéniai szempontokat is sorra veszi. 

Bernhard Gahm: Hurka, kolbász, szalámi

Bernhard Gahm előző kötetében a házi vágással és a hús bontásával foglalkozott. A hurka-, kolbászkészítésre vonatkozóan bizonyos alapismereteket feltételezett olvasóitól, tehát az a kötete inkább a hivatásos henteseknek szólt.
Most a “hobbi-henteseknek” ad gyakorlati és közérthető útmutatót olyan receptekkel kiegészítve, amelyek nyomán a húsételek a szokásos háztartási gépekkel házilag elkészíthetők. Kötetében részletesen bemutatja a töltelékáru készítéséhez szükséges felszerelést, a húst mint a töltelékáru anyagát (a kolbászfélék osztályozása, a hús beszerzése, tárolása stb.), az adalékanyagokat és fűszereket.

Egon Binder: Füstölés

A füstölés hagyományokban gazdag eljárás, mely elsősorban arra szolgál, hogy a húst és a halat tartósítsuk, ezen felül különleges ízt kölcsönöz a füstölendő húsnak. Ebből a könyvből a kezdők választ kaphatnak minden lényeges kérdésre a forró- és hideg füstölésről, a felszerelésekről az egyszerű füstölőhordótól kezdve a tökéletesített füstölőszekrényig vagy a füstölőkamráig, valamint a füstöléshez szükséges megfelelő fáról és forgácsról, a tűz adagolásáról. 

Véha Antal – Csanádi József – Gyimes Ernő: Házi élelmiszer feldolgozás

A magyar vidéki társadalom szokásaihoz szorosan hozzátartozik a házi készítésű élelmiszerek előállítása és fogyasztása. Gyakori például a házi disznóvágás, a tyúktartás, s ezzel együtt a saját fogyasztásra történő húskészítmények gyártása.  

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Rácz Gábor – Rácz-Kotilla Erzsébet – Szabó László Gyula: Gyógynövények ismerete

Gazdagítsa könyvespolcát ezzel az egyedülálló kötettel

Rácz Gábor és Rácz-Kotilla Erzsébet professzorok életük javát a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen töltötték, tanítva gyógyszerész- és orvosnemzedékeket. Szabó László Gy. az egyetem professzorának kezdeményezésére több mint két évtizede a mai Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának vendégtanárai. A szerzők alaposságát tükrözi és túlzás nélkül mondható, hogy a kereskedelemben kapható, illetve a különböző készítményekben jelenlévő gyógynövények majd minden fajtája szerepel a könyvben (szerkesztette: Dr. Szarvasházi Judit) morfológiai leírással, hatástani ismeretekkel, felhasználási lehetőségekkel, otthoni alkalmazásokkal, s a jobb felismerhetőség kedvéért mindez dr. Babulka Péter által készített és válogatott növényfotókkal illusztrálva.

Lapozzon bele és tudjon meg többet…

• a nélkülözhetetlen botanikai, fitokémiai és hatástani alapokról,
• a termeszthető gyógynövények agrotechnikai ismereteiről,
• a népi gyógynövényhasználat jelentőségéről valamint a hagyományok szerepéről a gyógyszerkutatásban és a fitoterápiában,
• az aromaterápia és a növényi eredetű homeopátiás alkalmazásokról és a nagygombák gyógyászati jelentőségéről,
• az idegenföldi gyógynövényekről, amelyek az Európai Gyógyszerkönyvben és a VIII. Magyar Gyógyszerészkönyvben hivatalosak.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Dr. Tóth Tamás: Terület- és projekttervezés

A kötet tartalmazza mindazon ismereteket, amelyek piacgazdasági körülmények között a vállalkozások fejlesztéséhez – projekteredmények létrehozásához – kapcsolódó területi tervezési és projektvezetési feladatok végzéséhez szükségesek.

Az első részben a területfejlesztés és vidékfejlesztés sokat vitatott kapcsolatának tisztázó értékelését követően bemutatja a területi tervezés kidolgozásának metodikáját, a tervezés stratégiáját és az intézmények szerepét a tervezésben, valamint az alkalmazható tervezési és programozási módszereket.

A második rész taglalja a projektvezetés lényegi kérdéseit, a projektterv elkészítésének módszerit, és bepillantást nyújt a projektmenedzselési tevékenység fogalmi körébe.

Napjainkban a projektmenedzselés a fejlett nyugati országokban önálló üzletággá nőtte ki magát. Erre a tevékenységre szakosodott projektirodák komplex humán, műszaki és pénzügyi források bevonását célzó projektek megtervezésére, kidolgozására és menedzselésére tesznek ajánlásokat.

2004-ben az EU-hoz való csatlakozásunk új helyzetet, lehetőségeket és kihívásokat teremtett a projektmenedzselési tevékenység területén hazánkban is. Kinyíltak a lehetőségek a projektek megvalósításával foglalkozó szakemberek (projekttulajdonos, projekteredmény létrehozásában közreműködő külső szervezetek) számára az EU belső piacán való megjelenésre. Ugyanakkor az EU-tagországokból vetélytársak megjelenése is várható a hazai piacokon, melyek hatása várhatóan elősegíti az e területen működő hazai vállalkozások versenyképességének növekedését is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ön tudta, hogy a földkerekség legnagyobb könyve Magyarországon látható? Méghozzá egy szerény kis borsodi faluban, Szinpetriben. Könyv és természet legnemesebb találkozásaképp született meg e Guiness-rekord. A világraszóló különlegesség nemcsak méretével, de minőségével is kitűnik. A gyönyörű kiállítású, kódexkötéses óriásalbum a környező Aggteleki Nemzeti Park természeti szépségeit és épített értékeit mutatja be – lélegzetelállító formában.

Egyéb csodákra is bukkanhatunk az észak-magyarországi faluban. A nagykönyv mellett egy patak-hajtotta, hagyományos papírmalom, és Gutenberg valósághűen megépített, működő nyomdája is megtekinthető, ami a maga nemében ugyancsak egyedülálló. Az országútról először a domboldalon kőből kirakott gigantikus szalamandra-figurát látjuk meg, majd a táblát a múzeum-udvarház bejáratánál. Végül megismerhetjük az embert, aki ezt az egész elvarázsolt birodalmat létrehozta. Varga Bélát nehéz röviden bemutatni. Ezermester, feltaláló, több tucatnyi találmány gazdája, gyárak alapító tulajdonosa, polgármester – volt már minden. Most családjával közösen a különleges múzeumnak és a nagykönyvnek él.

Külön teremben, speciális hő-, pára-, fényviszonyok között látható a világ legnagyobbja. Súlya 1420 kg, magassága 4,18, szélessége 3,77 méter. 346 oldalas, egyetlen lapja közel 16 négyzetméter. Bőrkötéses fedelén kétméteres szalamandra-fi gura domborodik: a helyi nemzeti park emblémaállata. A kötet címe: Örökségünk ‒ a Gömör-Tornai Karszt természeti és kultúrtörténeti értékei.

A könyv létrehozása valóságos kalandregény. Ekkora méretekhez újonnan kellett konstruálni a gépeket is, amivel elkészítették. Szerencsére Varga úr őstehetség. Ahogy mondja, idők során legalább harmincféle szakmát kitanult, és fejben részletesen meg tudja tervezni az újabb masinákat. Nincs szüksége tervrajzokra se, bármilyen bonyolult gépezetet lát, a szeme „lefényképezi”.

A könyv mozgatása is különleges logisztikai feladatot adott. Mikor elkészült, kibontották az üzem falát, sínpályán kigördítették, és útvonal engedéllyel, lezárásokkal szállították 60 kilométeren át. Itt a gerendákat átvágva kinyitották az épület tetejét, és óriásdaruval emelték be.

2010. március 5-én készült el a nagykönyv, és 21-én hitelesítette a Guiness. Az összes szigorú előírásnak megfelelt. Rendkívüli szellemi érték született!

A cikket részleteiben A mi erdőnk 2012/05. számában olvashatja, f: http://amierdonk.hu/hu/irasok/az-orias-konyv

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kun András: Beszélgetések az önellátásról

Hogyan lehet működő biokertet létrehozni? Milyen módszerrel érdemes befőzni és tárolni a terményeket? Hogyan lehet megoldani a tűzifa-önellátást, a fűtést és a szennyvíztisztítást házilag, pénztárcakímélő módon?

A könyv tizenöt dialógusában a Krisna-völgyi biogazdaság vezetői adják át tudásuk legjavát, és vallanak közel két évtizedes szakmai tapasztalataikról.

„…amolyan letehetetlen olvasmány. Faltam a sorokat, vágytam tudni mit termelnek kertészetükben, hogyan tartósítják ételeiket, hogyan teszik biztonságossá a kútvizet, mi az, amit nem tudnak előállítani maguk és pénzért kell beszerezniük, hogyan működik egy ilyen falu gazda(g)sága?” /Petrik Ida, a videkielet.hu alapítója/

Tartalomjegyzék:

Előszó
Az önellátásról és az önfenntartásról
Gondolatcsere Krisna-völgyről és az önellátásról
A zöldségeskert
Gyümölcsészet
Zöldségek és gyümölcsök betakarítása, tartósítása, tárolása
Szántóföldi növénytermesztés, rét- és legelőgazdálkodás
Ivóvíz önrendelkezés
Tóépítés- és fenntartás, az esővíz gyűjtése
Szennyvízkezelés- és tisztítás
Tisztító- és tisztálkodó szerek
Tűzifa előállítás. Fűtés, főzés fával
Világítás
Egy Krisna-völgyi család víz- és tűzifa használata
Ruházkodás
Természetvédelem
Bemutatkozik az Öko-völgy Alapítvány

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Dudits Dénes – Heszky László: Növényi biotechnológia és géntechnológia

Biotechnológiai szempontból a növénytermesztés végül is nem több mint néhány tucat növényfaj életfolyamatainak hasznosítása a társadalom számára.

Napjaink növénytermesztését, kertészeti és erdészeti termelését felfoghatjuk úgy is, hogy nem búzát, kukoricát, zöldséget, gyümölcsöt, fát stb., hanem cukrot, fehérjét, olajat, cellulózt, alkaloidokat stb. termelünk. A vegyi üzemek, melyek ezeket az anyagokat előállítják a növények, pontosabban a növényi sejtek. A termelőfolyamat pedig a növények anyagcseréje.

A modern mezőgazdaság és az azt szolgáló tudományok az elmúlt évszázadok során igyekeztek a maximumot kihozni azokból a biológiai rendszerekből (szántóföldi, kertészeti, erdészeti fajok), melyeket a természet felkínált. Nem tették meg azonban azt a kicsi, mégis óriási lépést, mely a növények képességeinek, tulajdonságainak mesterséges megváltoztatását jelentette volna.

A molekuláris megközelítésre alapuló biotechnológia lehetővé teszi, hogy az előszervezetek – jelen esetben a növények – sejtjeinek működését vezérlő genetikai programot mi, emberek változtassuk meg, az emberiség (a gazdaság) igényeinek megfelelően.

Ez az új biotechnológia és géntechnológia lényege, lehetősége és stratégiája. E területen a XX. század végéig elért eredményeket szintetizált formában mutatják be a szerzők könyvükben. Céljuk az volt, hogy a graduális és posztgraduális hallgatók, doktoranduszok, kutatók és a témával kapcsolatba kerülő szakemberek a könyvből megtudhassák mindazokat az ismereteket, melyek szükségesek lesznek ahhoz, hogy megfelelő választ adhassanak a XXI. század kihívásaira.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Birkás Márta: Talaj – Iskolák

„A címben a talaj és az iskola szó szerint és tágabban is értelmezhető” – írja előszavában a szerző.
„A talaj a földi élet egyik legfontosabb tényezője. Megismerése, hatásos védelme tudás és iskolák nélkül nem lehetséges. Az iskola és a tudás évezredekkel ezelőtt is fontos volt, és a jövőben is az lesz.

Ebbe a Talaj-iskolába hazai és külföldi tanítómesterek, kortársak, gazdálkodók és más szakmabeliek is ellátogattak egy-egy írásukkal. Valamennyien szakterületük kiválóságai, a közös bennük a talajokért, a környezetért, a mezőgazdasági szakma fejlődéséért érzett aggodalom, a jobbítás iránti elkötelezettség.

A Talaj-iskolák – 522 oldalon, 30 táblázattal, 60 ábrával, közel 200 fényképpel, több mint 50 szakcikkel – különleges, személyes hangvételű, a munkatársakat is megszólító leltár. Témája a fenntartható, környezetkímélő, klímakár csökkentő talajművelés és ennek emberi aspektusai.

A professzor asszony életfilozófiáját, a talaj iránti megkülönböztetett tiszteletét és szeretetét is megfogalmazta a könyvben:

„A talaj az egyik legértékesebb természeti erőforrás. Megújuló képességének fenntartása, gondozása jó iskolában szerzett szakismerettel lehetséges. Ebben a „Talaj-iskolában” hazai és külföldi tudósok, tanítók, gazdálkodók és más szakmák mesterei a „talaj tudnivalókról” szólnak. Közös az aggodalmunk a talajokért, a környezetért, a mezőgazdaságért. Elkötelezettek vagyunk a jóra és a jobbításra. Hisszük, hogy ebben sok követőre találunk. Én sokat tanultam a talajokról és a talajoktól, s örömömre szolgál, hogy ezt a tudást át is adhatom.”

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mihók Sándor – Pataki Balázs: Lófajták

A könyv egységes szerkezetben adja meg a legfontosabb tudnivalókat az egyes fajták kialakulásáról, küllemi tulajdonságairól, méreteiről, használhatóságáról és elterjedéséről. Ismerteti a melegvérű lófajtákat, hidegvérűeket, pónikat és kislovakat, és az előbbi csoportokba nem sorolható típusokat.

Josée Hermsen: Lovak enciklopédiája

A kötet a lovakkal foglalkozóknak, a hobbilovasoknak és a lótartóknak egyaránt fontos segédkönyve: a világon megtalálható több mint 200 ló- és pónifajta közül bemutatja a legfontosabbakat. Összefoglalja az egyes fajták legjelentősebb és legjellemzőbb tulajdonságait, és megismertet a lovak gondozásának mindennapi teendőivel. A sportlovaglás kedvelői elsajátíthatják a különböző lovassportok – díjugratás, díjlovaglás, fogathajtás, westernlovaglás, lovaspóló – alapelemeit. A különböző betegségek és rendellenességek megismerése pedig sokat segíthet mindazoknak, akik saját ló tartására vállalkoznak.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Dr. Pongrácz László: A ló tenyésztése és genetikája

A hiánypótló mű szakmai igényességgel, közérthető stílusban tárja az olvasó elé a tenyésztési, genetikai fogalmakat, a fajták jellemzőit, a lótenyésztési eljárásokat és módszereket. Az első három fejezet rendszerező jellegű. Gyakorlati példák sokaságával alátámasztott magyarázatok segítségével az olvasó könnyebben megértheti a tenyésztési, genetikai fogalmakat, egyebek mellett különbséget tehet a fajta és típus, a keresztezés és fajtiszta tenyésztés, a szelekció és selejtezés között.

Hasznos információkhoz juthatunk a ló fajra jellemző különféle gyakoribb örökletes terheltségekről, illetve ezeknek a tenyésztés, valamint a tartás és használat során figyelmet érdemlő főbb szempontjairól. Végül a lótenyésztésben – illetve egyre inkább a versenyeredmények hitelességének bizonyítása során – alkalmazott származás-ellenőrzés különféle módszereit veszi röviden sorra a szerző.

Vér Imre: A lovasgazda

Vér Imre neve nem ismeretlen a lovas szakirodalmat lapozgatók körében. Új könyvében általános témát boncolgat a nagy tapasztalattal rendelkező lovasgazda. A kötet a lovak állhatatos híveinek, a lótartást és lovazást életformaként választó sorstársainak szánja a szerző. Lovasgazdákról szól – lovasgazdáknak. S azoknak ad hasznos tanácsokat, akik még csak a lovasgazdaság kiépítéséhez vezető út elején, vagy közepén járnak. Mindez persze nem jelenti azt, hogy csupán e viszonylag szűk kör tagjainak ajánlható. Éppen ellenkezőleg, hiszen könnyen belátható, hogy a gyakorló és leendő lovasgazdák számára fontos és hasznos ismeretek minden lószerető, ló és lovaglás iránt érdeklődő számára érdekesek.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kapronczai István: A magyar agrárgazdaság az EU-csatlakozástól napjainkig

Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz meghatározó esemény volt az agrárgazdaság területén is. Az évtizedekkel korábbi sikeres magyar mezőgazdaság 2004-ben már egy ideje csupán árnyéka volt korábbi önmagának. Részaránya a rendszerváltás után a foglalkoztatásban, a beruházásokban, a nemzetgazdaság bruttó hozzáadott értékének és ezzel összefüggésben a bruttó hazai terméknek (GDP) az előállításában szinte folyamatosan csökkent. Az EU-tagsággal az új tagállamok egy nagy, de versengő piac részévé váltak,amely óriási lehetőségeket kínál az országok mezőgazdasága számára. Ugyanakkor az egyes nemzetek mezőgazdaságainak számottevően kiéleződött versenyhelyzettel kell megbirkózniuk az uniós és – ennek részeként – a hazai piacaikon is. Az uniós csatlakozás egészében jó hatással volt az új tagállamokra, bár az egyes országok más-más módon éltek a lehetőségeikkel.

A velünk együtt csatlakozó országok és hazánk alkalmazkodásáról a Közös Agrárpolitikához megállapítható, hogy minden ország nyert a csatlakozással, de az új tagországok közül Lengyelország,Litvánia és Lettország tudott a legjobban alkalmazkodni az EU által kínált feltételekhez és az adott lehetőségeket a legjobban ezek az országok tudják kihasználni. Ebben a folyamatban az egyik legkritikusabb tényező a csatlakozást megelőző évek agrár- és támogatáspolitikája volt. A támogatások akkor lettek volna igazán kedvezőek, ha azt a tagországok elsősorban a termelők versenyképességének fokozására fordítják. Azonban a támogatásokat Magyarország döntően ár- és piactámogatásként nyújtotta, ennek következtében nem lehetett kihasználni a maga teljességében a csatlakozás nyújtotta lehetőségeket.

Azok az országok viszont, ahol korábban a támogatások szintje alacsony volt, és az ár- és piactámogatások csekélyek voltak, kedvezőbben válaszoltak az EU-tagságra. Ez a megállapítás elsősorban Lengyelországra vonatkozik, ahol a csatlakozás után a KAP és a kitágult piacok által a termelőknek nyújtott ösztönzők következtében számottevően nőtt a termelés, és a kereskedelem is kedvezően reagált. Az új tagállamok első öt évének összegzett tapasztalatai ugyanakkor azt mutatják,hogy a KAP még az elérhető módosításokkal együtt sem igazán felel meg az új tagállamoknak, főleg a szegényebbeknek. Ilyen körülmények között még mindig a mezőgazdaság versenyképességének megteremtése és a vidéki szegénység elleni küzdelem a legsürgetőbb feladat. A folyamatok átláthatóságának, megértésének segítése érdekében szükség van olyan hosszú idősorokat felölelő elemzésekre, amelyek nyomon követik és tárgyszerűen tükrözik a tényeket, illetve az eseményeket.

Kapronczai István immár második alkalommal teszi ezt meg. A szerkesztésében 2003-ban megjelent A magyar agrárgazdaság a rendszerváltástól az Európai Unióig című kiváló művének méltó folytatása e könyv. Úgy vélem, hogy e munka – amelyben a csatlakozás utáni első öt év hazai történéseit dolgozza fel és egészíti ki egy rövidebb nemzetközi kitekintéssel – egyik legfontosabb hozadéka, hogy a szakmai szereplők és a közvélemény előtt is torzításmentes, reális kép alakulhat ki az agrárgazdaságról. A szerző a kötet elkészítése során tényszerű adatközlésre és a rá jellemző objektív folyamatleírásra törekedett. A könyv igyekszik megteremteni annak a lehetőségét,hogy a vizsgált években megfigyelhető tendenciákról ki-ki szakmai meggyőződése alapján, a maga területén vonjon le következtetéseket.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Czauner Péter
Az elfuserált kert megmentése

A könyv azoknak szól, akiknek van saját kertjük, és szeretnének a legtöbbet kihozni belőle. Hasznos tanácsokat kaphatunk belőle, hogy ne elfuserált legyen a kert, ahol a növények egymással viaskodnak a napfényért és a tápanyagokért, és nekünk se legyen nyűg a kertészkedés.

A tartalomból
Kora tavasz
Varázslatos saját kert
A rózsák ébredése
Garancia
Hat fontos szerszám
Éber szemmel kell kertet vásárolni
A tavaszi füvesítést jól kell időzíteni
Metszés időben
A vakondharc kétesélyes
Késő tavasz
Az élő kerítés előnyei
Kúszó virágtenger
A faiskolából csak tökéletes növényt szabad elhozni
Gyorsan növő egynyáriakat a hagymások helyére
A növények hajnali kettőkor kérnék a vizet
Újabb és újabb szerzemények
„Edényes” kertészkedés
Új földet a leandernekA rododendronra nagyon oda kell figyelni
A komposzthalom szinte mindent elnyel
Az orgona meghálálja a törődést
A kisállatokkal is osztozni kell a kerten
Gyomnak a kertben nincs helye
Csak néhány napig kell harcolni a gyermekláncfűvel
A sövény megbosszulja a lustaságot
A meszezés titka
A szoliterek önálló életre képesek
Aki ért hozzá, az öntözésen vagyonokat spórolhat
Nyár
Árnyékot körültekintően
A lugas a legjobb árnyékoló
A kötözést nem szabad kihagyni
A bambuszt meg kell fékezni
Mész is kell a hosszabb szálú árnyékfűnek
Mérgező dísznövényekA kerti asztal helye
A helyes fűnyírás trükkje
Újra támadnak a kerti törpék
Nem minden saját hagyma való az ágyásba
A tűlevelű sövényeket nem szabad gyakran metszeni
A levéltetvek a száraz meleget kedvelik
A külföldről hozott növények
Macskabiztos itatót a madaraknak!
A zöld homlokzat energiát spórol
Mediterrán szépségek
Fényt a bokroknak
A rózsák folyamatos metszést igényelnek
A darazsak veszélyes vendégek
Kora ősz
A leander harmadolásával kell próbálkozni
A tuskókiemelés helyett gombatermesztés
Óvatosan az akciós növényvásárlással
Kertépítés segítséggel
A sziklakertnek mindenütt lehet helyet találni
Halaknak mélyvíz, teknőcöknek napozó
Késő ősz
Télváró hajrá a kertben
A sövény nemcsak véd, díszít is
Tél
Párkánykertészet fagyban
Só helyett lapát
Függelék

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Czauner Péter: A balkon- és dézsás növények titkos élete

A szerző évszakonként csoportosítja a legfontosabb teendőket és tudnivalókat, hogy kert hiányában vagy mellette a balkonon, teraszon is egész évben pompázzanak a legkülönfélébb virágok, zöldségek vagy akár fák. Közérthető, mégis szakszerű útmutatót kapunk, hogy kicsiben is megteremthessük magunk körül egy igazi kert élményét.

A tartalomból
Kora tavasz
A balkon virágai sok próbálkozást túlélnek
A balkonkertész álma
Palántanevelés az ablakpárkányon
A telelőből szabadulva
A mini gyümölcsnek mindenre szüksége van
Tavasz
Fagyos órákban segít a pléd vagy a permetezés
Növénylépcső a balkonládában
A balkon berendezése előtt a viharos szélekre is gondolni kell
Edények, cserepek, balkonládák
A siker a közegen múlik
Az öntözésre még az ültetés előtt gondolni kell
A nagy hatos
Óvatosan a kényes szépségekkel
Nyár
Árnyék a teraszon
Többen egyetlen edényben
Csínján a törzsesekkel
Sámlitól a rattanig
Állatok a teraszon
Balkonláda örökre zöldben
Tápanyagok
A nyár derekán indul a második menet
Étvágygerjesztő cseréplakók
Ehető virágok
Nyaraló pozsgások
A nyáron virágzó hagymások
Gyümölcsszüret kis helyen
A csalfa dísztök a gazdáját is meglepi
Saját magból, saját növényt
Válogatás után szaporítható a muskátli is
Növényvédelem
Sokan szeretnének télikertben élni
Hobbi védett helyen
Térkép kell a szívességöntözőnek
Vízi csodák a hordóban
Kánikula utáni növénymentés
Ősz
Télre se maradjanak üresen a virágládák
A muskátli átteleltetése
Felkészülés a télre

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Gerencsér Ferenc: Lovas lexikon

„Az ember a természet rabszolgája lett volna, ha a ló nem teszi királlyá” – írja egy francia bölcselő 1700-ban. Van ebben egy kis túlzás, de sokkal több benne az igazság. Óriási jelentősége volt annak, amikor az ember és a ló – a puszták vadjaitól üldözött két gyenge teremtmény – felfedezte egymást. Lehet, hogy a lovak már kipusztultak volna, ha nem állnak az ember szolgálatába, de az is biztos, hogy ló nélkül az ember is nagyon nehezen boldogult volna. Az ember a lótól erőt és gyorsaságot kapott, megsokszorozhatta teljesítményét, és ötezer éven át, szó szerint volt kire támaszkodnia, olyan vállalkozásokban, melyhez a saját ereje elenyészőnek számított…

Megérdemlik a lovak, hogy foglalkozzunk velük, hogy szemügyre vegyük lényüket, életüket, szokásaikat, melyeket mi, emberek, oly jól kihasználunk. Csodáljuk meg vitalitásukat, alkalmazkodó képességüket, melyben szinte páratlanok az élőlények között – 60 millió éves múlttal.

Lovaglás és hajtás

Az 1954-ben megjelent mű reprint kiadása. Az országos társadalmi lovas szövetség munkaközössége által összeállított mű. A lovaglás és hajtás minden fontosabb kérdésével foglalkozik a mű. A lótartással, lovagoltatással foglalkozók számára igazi csemege a könyv

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Csupor Dezső – Szendrei Kálmán: Gyógynövénytár

A gyógynövény-terápia napjainkban reneszánszát éli, növényi termékek széles választéka jelenik meg gyógyszertárak, gyógynövénytékák és más szaküzletek polcain. A sok-sok gyógynövény és belőlük készült termék között egyre nehezebb az eligazodás, és gyakran merül fel a kérdés: mit tudnak valójában a gyógynövények?

A könyv fiatal szerzőgárdája Dr. Szendrei Kálmán professzor szakmai útmutatásaival egy olyan, a hazai könyvpiacon egyedülállónak tekinthető kiadványt szerkesztett, amely tudományosan megalapozott, racionális ismereteket kíván nyújtani a gyógynövények értékeléséhez. A könyvben szakirodalmi adatok, tudományos adatbázisok, nemzetközi monográfiák és egyetemi tankönyvek anyagának feldolgozásával készült „evidencia alapú” tanulmányok olvashatók azon legfontosabb gyógynövény-drogokról, amelyek a ma hatályos VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalosak.

A könyv elsősorban szakemberek – gyógyszerészek, orvosok – számára nyújt munkájukhoz nélkülözhetetlen ismereteket, és minden bizonnyal a gyógyszerész- és orvosképzés fontos oktatási segédlete is lesz. Haszonnal forgathatják továbbá azok az érdeklődők is, akik tudományos tények alapján kívánnak informálódni a gyógynövényekről.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Sabján Tibor: A búbos kemence

A szerző korábbi könyvének bővített változata a Nagyalföldön elterjedt búbos kemencéket mutatja be. Megismerhetjük belőle a kemencék történetét, a különböző formai változatokat, a használat csínját-bínját és nem utolsósorban a kemenceépítés fortélyait, amelyre kiemelt hangsúlyt helyez, hiszen nem titkolt szándéka, hogy segítse azokat, akik búbos kemencét szeretnének építeni lakásukban vagy kertjükben. Számukra külön fejezet mutatja be a kemencék építésének ma leginkább járható útjait, a sikeres kemenceépítés fogásait. A könyv részletesen kitér a kemencékben való sütés-főzés lehetőségeire és az ételek receptjeire. Az új kiadás gazdagabb képanyaggal segíti az olvasót a könnyebb tájékozódásban.

Sabján Tibor: Kenyérsütő kemencék

A kötetben a szerző a kenyérsütő kemencék teljes áttekintésével igyekszik pótolni azt a hiányt, amit a Népi kultúra sorozat eddig megjelent tagjai nem fedtek le. A mostani összegzés minden olyan kemencét számba vesz, amely a parasztház szobájában vagy konyhájában állt, vagy az udvar valamelyik építményében kapott helyet.

Az 1960-as évekig, a gyári sütésű és bolti terjesztésű kenyér általánossá válásáig, a kemence nélkülözhetetlen kelléke volt a paraszti életnek, hiszen a kenyérsütés az egyik legfontosabb asszonyi munka volt. A sorozat hagyományaihoz híven a szerző a történeti, néprajzi kérdések mellett a műszaki megoldásokat is igyekszik alapos vizsgálat tárgyává tenni. Szándéka szerint a könyvből megtanulható és némi gyakorlat után elsajátítható a hagyományos kemenceépítés.

Sabján Tibor: A mászókéményes konyha

A szerző e kötetben a magyar népi kultúra egyik alig ismert területét, a modernizált paraszti konyhát mutatja be, gazdag képanyaggal kísérve. A 19. század második felében és a 20. század elején elterjedt füstmentes konyha új sütő- és főzőberendezései a polgári életforma addig nem tapasztalt kényelmét kínálták a tehetősebb parasztcsaládoknak. Az új konyha új életminőséget eredményezett, a változás kihatott a parasztház használati rendjére. A konyha a ház egyik reprezentációs helyisége lett, amit a városi lakatosok művészi szintre emelt munkája is hangsúlyozott. A könyv tehát a zárt kéménnyel, vagy népies nevén a mászókéménnyel füsttelenített paraszti konyha monográfiája, amely nemcsak történeti és néprajzi oldaláról járja körül a témát, hanem műszaki szempontból is beavat a konyhai tüzelőberendezések nehezen felderíthető titkaiba.


 


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bérczy Károly: Vadász műszótár

A hazai szakirodalom egyik ritka alapműve, az 1860-as kiadású, Bérczy – féle Magyar – német és német – magyar vadász műszótár több mint ezer szócikke a szarvas, dámvad, őz, zerge, vaddisznó, medve, farkas, róka, borz, nyúl és szárnyasvadak egyedi tulajdonságaira és vadászatára jellemzo szakkifejezéseket, azok magyarázatát és értelmezését foglalja össze. A szótárban külön fejezetek ismertetik a vadászat eszközeit – fegyverek, csapdák, csalik stb. -, a terepfajták sajátosságait, a vadászkutyák munkáját, sőt, az agár- és falkavadászat során használt műszavak mellett még a lóversenyzés speciális szakkifejezései és megtalálhatók. A könyv függeléke hatszáz olyan német szót tartalmaz, amelyek nagy része már a mai vadászok előtt is ismert.

Vuray György, Rácz Fodor Gábor, Szabó Zoltán: A magyar vadászirodalom képeskönyve

A kötet szerzői sok évtizedes gyűjtő-kutató munkájuk eredményeit összegezték és teszik most hozzáférhetővé. A több ezer címet tartalmazó, nagyon gazdag anyag első fejezete a magyar nyelvű vadászirodalom megszületésétől, 1829-től az államosításig terjedő időszak mintegy kilencszáz kiadványát mutatja be, sokról eddig ismeretlen adatot, érdekességet is közölve. A régi magyar vadászírók adattára most lát napvilágot első alkalommal. Ezután az 1948-tól napjainkig megjelent, jó ezerötszáz könyv leírása következik, majd a szakfolyóiratokat és a témába tartozó, rövidebb tudományos közleményeknek helyet adó periodikákat tartalmazó fejezet. Önálló részbe foglalták a szerzők a kis példányszámú, általában közforgalomba nem került kiadványokat csakúgy, mint az egy-egy alkalomra készített vagy reklám célú nyomtatványokat. A sokszor szakmai jellegű, de legtöbbször a gyönyörködtetést szolgáló illusztrációkról szóló terjedelmes tanulmány zárja a kötetet.


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Irmela Erckenbrecht: A fűszerspirál építése, gondozása

Az emberek már igen régóta kísérleteznek olyan termőhely kialakításával, ahol a változatos klimatikus körülmények egymás közvetlen közelében léteznek. Legalábbis erről tanúskodnak a perui Moray híres teraszai, amelyeken az inkák növényt termesztettek. A felszín természetes lejtéséhez igazodva koncentrikus köröket formázó teraszokat építettek, és minden teraszon más és más termőhelyigényű növényeket neveltek. A fűszerspirál hasonló elvre épül, azzal a különbséggel, hogy az inkák teraszai a kör közepe felé haladva egyre mélyebben helyezkedtek el, a fűszerspirál pedig a magas középpontból kanyarog lefele.

A tartalomból:

A fűszerspirálról általában
Mi is az a fűszerspirál?
A fűszerspirál születése
A fűszerspirál építése
Környezeti feltételek
A fűszerspirál formája
A fűszerspirál elhelyezése
Az építés ideje
Milyen kőből építsük?
A kövön kívül milyen anyagokra van szükség?
A munka menete
Építkezés lejtőn
Búvóhelyek hasznos állatoknak
A tó építése
A növények kiválasztása
Vetés és ültetés
A fűszernövények szaporítása
A fűszerspirál fenntartása
A fűszernövények felhasználása
A fűszerek betakarítása
A fűszerek tartósítása
Fűszerek a konyhában

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Megjelent a talajközpontú gazdálkodás hiánypótlónak és úttörőnek szánt könyve, A beforgatott jövő.

A 76 oldalas kötet szemléletesen és mindenki számára érthető módon taglalja azokat az elméleti és gyakorlati tudnivalókat, amelyek ismeretében sikeresebb szántóföldi növénytermesztés folytatható. A termőtalaj a növénytermesztés, ezáltal az emberi élet alapja.

De tudjuk-e valójában, milyen folyamatok zajlanak a talajban? Ismerjük-e a termelés sikerét meghatározó alapvető összefüggéseket? Megőrizhető-e hosszú távon talajaink termékenysége?

A bemutatott könyv segít a talaj életének megismerésében és megértésében: közérthetően bemutatja, milyen kölcsönhatások működnek a termőföld és a termesztett növények között, egyben feltárja, hogyan folytatható intenzív, mégis környezetkímélő gazdálkodás.

A megfelelő talajélet kialakítása, a talaj termékenységének megőrzése napjainkra a fenntartható növénytermesztés meghatározó tényezőjévé vált.

Szakmai közreműködők: Balázsy Sándor, Bartók Tibor, Benedek Szilveszter, Biró Borbála, Keresztes Zsolt, Máté Sándor, Szécsi Árpád, Zászlós Tibor.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bíró Géza – Bíró György: Élelmiszer-biztonság Táplálkozás-egészségügy

Egy kötetben két könyvet tart a kezében az olvasó, ha kezébe veszi Dr. Bíró Géza és Dr. Bíró György legújabb művét. A könyv az élelmiszerek mikrobiológiai és kémiai-toxikológiai tudományával ismerteti meg az olvasót. A kiadvány az orvostan-hallgatókon és egyéb felsőoktatásban résztvevőkön kívül az érdeklődő nagyközönségnek is szól.

Az első rész – Az élelmiszer-biztonság -12 fejezetben áttekinti az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos fogalmakat, a hazai jogszabályokat, valamint a jogharmonizációs törekvéseket, az élelmiszer-higiéné és az élelmiszer-biztonság összefüggéseit. Ismerteti a WHO élelmiszer-biztonsági programját és foglalkozik a hazai élelmiszer-biztonsági program kialakításának problémakörével. Az élelmiszerek mikrobiológiai biztonsága című fejezetben képet ad az ételmérgezések és az ételfertőzések különböző formáiról, a gombák által okozott mikotoxikózisokról és az élelmiszerek által közvetített vírusfertőzésekről, illetve parazitózisokról.
Az élelmiszer-biztonság fogalmát tágabb értelemben, az élelmezés biztonságaként értelmezi, hiszen kiterjeszti a teljes élelmiszerláncra, a farmtól a fogyasztó asztaláig.
A könyv segítheti a szakemberek munkáját az élelmiszerek által közvetített betegségek megelőzésében, az élelmiszer-biztonság megteremtésében.

A kiadvány Táplálkozás-egészségügy része 21 fejezetre oszlik. A kérdéskör jobb megértéséhez az elméleti vonatkozásokat mintegy bevezetőként röviden összefoglalva, az olvasó rövid szakszerű áttekintést kaphat az energiaforgalomról, megismerheti a tápláltsági állapot meghatározásának mikéntjét és a táplálkozás-epidemiológiai vizsgálatok típusait. Különösen informatív az élelmiszer és áruismerettel foglalkozó fejezet, amely táplálékainkat, mint a tápanyagok forrásait tárgyalja. A legfontosabb táplálkozási ismereteket valamennyi fejezetben röviden, tömören, olvasmányos stílusban írja le a szerző. A megértést és a téma áttekintését sok, kitűnően összeállított táblázat segíti.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tóth Gábor: Az E-számokról őszintén

Világunk sokat változott az elmúlt évtizedekben, és ez az élelmiszeriparra is hatással volt. A termékkínálat bővülésével párhuzamosan megjelentek a fogyasztó befolyásolásának különböző eszközei is. A hangzatos ideológiák mögött számtalan ellentmondás feszül, és az egyre kiszolgáltatottabb vásárlónak alig van ismerete arról, valójában mi is kerül az asztalára. A táplálkozástudomány területén belül talán a legszövevényesebb kérdéskört az élelmiszer-adalékanyagok, más néven “E-számok” jelentik.

Valós és valótlan információk keverednek a tömegkommunikációban, és csak kevesen tudnak biztosat. Az egészségét megőrizni vágyó fogyasztó – félve az esetleges ártalmaktól – gyanakvással nézi a termékek címkéjét, mások fölösleges “pánikkeltésnek” érzik a negatívumok “felfújását”. Egy azonban tény: az E-számok egyre inkább az általános érdeklődés középpontjába kerültek. Bizonyára sokan vagyunk, akik – kimondva vagy kimondatlanul – kérdésekkel és kételyekkel küzdünk az élelmiszeripar tevékenységét és az E-számokat illetően.

Megismerhetjük-e valaha is a gyártási folyamatok kulisszatitkait? Megbízhatóak-e az E-számokkal kapcsolatos tudományos eredmények? Lehetnek-e egészségkárosító hatásaik az adalékanyagoknak: Mit várhatunk a jövőben ezen a téren? Többek között e kérdésekre keres választ a kiadvány, szemléletformáló jelleggel, ugyanakkor tudományos megalapozottsággal, rámutatva a fő tendenciák irányára és az egyedi jelenségek mozgatórugóira.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Naárné Tóth Zsuzsanna Éva: A termőföld közgazdasági értéke és piaci ára

A földnek (mint a mezőgazdasági termelés alapjának és forrásának) valamennyi termelőeszköz között kiemelkedő a szerepe. A föld, mint természeti erőforrás tulajdona, használata, értékének és árának kérdése a politikai, társadalmi, jogi és gazdasági döntések egyik kulcsproblémájává vált.

A földértékelés kérdésével az elméleti és gyakorlati szakemberek a világ több területén is intenzíven foglalkoztak és foglalkoznak.
A földértékre és jövedelmére vonatkozó elméletek fejlődésének vizsgálata igazolta, hogy a földérték kutatás intenzitása és iránya összefügg a földfunkciókkal és azok jelentőségével.

A fiziokratáktól kezdődően csaknem minden közgazdasági irányzat direkt vagy indirekt módon foglalkozik a föld hozadékával, a járadékelmélettel és kapcsolatával a jövedelemképződéssel, a föld értékével és árával. Ennek ellenére a probléma ma sem megoldott. Nincs olyan egységes elmélet, ami a gyakorlati földértékelés általánosan elfogadott alapja lenne.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Dr. Mucsi Imre, Szabó János: Gazdászok zsebkönyve

A gazdásznak, a gazdálkodó embernek igen széleskörű ismeretekre van szüksége. Nem elég, ha jól ért a talajműveléshez, az állatok gondozásához és takarmányozáshoz, de elengedhetetlen a számára, hogy rendelkezzék műszaki ismeretekkel, valamint elsajátítsa azokat a vállalatgazdasági irányelveket is, amelyek nélkül nem volna képes eligazodni a meglehetősen bonyolult és gyorsan változó közgazdasági körülmények között.

Minden gazdász hőn óhajtott vágya egy olyan könnyen használható kézikönyv, amelyben nem hosszadalmas elméleti eszmefuttatások, hanem a konkrét és csalhatatlan számadatok kaptak helyet.

Ilyen a Gazdászok zsebkönyve, melynek első kiadása 1995-ben hagyta el a nyomdát és miután a szakmában érdekeltek meggyőződtek a zsebkönyv használhatóságáról és hasznosságáról, gyorsan vevőkre talált és elfogyott. Most Ön a második, javított kiadás táblázatait tanulmányozhatja. Ezek némileg, tartalmilag megújultak s a korszerű agro – és zootechnika elméletének és gyakorlatának megfelelő adatokat tartalmazzák.

Fejezetcímei:

Talajművelés és növénytermesztés
Takarmányozás
Állattenyésztés
Állategészségügy
Műszaki ismeretek
Vállalatgazdasági irányelvek
Környezetvédelem
Számítási alapelvek normák, mértékegységek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Solti Gábor: Talajjavítás és tápanyag-utánpótlás az ökogazdálkodásban

Ahhoz, hogy a talaj termékenysége, életereje ne csökkenjen, annyi szerves anyagot, makro- és mikroelemet kell visszajuttatni, amennyit a növény a fejlődése, termésérlelése közben felhasznál.

A vegyszer nélkül gazdálkodók komposztálással, szerves- és zöldtrágyázással, ásványi anyagok talajba juttatásával pótolják a hiányzó anyagokat, javítják a talaj szerkezetét, őrzik meg a termőföld egészségét.

A szerző mindezen anyagok leírását, hatását, alkalmazási lehetőségét oly módon közli, hogy közben az Olvasó átveszi azt a gondolkodás- és szemléletmódot, amit ez a természetes anyagok használatára buzdító mű sugároz.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Oláh Sándor: A családi ház kertje

A saját kert építése sok örömet okozhat, ha kellő hozzáértéssel párosul. Számtalan ötletet kíván a kerítés építésétől kezdve a díszmedence megalkotásáig. Ez a felismerés vezette a szerzőt is, amikor a kert tervezésétől a megépített kert gondozásáig minden munkamozzanaton végigvezeti olvasóját. 

Hagyományos eljárások mellett új ötleteket ismertet – és ami nagyon becsültre méltó -, szinte a könyv minden sorában lelkesedik a szépért, és meg is próbál erre tanítani. 

Az anyag összegyűjtése remekül sikerült, lényegében minden benne van, ami a kertépítéshez szükséges. Mivel a kert lényege és értelme a növény, közülük sokat ismertet – a legfontosabb tulajdonságok alapján – táblázatokba foglalva.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Gernot Minke – Benjamin Krick: Szalmabála-építés

A könyv segítséget kíván nyújtani a tervezőknek és kivitelezőknek (építészeknek, építőmérnököknek, kivitelező szakembereknek és laikusoknak), hogy a klimatikus viszonyoknak és a jogi környezetnek megfelelő alkotások születhessenek.

Kitér a szalma épület fizikai sajátosságaira, és bemutat több fontos szerkezeti részletet és általános szerkesztési szabályt.
Felhívja a figyelmet a tervezés és kivitelezés lehetséges hibáira, kitér olyan a szerkezetekre is, amelyek az amerikai szakirodalomban megtalálhatók, de a magyarországi klimatikus viszonyok között építési hibákat okozhatnak.

Fejezetcímek:

A szalmabála-építés mai helyzete
Hogyan járul hozzá a szalmabála-építés a fenntarthatósághoz
A szalmabála építés története
Az építési célú szalmabála
A szalmabála épületfizikai tulajdonságai
A szalmabálák és szalmabála falak szürkeenergia-tartalma
A tartószerkezet tervezése
Szalmabála hőszigetelésű passzívházak
Falazatok
Szalmabála boltozatok
Tetők hőszigetelése
Padlók hőszigetelése
Épületszerkezeti részletek
Beltéri vakolatok
Kültéri vakolatok
Festés
Hidrofóbizálás
Szerelt burkolatok Építési költségek, időráfordítás, önerős kivitelezés
Épületek biztosítása
Építési engedélyezés
Az építés menete
33 megvalósult épület bemutatása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Gonda István – Fülep Imre: Az almatermesztés technológiája

A Szerzők évtizedek óta ismertek az almatermesztők köreiben. Gonda István kutató és oktató munkássága során számos generációt tanított a termesztéstechnológiai fejlesztések területén. A negyed százados kutatói pályájának méltó megkoronázása az általa vezetett Tanszék, majd Intézet valamint Kutatóműhelyének szinte egyedülálló magas színvonalú kialakítása és irányítása.

Fülep Imre is mintegy négy évtizede tevékenykedik a szakmában. Termesztői, technológiai és kereskedelmi ismeretei mellett, hűtő tárolási tapasztalatokkal is rendelkezik, amelyeket szaktanácsadói tevékenysége során sikeresen kamatoztat.

Kiváló szerzői párosítást jelentenek tehát, akiknek a tapasztalatai közkinccsé válhatnak ebben a kiadványban. Egyedülálló vállalkozásnak tekinthető a könyvük, amely az alma termesztéstechnológiájának helyzetét, illetve változásait mutatja be részletesen.

Könyv, illetve könyvek jelentek már meg az egyes termesztéstechnológiai elemekkel kapcsolatosan (metszés, öntözés, tápanyag-utánpótlás, stb.) de ilyennel, amely együttesen a teljes technológiára irányítja a figyelmet, még nem találkoztunk.A rendszerváltozás után elkezdődő a korábbinál nagyobb intenzitású telepítések, illetve azok fenntartásának számos bizonytalansága mára már letisztultnak tekinthető.

A Szerzők ennek a letisztulási folyamatnak az eredményeit mutatják be rávilágítva a továbblépés, a fejlődés megállíthatatlan folyamataira.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Véha Antal – Csanádi József – Gyimes Ernő: Házi élelmiszer feldolgozás

A magyar vidéki társadalom szokásaihoz szorosan hozzátartozik a házi készítésű élelmiszerek előállítása és fogyasztása. Gyakori például a házi disznóvágás, a tyúktartás, s ezzel együtt a saját fogyasztásra történő húskészítmények gyártása.
A kistermelők fontos részét képezik az egész magyar élelmiszer-gazdaságnak, az élelmiszer-termelésnek és feldolgozásnak egyaránt.

A szakkönyv azt a célt szolgálja, hogy a kistermelők az alapvető ismeretek birtokában dönthessenek arról, hogy belevágnak-e az alaptermékek házi feldolgozásába és értékesítésébe, amellyel több bevétel érhető el.

A szerzők hasznos információkat szeretnénk átadni azzal, hogy sok termékkel kapcsolatban ötleteket adnak arra: miért, mit, hogyan tegyünk a jó minőségű, piacképes termék elkészítéséhez.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Dr. Wallendums Árpád: Az agrárgazdálkodás alapjai

A Szaktudás Kiadó Ház gondozásában megjelenő Mestergazda Könyvek sorozat kötete.

A versenyképes agrárgazdaság jól szervezett, hatékony termelést és értékesítési rendszert igényel. A gazdasági kamarák által szervezett mesterképzés célja a szakmai felkészültséggel és megfelelő gyakorlattal rendelkező szakemberek továbbképzése, a magyar és a nemzetközi gazdasági, pénzügyi, jogi, kereskedelmi viszonyokhoz történő alkalmazkodás érdekében. A piacgazdaság körülményei között azok az egyéni vállalkozók, illetve mezőgazdasági termelést folytató gazdálkodók képesek hosszú távon munkájukat eredményesen végezni, akik felkészültek a változó gazdasági körülményekre, tisztában vannak alapvető összefüggéseivel, a pénzügyi és piaci mechanizmusokkal, azaz rendelkeznek megalapozott vállalkozási ismeretekkel.

Minden vállalkozói tevékenység során, de különösen a mezőgazdasági termelésben dolgozóknak, fel kell készülniük arra, hogy tevékenységük döntések sorozatából áll, ahol a mindennapi munka közben gyorsan, határozottan kell véleményt alkotni. Egymás mellett kell a gazdasági és környezetgazdálkodási, a munkajogi és munkavédelmi feladatokat kezelni, eleget tenni a helyi és országos elvárásoknak.  

Az agrárgazdálkodás alapjai kötet mindazokat az ismereteket tartalmazza, amelyek szükségesek a gyakran egymástól távol eső területek információi alapján meghozandó döntésekben.

A mestergazda oklevél megszerzéséhez szükséges növénytermesztési, gépészeti, állattartási és kertészeti ismeretek enciklopédikus jellegűek, ezért az egyes ágazatok ismeretanyagából az alapfogalmak rendszerezésére, a témakörök áttekintésére, a gyakorlati kapcsolatokra helyeztük a hangsúlyt. A mezőgazdaságban minden területen veszélyes feladatokat kell megoldani, ezért a kötet tartalmazza a szükséges munka- és környezet-, valamint tűzvédelmi előírásokat is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Lukács Gergely Sándor: Kistérségi energiarendszerek

Hazánkban kiemelkedő jelentősége van a leszakadt társadalmi csoportok, a szegények és a többszörös hátránnyal sújtott térségek jövője szempontjából annak, hogy a megújuló energiák és főként ezek közül a zöldenergia helyi termelése és helyi hasznosítása döntő jelentőségre tehet szert a felemelkedésükben. Ezt az teszi lehetővé, hogy amíg a fosszilisenergia-rendszer túlkoncentrált és túlmonopolizált, addig a zöldenergia termelése és hasznosítása jellegzetességeinél fogva alapvetően monopolizálatlan és dekoncentrált lehet.

A könyvben bemutatásra kerül az, hogy a zöldenergia helyi termelése és (főként) helyi hasznosítása alapvető szerepet kaphat a tartós foglalkoztatás révén a (mély)szegénység csökkentésében, de csak abban az esetben, ha a termelés és a hasznosítás is a helyi lakosok bevételét és hasznát növeli.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Andrésiné Dr. Ambrus Ildikó – Andrési Pál: Az erdészmester könyve

A Szaktudás Kiadó Ház gondozásában megjelenő Mestergazda Könyvek sorozat kötete.

Az erdőművelés és az erdőhasználat szakmai ismereteit tártja elénk a könyv írója, felsorolva azokat a tudnivalókat, ami az erdészmester-vizsga elvégzéséhez szükségesek. A kötet fő témakörei: erdeink általános bemutatása; a legfontosabb fa- és cserjefajok: az erdő és környezete; erdőművelési ismeretek; erdőhasználati ismeretek; a legfontosabb erő- és munkagéptani ismeretek. 

Kristó László: A vadász- vadtenyésztő mester kézikönyve

A Szaktudás Kiadó Ház gondozásában megjelenő Mestergazda Könyvek sorozat kötete.

A magyar vadgazdálkodás több évszázados múltra tekint vissza, amelyet szerencsés természeti adottságainkon kívül történelmi múltunknak, társadalmi adottságainknak és nem utolsósorban a vadászati képzés és kultúra nyugati befolyásának köszönhetünk. Vadászkultúránk és vadgazdálkodásunk színvonalának megőrzéséhez, sőt emeléséhez feltétlenül szükséges azonban a megfelelő – mester – képzettségű szakemberek működése. Vadász-vadtenyésztő mesterképesítést a vadtenyésztő képzettséggel rendelkező, és már több éve a gyakorlatban dolgozó hivatásos vadászok is szerezhetnek. Ehhez a minőségi képzéshez elengedhetetlenül szükséges a legmodernebb szakmai ismeretek összefoglalása. A Vadász-vadtenyésztő mester könyve ezt az ismertanyagot tartalmazza, így egyrészt hasznos segítséget nyújt a mestervizsgára történő felkészüléshez, másrészt hasznos szakirodalom lehet minden sport- és hivatásos vadász számára.

Kristó László: A vadászpuskaműves mester könyve

A Szaktudás Kiadó Ház gondozásában megjelenő Mestergazda Könyvek sorozat kötete.

Hazánk nem rendelkezik olyan mélyen gyökerező hagyományokkal a puskaműves szakma terén, mint a tőlünk nyugatabbra fekvő nemzetek. A történelmi okokra visszavezethető helyzet a rendszerváltást követően kezdett megváltozni, miután éppen e kötet szerzője, Kristó László vezetésével Magyarországon is megindult a minőségi képzés.

A Szaktudás Kiadó által gondozott Mestergazda könyvek című sorozatban megjelent mű a puskaműves mesterség legfontosabb alapismereteit tartalmazza tömör, gyakorlatias fogalmazásban. A fekete-fehér fotókkal, műszaki rajzokkal, ábrákkal illusztrált, a felhasznált és ajánlott irodalom jegyzékével kiegészített szakkönyv a mestervizsgára való felkészítésen kívül a fegyverjavítás műveleteibe is bevezeti az érdeklődő olvasót.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Molnár Andrea, Molnár József: A sajtkészítés ABC-je

A nagyszabású – elméleti és gyakorlati ismereteket egyaránt bőséggel közlő – tüzetes tárgyalásmódú, monografikus fölépítésű kiadvány a történeti áttekintés után a tej nyerésének, minőségbiztosításának és -vizsgálatának módjait veszi számba.

A szerzők ezután térnek rá a sajtkészítés technológiájának ismertetésére, először általános folyamatot írva le, utóbb gyártmányfajták szerint részletezve a tudnivalókat (pl. túró, friss sajt, lágy sajt, nemespenésszel érő, félkemény, reszelni való sajtok, illetve juh- és kecskesajtfajták).

Foglalkoznak a piackutatás és a kereskedelem termékspecifikus kérdéseivel, a gyártás egészségügyi feltételeivel, végül a sajtkészítmények gasztronómiai fölhasználásával, sok-sok receptet ismertetve.

A kötetet számos ábra, fekete-fehér és színes fénykép, táblázat és grafikonok egészíti ki

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Dobrai Endréné – Szabó Béla: Gyümölcsborok, gyümölcslevek házi készítése

A könyv egyszerű, közérthető nyelven vezet végig a gyümölcslényerés módjain, a különféle tartósítási eljárásokon, az erjesztés tudnivalóin. Jól használható, könnyen elkészíthető recepteket közöl, amelyek alapján – ízlésünk szerint módosítva is – kitűnő italok készíthetők házilag. Elejétől végéig az egyszerűség jellemzi, mind az ajánlott eszközök, mind a javasolt módszerek tekintetében.

Erdélyi Lajosné: Gyümölcsök, zöldségfélék házi tartósítása

Mi indokolja a házi tartósítást? Elsősorban az a vágy, hogy megőrizzük a meghitt otthoni ízeket vagy olyan új ízeket alkossunk, ami kedvünkre való. Ízlésünk és fantáziánk szerinti gyümölcs- és fűszerkombinációkat állíthatunk össze. Sokszor a házi tartósítás az egyetlen módja a kertünkben fölöslegben termett gyümölcs és zöldség megmentésének.

Csak szigorú kritikánkon átesett nyersanyagokat és adalékokat használunk fel és tetszés szerint szabályozzuk az édes, sós, savanyú, csípős ízek erősségét. Azt is mi dönthetjük el, hogy milyen méretű üvegekbe töltsük a készítményeinket.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Fürész György – Dudás Tibor – Zellei Ágnes: A halgazdálkodás gyakorlata

Hazánkban a horgászszervezetek összesen közel 30 ezer hektár vízterületnek a hasznosítói. Halgazdálkodási tevékenységük meghatározó célja a tavak, víztározók, holtágak, csatornák és más vizel halállományainak fenntartása és fejlesztése annak érdekében, hogy tagjaiknak minél jobb horgászati lehetőséget teremtsenek.

Tíz éve már, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetség kiadásában megjelent a Halgazdálkodás című, kétkötetes kiadvány. A könyv az eltelt idő alatt nem sokat vesztett aktualitásából és ma is igen népszerű. Ettől függetlenül indokoltnak és időszerűnek tartottuk, hogy egy újabb, vázlatos, a halgazdálkodás és a haltelepítések egyes gyakorlati részletkérdéseivel foglalkozó kiadványt állítsunk össze.

A Könyv egyes fejezeteiben a teljesség igénye nélkül igyekeztünk röviden, közérthetően közreadni ismereteinket, megfigyeléseinket, tapasztalatainkat. A szövegben foglaltak mellett elsősorban az illusztrálásra helyeztük a hangsúlyt, kihasználva a digitális fényképezésben, a vizualitásban jelentkező előnyöket. Mi, akik több évtizede foglalkozunk hallal, haltenyésztéssel, halgazdálkodással sokféle halat, sokféle módon láttunk, mégis saját fényképeinken utólag is rácsodálkozunk, újra és újra felfedezzük egy-egy részletet, mozzanatot, mely a tevékenységünk egészét szemlélve ritkán rögzül bennünk- így vallanak könyvükről a szerzők.

Bízunk abban, hogy olvasóink és a természetes vízi halgazdálkodást végző, különböző képesítéssel rendelkezők valamennyien szintén találnak számukra újdonságot, új ismereteket és haszonnal forgatják majd a gyakorlat számára összeállított kiadványt.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Dr. Nyíri László: Az aszálykárok mérséklése a kertészetben

A könyv a növények vízigényét módosító tényezőket és a jelenleg rendelkezésre álló termesztéstechnológiai módszereket a tájtermesztés hagyományaira és sajátos ökológiai adottságaira való tekintettel mutatja be.

A kertészeti termelés minden lényeges elemére kiterjedő útmutatást ad az eredményesen alkalmazható víztakarékos termesztési módszerek kiválasztásához. 

Tóth Árpád: Az öntözés és tápoldatozás technikája

A könyv az öntözéses gazdálkodás szükségességére, előnyire világít rá. Ismerteti az öntözőrendszereket, a különféle beruházások előnyeit és az üzemeltetés során előforduló jellegzetes buktatókat.

Külön érdeme, hogy a növény fejlődéséhez szükséges tápanyag oldat formájában történő kijuttatásának kérdéseit is tárgyalja.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ruff János: A méhészmester könyve

A Szaktudás Kiadó Ház gondozásában megjelenő Mestergazda Könyvek sorozat kötete.

A méhészet tudományába kalauzol el a szerző, összefoglalva azokat az ismereteket, ami a méhészmester-vizsga letételéhez szükségesek. A kötet a méhekkel és a méhészkedéssel kapcsolatos teljes ismeretanyagot összefoglalja oly módon, hogy azokat egységben lehessen látni. A méhészet ugyanis igen soktényezős tevékenység, ezért olyan gyakorlati tudást nyújtani, amely mindig, minden helyen és időben mindenki számára alkalmazható volna, és ugyanazt az eredményt garantálná, nem lehet. Aki azonban a dolgok elméleti oldalát is átlátja, elméleti ismeretei alapján a gyakorlatban is jobban boldogul.

A méhészetről szóló szakkönyvek viszonylag szerény választékát bővíti ez a szakmailag megalapozott, az elmélet és a gyakorlat összhangját tükröző könyv. 

Franz Lampeitl: Méhészek könyve

A szerző 65 éven át folytatott méhészkedése tanulságait foglalja össze könyvében. A hosszú évek alatt megismerte a különböző kaptártípusok előnyeit és hátrányait, közben sok tapasztalatot gyűjtött a méhcsaládokkal való bánásmódról.
Saját kárán tanult azokból a próbálkozásaiból, amelyek másképp végződtek, mint ahogyan tervezte. Azonban soha nem felejtette el, hogy a természet évszakonként változó feltételeivel döntő szerepet játszik a méhek életében, mivel a mézelő méh is a természet része.

Ha valaki a méhészetben sikert szeretne elérni, annak eleinte csak kevés méhcsalád gondozását szabad vállalnia. A szerző szándéka, hogy könyvével biztos segítséget adjon a méhészeknek.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kállay Tamás: Az almatárolás biológiai alapjai

Az almatárolás biológiája az almatermésűek morfológiai felépítésén, sajátos, klimatérikus légzésváltozással jellemezhető érésmenetén, a hűtött és megváltoztatott összetételű légtérben tanúsított utóérésén alapul. E gyümölcsöknél az érési folyamatok jól érzékelhetően indulnak meg, amelyeknek teljes lefutását azonban tárolástechnológiai eszközökkel lassítani lehet. Miközben arra törekszünk, hogy az alma vagy körte utóérését lelassítsuk, a gyümölcs életében olyan változások tűnnek elő, amelyekkel a fogyasztó csak véletlenszerűen találkozik.

A tárolás alatt jelentkező, nem parazitás eredetű káros elváltozások, az úgynevezett élettani betegségek komoly kockázatot jelentenek az almatermesztők számára. E betegségek ha egyszer már jelentkeztek, nem gyógyíthatók. Leküzdésük tehát kizárólag a megelőzésre szorítkozik, és mivel kialakulásuk okát a biológiai rendellenességekben kell keresnünk, tisztában kell lennünk az alma tárolás alatti, illetve az előtti életével.

A tárolásbiológia az almáskertekben kezdődik, a gyümölcs előélete döntő tényező a tárolás sikerében. Az almatermesztők szerte a világon arra törekszenek, hogy jól tárolható almát állítsanak elő, hiszen egész évi munkájuk ellenértékét majd csak a következő év tavaszán-nyarán realizálhatják.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Stefanovits Pál, Filep György, Füleky György: Talajtan

A talaj minősége, összetétele az időjárás alakulása mellett nagyban meghatározza a termesztett növények minőségét, mennyiségét. Emiatt lényeges, a szakemberek tájékozottak és felkészültek legyenek ezen a szakterületen.

Ehhez nyújt segítséget e kötet, amely bemutatja a talaj ásványi alkotórészeit, a különféle talajképző tényezőket, az aprózódás és mállás folyamatát, a talajban levő élőlényeket, szerves anyagokat, majd annak kémiai és fizikai tulajdonságait.
Ezt követően olvashatunk a növényi tápanyagtípusokról, a talajképződési folyamatokról, a talajfélék osztályozásáról, a talajromlás jelenségéről és feljavításáról, tisztításáról, az öntözésről, illetve a víz- és szélerózió elleni védekezésről.

A mű utolsó negyedében tanulmányozhatjuk a különböző tájak talajviszonyait, a talaj minőségének, termékenységének és a földértékelés besorolását, a magyar talajtan fejlődését és a FAO speciális talajtérképeit és osztályozási rendszerét.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Birkás Márta: Környezetkímélő alkalmazkodó talajművelés

A szerzők véleménye, hogy az alkalmazkodó föld-művelés a talajminőség javítása, megkímélése – harmóniában a termőhelyi, a gépesítési és a gazdálkodási feltételekkel. A kézikönyv segítséget ad ahhoz, hogy ez a jó törekvés a szántóföldön megvalósulhasson. A művelés eredetű talajállapot hibák a véltnél több gazdasági veszteséget okoznak. Különösen igaz ez szélsőséges (aszályos, vagy esős) években. A korábban megjelent mű átdolgozott, bővített kiadása. Az első kiadás igazi sikerét jelzi, hogy valamennyi példánya rövid idő alatt elfogyott

Birkás Márta – Gyuricza Csaba: Talajhasználat – Műveléshatás – Talajnedvesség

A könyv szerkesztői Dr. Birkás Márta egyetemi tanár és Dr. Gyuricza Csaba egyetemi docens. Szerzői a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Földműveléstani Tanszék dolgozói.

Megjelentetésének célja az utóbbi tíz év tanszéki kutatási eredményeinek értékelése és bemutatása. A fejezetek napjaink időszerű gazdálkodási kérdéseit tükrözik, úgymint “Talajművelés – klímaváltozás – technológia”, “Kímélő talajhasználat”, “Növényvédelem – gyomszabályozás”. A legnagyobb lélegzetű cikkben A talajhasználat és a klimatikus hatások kapcsolatát elemzik a vizsgálatok és a kutatási eredmények tükrében. A további tanulmányokban a szántóföldi talajhasználat és az üvegházhatás összefüggéseit, a művelés és a talajállapot nedvességforgalomra gyakorolt hatását, a talajtömörödés gazdálkodási veszteségeit és a kárenyhítés módjait, a talajökológiai tényezők vizsgálatát, a rozs köztes védőnövényként való termesztését és a talajok agronómiai szerkezetével kapcsolatos méréseket foglalják össze.

Birkás Márta: Földművelés és földhasználat

A huszonnégy szerző munkája az időálló klasszikus földműveléstani ismeretek mellett messzemenően támaszkodik a tudományos előrehaladásra, figyelembe veszi a talaj- és környezetvédelmi elvárásokat.
A gyakorlat sürgető igényeihez igazodva ad a növénytermesztés biztonságos alapozásához korszerű talajművelési, trágyázási, gyomszabályozási és vetésváltási ismereteket. A könyv hasznos tanácsokat ad a művelő- és vetőgépek beszerzéséhez, a művelés eredetű talajpusztulás megelőzéséhez, a praktikus talajállapot-vizsgálatokhoz ugyanúgy, mint a környezetkímélő, termőhelyre adaptált növénytápláláshoz, a preciziós növénytermesztéshez és gyomszabályozáshoz.
A szerzők célja, hogy alapvető ismereteket nyújtsanak a főiskolai és egyetemi hallgatóknak, az új szakmai ismeretekre fogékony gazdálkodóknak, hogy az eddigieknél okszerűbben, a talajra és környezetére gondosabban figyelve, kisebb költséggel, mégis biztosabban gazdálkodhassanak.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hofmann, Uwe – Köpfer, Paulin – Werner, Arndt:

Ökológiai szőlőtermesztés

Mezőgazda Kiadó

A könyv az ökológiai szőlőtermesztés elméleti és gyakorlati alapjait mutatja be. Szerzői hangsúlyosan tárgyalják a szőlőfajok és a talajápolás témakörét, a takarónövények megválasztásának, használatának, gépesítésének lehetőségeit, valamint a növényápolás munkáit.

A gyakorlatból vett példákon keresztül mutatják be a biológiai sokféleség és a természetes szabályozó mechanizmusok ( károsítók és hasznos élő szervezetek ) ökológiai működésfolyamatait.

A szakfordítók arra törekedtek, hogy világosan, közérthető stílusban adják át az ökológiai szőlőtermesztésre átálló szőlősgazdáknak ezt az alapműnek számító szakkönyvet. Az eredeti szöveget kiegészítették a talajápolás magyarországi tapasztalataival, a hazai nemesítésű, betegségekkel szemben ellenálló szőlőfajták ismertetésével.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Monostori Károly: Ebtenyésztés

Az első magyar nyelvű kutyás könyv, amely száz éve született és megvetette az alapjait a honi ebtenyésztésnek, a kutyák sportszerű tartásának és nevelésének.

Szerzője az állattenyésztés és orvoslás, valamint az állattartás neves magyar tudósa, Monostori Károly, akinek Ebtenyésztés című munkáját máig idézik az utódok, alapvetései nem évültek el, gyakran hivatkoznak rá tenyésztők, kutyakiképzők és állatorvosok egyaránt.

A kutya természetrajzi, bonc- és élettani s küllemtani leírása, fajtái, szaporítása, felnevelése, táplálása, gondozása, tanítása, használása és fontosabb hibáinak és betegségeinek orvoslása a könyv témája, mely jelzi a könyv rendkívüli sokoldalúságát.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Csupor Dezső – Szendrei Kálmán: Gyógynövénytár

A gyógynövény-terápia napjainkban reneszánszát éli, növényi termékek széles választéka jelenik meg gyógyszertárak, gyógynövénytékák és más szaküzletek polcain. A sok-sok gyógynövény és belőlük készült termék között egyre nehezebb az eligazodás, és gyakran merül fel a kérdés: mit tudnak valójában a gyógynövények?

A könyv fiatal szerzőgárdája Dr. Szendrei Kálmán professzor szakmai útmutatásaival egy olyan, a hazai könyvpiacon egyedülállónak tekinthető kiadványt szerkesztett, amely tudományosan megalapozott, racionális ismereteket kíván nyújtani a gyógynövények értékeléséhez. A könyvben szakirodalmi adatok, tudományos adatbázisok, nemzetközi monográfiák és egyetemi tankönyvek anyagának feldolgozásával készült „evidencia alapú” tanulmányok olvashatók azon legfontosabb gyógynövény-drogokról, amelyek a ma hatályos VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalosak.

A könyv elsősorban szakemberek – gyógyszerészek, orvosok – számára nyújt munkájukhoz nélkülözhetetlen ismereteket, és minden bizonnyal a gyógyszerész- és orvosképzés fontos oktatási segédlete is lesz. Haszonnal forgathatják továbbá azok az érdeklődők is, akik tudományos tények alapján kívánnak informálódni a gyógynövényekről.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Gerd Crüger: Növényvédelem a zöldségtermesztésben

A zöldségtermesztés károsítói gazdasági jelentőségük alapján jelennek meg a kiadványban. Ugyanakkor a könyv célja, hogy átfogó képet adjon a károkozókról, de az elszórtan megjelenő károsítók is diagnosztizálhatók legyenek.

A károsítók elleni védekezés módszereinek kidolgozása az integrált növényvédelem alapja és segít a kémiai növényvédelem visszaszorításában. Az integrált növényvédelem lényeges eleme a tolerancia- és rezisztencia tulajdonságok kihasználása, ezért a könyv a különféle zöldségfajták fogékonyságáról is közöl adatokat.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Peter, Jordan: Nagy gombakönyv

Ez a könyv valóban nagy. Gyönyörű képek, csodálatos gombafotók vannak benne – és a recepteket tartalmazó rész is természetesen remek. Sok információt nyújt a gombafajtákról, több oldalról mutatva be, s ezáltal könnyebben felismerhetőbbé téve a laikusok számára is.

Mondhatnánk, afféle gombakalauz. De nem csupán a jellemzőit, hanem felhasználhatóságukat, tartósításuk módszereit is felsorolja, s tippeket ad a legkülönfélébb gombás ételek elkészítési technikáihoz.

Nagyon sok a praktikus tanács: az ehető gombák „szótára”; termőhellyel, termésidő megjelölésével, felhasználhatósággal, tartósítási lehetőséggel – mindez áttekinthetően, izgalmas receptekkel.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Radványi Dorottya: Kert a lelke mindennek

Természetesen ahány ember, annyiféle kert. Kicsi vagy beláthatatlan, ápolt vagy őspark, magyaros vagy délszaki, csak növényzet borítja, vagy állatok is lakják – egyben azonban egyformák: mindegyik gazdájának lelkét tükrözi.

A kötet szereplői – Dr. Bálint György, Csiszár Jenő, Farkasházy Tivadar, Nagy Bandó András, Verebes István, Rudolf Péter és még sok híresség – illő büszkeséggel vallanak Radványi Dorottyának, a népszerű televíziós és rádiós műsorvezetőnek arról, mit jelent nekik a kertjük, hogyan gondozzák környezetüket, egyáltalán: milyen a viszonyuk a természethez.

A kertek legérdekesebb jelenségeit képeken is bemutatjuk. A kerti vallomásokból egyértelműen kiderül: szinte mindennek a kert a lelke.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Elek Balázs – Zsoldos Barnabás: Magyar vadászösvényeken

Egy olyan – hiánypótló – könyvet tarthatunk kezünkben, amely átfogó képet rajzol a magyarság vadászati történelméből, a vadászati eszközök, fegyverek, kultúra fejlődéséről úgy, hogy ugyan évszázadokat ölel fel és tudományos igényességgel valós képet ad vadász múltunkról-jelenünkről mégis olvasmányossá és élvezetessé teszi a szellős, képanyaggal bőven illusztrált szerkesztés.

A könyv további részében a vadászható és védett vadfajaink, nagyvadtrófeák – hírünk, helyünk a világranglistán -, vadászkultúra és hagyomány, etika is bemutatásra kerül.

Szó esik az erdészről, vadászról mint a természetvédelem megteremtőjéről és nélkülözhetetlen részeséről. Mert mi is a vadászat? “Nem az ölési, a pusztítási vágy kiélése, hanem az ember és a természet kapcsolata, szeretete a lényege.” Vadászat nélkül – ha már az ember a fejlődése során megváltoztatta a tökéletesre teremtődött természetet – ma nem lenne hazánkban vadállomány.

A fotókról – és az írásos anyagból is – sok ismerős arc, közöttük több közismert személyiség is visszaköszön, ami még hitelesebbé, érdekesebbé teszi a művet.

A szerzők:
dr. Elek Balázs, aki kisgyerek kora óta gyakorolhatta az igazi vadásszá nevelődést-válást nagyapja mellett és nyomdokain. Ő már eddig is letette névjegyét a vadászati irodalom több – szintén hiánypótló – műve szerzőjeként. (A vadászszenvedély bűncselekményei, valamint az Orvvadászok nyomában, Elemzések és történetek a tárgyalóteremből.)

Zsoldos Barnabás ismert személyiség, aki sokéves rádiós múlt után szűkebb hazája, a keleti régió vadászati életének krónikása, gyakorló vadász. A vadászat és a természet szeretetét kisgyermekként édesapjától tanulta.

Ajánlható e könyv a nagyközönségnek, a természet iránt fogékony, érdeklődő – gyerektől aggastyánig – olvasóknak (vadászati szakembereknek is), mert a vadászat lényegének megértése terén a negatív megítélés ellen, a társadalmi elfogadottság érdekében nagy lépést tettek előre a szerzők.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Dr. Nagy Péter Tamás: Gyümölcsösök táplálkozási zavarainak felismerése és megszüntetése

A Debreceni Egyetem AGTC Kutatási és Fejlesztési Intézetének gondozásában most megjelent szakkönyv a gyümölcstermő növények tápanyag-ellátottsági zavaraival kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudnivalókat adja közre. A szerző részletesen taglalja a tápanyaghiány és többlet okait, kialakulásuk fázisait. Kitér a diagnosztikai vizsgálatok jelentőségére, a makro- és mikrotápelemek növényélettani szerepére.

A könyvben útmutatásokat találunk a táplálkozási zavarok megszüntetésére javasolt tápanyagpótlási lehetőségekre is. A szerző több mint 120 színes fotóval és ábrával illusztrált mellékletével könnyíti meg az egyes tápelemek hiányaként megjelenő külső, vizuális tünetek megkülönböztetését és felismerését. Az anyag hiánypótló munka, hiszen az elmúlt harminc évben ebben a témakörben nem jelent meg hazánkban ilyen részletességű monográfia.

A kiadványt egyaránt sikerrel forgathatják termesztők, szaktanácsadók, a kutatásban és oktatásban résztvevő szakemberek illetve főiskolai és egyetemi hallgatók.

Fejezetcímek:

– Tápanyag-ellátottság szerepe a növények fejlődésében
– A tápanyaghiány és többlet okai
– A tápanyaghiány és többlet okozta tünetek, felismerése
– Korszerű tápanyagpótlási elvek és prioritások
– Táplálkozási zavarok megszüntetésére javasolt tápanyagpótlási technológia
– Szakirodalom
– Ábrák és fotók

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tóth Árpád: Öntözési praktikum

Az öntözés szó beütése után kedvére válogathat a ráérő érdeklődő az internetes lapok között. Sok-sok információ fellelhető ezzel a technikai segítséggel napjainkban. Akinek azonban gyors, megbízható, gyakorlatias, kéznél levő ismeretre van igénye, az nem mellőzheti a speciális tudást egybe szerkesztő könyvet.

A jól üzemelő öntözőtelep mellett ma egyre fontosabb cél a víztakarékosság, a vizek szennyezésének megelőzése. A termelési versenyben szükséges az olcsó, okszerű beruházás és az üzemeltetés buktatóinak elkerülése, mely célokhoz adnak különféle információkat a könyv fejezetei.

1. Az öntözés és a talaj
2. Öntözési rend
3. Hidraulikai ismeretek
4. Az öntözőrendszer elemei
5. Az esőszerű öntözés
6. A mikroöntözés
7. Pázsit és díszkert öntözés
8. Az öntözőrendszer üzemeltetése
9. Tápoldatozás
10. Függelék
Irodalomjegyzék

Az öntözés dinamikusan fejlődő területe a termesztéstechnológiának, így az egységes szakkifejezések meghonosodására kevés volt a lehetőség hazánkban, ezért a világ szakirodalmának könnyebb követésére helyenként az angol megnevezést is feltüntettem.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Seléndy Szabolcs: Ökogazdák kézikönyve

Az Ökogazdák kézikönyve a “kezdő, a haladó és a jövő gazdáinak is muníciót kíván adni történeti eligazításban, elméletben, gyakorlatban (mind a külföldi, mind a magyar oldalról)” – írja előszavában a szerkesztő, Seléndy Szabolcs.

A kötetet az ökogazdálkodás definíciójának, történetének, elterjedtségének bemutatása nyitja, majd az elméletet a gyakorlati tudnivalók minden részletre kiterjedő, közérthető ismertetése követi. A szerzőpáros (Seléndy Szabolcs, Solti Gábor) kitér többek között a talajművelés, a növényápolás, a szántóföldi és kertészeti növények, az erdő-mező rendszerek, az ökológiai vetőmagok és szaporítóanyagok, az állattartás, a feldolgozás, a tárolás, a tanúsítási és támogatási rendszer valamint a vonatkozó jogszabályok bemutatására is.

A könyv végén a hazai ökogazdálkodással foglalkozó szervezetek (pl. Biokultúra Egyesület, Biokontroll Hungária Kht.), ökogazdaságok leírását és a hatályos szabályozás értelmezését olvashatjuk. Seléndy Szabolcs 1997-ben megjelent Biogazdálkodás című könyvének teljesen átdolgozott, bővített változata ez a kiadvány.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szabó G Gábor: Szövetkezetek az élelmiszer-gazdaságban

A mezőgazdasági szövetkezetek fogalmának, gazdasági lényegének és előmozdítási szerepének meghatározásában nagy hasonlóságot mutatnak a könyvben vizsgált különböző felfogások, melyek egy kialakuló új magyar szövetkezeti rendszer számára elméleti szempontból legalábbis alternatívát jelenthetnek.

Jelen kötet – mintegy húsz éves kutatómunka eredményeként – a szövetkezetek tevékenységét kívánja bemutatni az élelmiszer-gazdaságban, elsősorban egy kialakuló új magyar szövetkezeti rendszer (a szerző megfogalmazása szerint az ún. “előmozdító típusú szövetkezés”) számára elméleti szempontból alternatívát mutatva.

Elsőként a szövetkezeti “alapvetésekről” olvashatunk, ismertetve a piac fogalmát, működését és szabályozását, valamint a koordináció és integráció alapvető formáit az élelmiszer-gazdaságban. Külön fejezet foglalkozik az élelmiszer-gazdasági szövetkezés gazdasági és társadalmi jelentőségével is.

A kötet második nagy egysége a szövetkezetelméletet tárgyalja: szó esik a szövetkezés gazdasági lényegéről Ihrig Károly elméletében a korabeli megközelítések tükrében, a szövetkezetek koordinációs-integrációs szerepére vonatkozó fontosabb modern elméletekről, valamint az ún. “szövetkezeti identitás” koncepciójáról is. Az utolsó tematikai egység a szövetkezeti gyakorlatot mutatja be: olvashatunk az élelmiszer-gazdasági szövetkezeti koordináció fejlődéséről és alapvető európai modelljeiről, majd a szerző két példát sorol fel az európai élelmiszer-gazdasági gyakorlatból: Dánia és Hollandia modelljét.

Az utolsó fejezet a mezőgazdasági szövetkezetek szerepét és esélyeit mérlegeli napjaink Magyarországán. Az irodalomjegyzékkel és angol nyelvű tartalomjegyzékkel záródó kiadvány szakkönyvtáraknak is ajánlott.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Terbe István – Slezák Katalin: Talaj nélküli zöldséghajtatás

A hajtató kertészektől megbízható, jó minőségű, kedvező beltartalmú értékekkel rendelkező, nagy mennyiségű árut vár el a hazai és a nemzetközi piac. Ennek az állandó követelménynek meg lehet felelni egy olyan magas színvonalú, technikai és szakmai tudást igénylő termesztéstechnológiával, amelynek során mesterséges vagy természetes tápoldatos közegben hajtatják a növényeket.

A szerzők leírják a talaj nélküli termesztés kémiai, fiziológiai alapjait, a használatos közegeket és elhelyezésük módját, a termesztő létesítményeket, a tápoldatozó berendezéseket, a klímaszabályozás tárgyi feltételeit, az öntözés, tápoldatozás szabályait. Pontos, kidolgozott termesztéstechnológiát, gyakorlati segítséget kap az a hajtatókertész, aki paprikát, paradicsomot, uborkát, tojásgyümölcsöt, fejes salátát, dinnyét, szamócát jól időzítve, kiváló minőségben akar termelni.

Elméleti és gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberek írták meg ezt a régóta várt, alapos, átfogó, ábrákkal és táblázatokkal bővített, termesztőknek, kutatóknak, egyetemi hallgatóknak egyaránt újdonságnak számító könyvet.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Dr. Ocskó Zoltán – Dr. Erdős Gyula – Dr. Molnár Jenő: Növényvédő szerek, termésnövelő anyagok 2012. I – II.

A korábbi évekhez hasonló formában jelent meg az engedélyezett növényvédő szerek és termésnövelő anyagok fontosabb adatait tartalmazó kiadvány 2012. évi száma.

Ebben valamennyi olyan készítmény szerepel, amelyre a Vidékfejlesztési Minisztérium Növény- és Talajvédelmi Főosztálya, illetve a Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat 2011. december 31-ig engedélyokiratot adott ki.

Az I. fejezetben a növényvédő szerek fontosabb adatait és felhasználási területüket ismerjük meg, név szerinti abc-sorrendben. A II. fejezetben “hatóanyag-engedélyezett” szer indexet közlünk elsősorban azzal a céllal, hogy egyes növényvédő szereket hatóanyaguk alapján is vissza lehessen keresni. A III. fejezetben a növényi kultúrák fontosabb károsítói, betegségei ellen használható termékeket soroltunk fel. A IV. fejezet a növényvédőszer-mérgezés esetén alkalmazható elsősegély-nyújtási eljárásokról ad részletes tájékoztatást. A V. fejezet – külön kötetben – a hazánkban forgalomba hozatalra és felhasználásra engedélyezett termésnövelő anyagok, műtrágyák adatait foglalja össze.

Az évente megjelenő kiadványt ajánljuk minden növényvédelemben dolgozó – irányító és végrehajtó – szakember részére, de valamennyi gazdálkodó számára is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Robert Steidl – Georg Leindl: Borkészítés barrik eljárással

A könyv tudományos alapossággal, de a kezdő borászoknak is érthetően ad útmutatást a barrikolásról, erről a sokrétű, nagy szakértelmet és tapasztalatot igénylő borkészítési eljárásól. Célja, hogy a legfontosabb kritériumokat és a helyes döntési alapelveket adja azoknak a gyakorlati szakembereknek a kezébe, akik emellett a borkezelési eljárás mellett döntöttek. A barrikolás olyan borkészítési eljárás, ami karakteres aromát kölcsönöz a bornak. A hordó faanyagának kiválasztása, a borban lejátszódó folyamatok és a befolyásoló tényezők ismerete a tárolás során, mind-mind nagyon fontos a bor optimális kezelése szempontjából. Ehhez az optimális kezeléshez ad útmutatást a kötet.

Robert Steidl – Wolfgang Renner: Borerjedési problémák

A könyv célja azoknak a fontos pontoknak a felvázolása, amelyek segítségével az erjedési zavarok keletkezése megakadályozható. Éppen ezért részletesen ismerteti a szőlőültetvényben elvégzendő munkákat, hiszen ezek több tekintetben is befolyással vannak a bor minőségére. Ezt a munkát kell következetesen és célirányosan tovább folytatni a pincegazdasági műveletekkel, a könyben megadott irányelvek szerint. A szerzők ismertetik az erjedés mikrobiológiáját, bemutatják az erjedést befolyásoló tényezőket. Hasznos gyakorlati ismeretekkel és tanácsokkal szolgálnak az erjedés előkészítéséről, irányításáról és lefolyásáról.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Csurgó Sándor:
Gyógynövény embernek, állatnak, növénynek – Biogazda kiskönyvtár

Mezőgazda Kiadó

A szerző 20 éve foglalkozik gyógynövényekkel és a természetes gyógyító módszerek megismerésével. Ennek a két évtizednek az esszenciája ez a könyv, hiszen a természet végtelen tárházából csupán 20 gyógynövényt mutat be részletesen.

A gyógynövények leírásán, gyűjtésén, felhasználási formáján kívül ismerteti az alkalmazási lehetőségeket a különböző betegségek, tünetek enyhítésére, de kitér a homeopátiás alkalmazási módokra is.

Újszerű a könyvben, hogy a gyógynövények állatgyógyászati alkalmazását és a biológiai gazdálkodásban betöltött szerepüket is hangsúlyozza.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Illatos növények – könyv

… Aromás növények.

Míg az illatokat csak a szaglószervünkkel érzékeljük, az arománál az ízlelés is szerephez jut. Az aromás növények illata csak akkor érezhető, ha levelüket, kérgüket, águkat vagy gyökérzetüket széttörjük és szétmorzsoljuk, ezáltal felszabadulnak a bennük lévő illatanyagok. Sok aromaanyag csak rágás, illetve a szájüreg melegének hatására szabadul fel.

A világ fűszerei a kertben és a konyhában

A gazdagon illusztrált könyv részletesen bemutatja a különféle fűszernövényeket. Megtuhatjuk, hogyan kell gondozni őket, milyen talajt igényelnek, ezenkívül megismerjük felhasználási módjukat és élettani hatásukat is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Paszternák Ferenc: Biozöldségek termesztése

A zöldségnövények az egészséges táplálkozás alappillérei. Az ökológiai módszerekkel, technológiával termesztett zöldség lényegesen jobb ízű, nem tartalmaz szermaradványt és jobban tárolható.

A betegségek fellépése gyakran a helytelenül megválasztott termőhelyre, fajtára vagy termesztési módra vezethető vissza. A könyv ezért hangsúlyozza a megfelelő fajták használatát, a betegségek elleni biológiai védekezés módszereit, a szomszédnövények jótékony hatását, a termésbetakarítás, tárolás legcélszerűbb módjait.

Míg a szabadföldi zöldségek termesztését lényegretörően fogalmazza meg, a paprika, paradicsom, uborka, hónapos retek, fejes saláta hajtatásához igen részletes, pontos termesztéstechnológiát ad.

A könyv zárófejezete a kétspórás csiperke, a laska és a shii-take gomba biológiai termesztését tartalmazza. A szerző azon kivételek közé tartozik, aki nemcsak tanítja, hanem sikeresen műveli is az ökológiai zöldségtermesztést. Amit leír, az hosszú évek tapasztalatának és a hazai gyakorlat próbájának összegzése.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szabó István: Vetésforgó és öntözés

A vetésforgó és az öntözés ma is a legfontosabb agrotechnikai eljárások közé tartozik. Vetésforgó nélkül nincs eredményes növénytermesztés. A nagyüzemekben ugyanolyan fontos eljárás, mint a kisebbekben és a házikertekben.

Elhagyásának következménye mindig a termesztés kudarca, a terméskiesés. Különösen fontos ma, a biotermesztés időszakában, mivel egyedüli hatásos módszere a kémiai hatások megszüntetésének, kiküszöbölésének.

Előnyét csak növeli, hogy alkalmazása esetén lényegesen csökkenthetők a kiadások, a termesztés költségei. A mű megad minden alapvető ismeretet ahhoz, hogy a körülményeknek megfelelő vetésforgót szerkesszünk, alkalmazzunk, és elkerüljük a monokultúra hátrányos hatásait.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Terbe István – Slezák Katalin – Kappel Noémi: Kertészeti és szántóföldi növények fejlődési rendellenességei

A klímaváltozás jelei, a hőmérséklet, a páratartalom, a fényviszonyok megváltozása, a környezetvédelem egyre nagyobb mérvű erősödése a kertészeti és szántóföldi növénytermesztés terén olyan fejlődési és élettani zavarok, kedvezőtlen tünetek megjelenését okozzák, ami nem magyarázható sem a kártevők sem a kórokozók jelenlétével.

A növényvédők, növényorvosok a kedvezőtlen környezeti tényezőknek tulajdonítják a betegségeket, fejlődési rendellenességeket kiváltó okok több mint 60%-át.

A könyv első része a fejlődési rendellenességek természetét, felosztását, a kiváltó tényezők megjelenési formája, a megjelenés helye, ideje és időtartama szerinti csoportosítását tartalmazza.

A mű kétharmad része a termesztett növényeken, a zöldség- és gyümölcsféléken, a szőlő-, a dísznövény-, a gombatermesztésben és a szántóföldi kultúrákban tapasztalható abiotikus stressz okozta változásokat, azok korai felismerését, gyógyítását, a védekezési lehetőségeket tárja fel. Az idejekorán felismert elváltozás és a kiváltó ok ismerete lehetővé teszi a termésveszteség, minőségromlás, jövedelemkiesés nélküli gyors, szakszerű beavatkozást.

A tünetek felismerését, az azonosítást teszi lehetővé a csaknem kétszáz színes kép.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Czáka Sarolta – Füstös Zsuzsanna – Hrotkó Károly: A növényszaporítás ábécéje

Ez a könyv elsősorban a kertművelőknek ad szakszerű ismereteket könnyen érthető formában a növények szaporítási módjáról. A sok rajz segítségével közérthetően szól az oltás, vetés, dugványozás elvi alapjairól, a szaporító anyagok (mag, dugvány, oltóvessző stb.) begyűjtéséről, tárolásáról, a szaporítási módokról, a már kikelt, megeredt, meggyökeresedett növények további kezeléséről.

Figyelembe véve az olvasók többségének technikai lehetőségeit, a legegyszerűbb, minden háznál megtalálható eszközöket (befőttesüveg, fóliazacskó, műanyagpohár stb.) ajánlja a különféle szaporítás-módokhoz.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Könyvajánló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szili István: Gombatermesztők könyve

Az eredményes gombatermesztéshez ma már komoly technológiai ismeretekre és felszerelésre van szükség. A Gombatermesztők könyve bemutatja a különböző termeszthető gombafajokat, termesztési módozataikat, a szükséges alapanyagokkal és termesztő-berendezésekkel együtt. 

Az egyes fejezetekben kiemelt szerepet kapnak a termesztés biztonságát meghatározó biológiai, higiéniai és növényvédelmi ismeretek. 

A könyv a szaporítóanyag, azaz a gombacsíra előállításával és a gombák tartósítási módjaival is foglalkozik. 

A három legnépszerűbb gombán (csiperke, laskagomba, shiitake) kívül még 22, kevésbé ismert gomba – téli fülőke, pleurothus tuberregium, buna-shimei, bocskorgomba, laskapereszke, bokrosgomba, lila pereszke, lepketapló, óriás harmatgomba, fodros káposztagomba, ízletes tőkegomba, süngomba, fenyő-kénvirággomba, pecsétviaszgomba, nameko tőkegomba, júdásfülegomba, déli tőkegomba, rezgőgomba, gyapjas tintagomba, kucsmagombák, ördögszekér laskagomba, szarvasgombák – leírását és a termesztésükhöz szükséges alapvető tudnivalókat is közli.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.