Főoldal » Közösségi adószámok…

Közösségi adószámok…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A közösségi adószámok érvényességéről meggyőződhet az Európai Bizottság honlapján valamint a megerősítés a NAV Központi Kapcsolattartó Irodájától is kérhető. 

Közösségi adószámok érvényességének lekérdezése az Európai Bizottság honlapján 

A közösségi adószámok érvényességét  az  adóhatóság  előtt igazolható módon  ellenőrizheti az Európai Bizottság internetes honlapján (http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/), ha a lekérdezéskor megadja saját közösségi adószámát.

Ebben az esetben a megerősítés eredményekor Ön egy egyedi hivatkozási számot kap, mely alapján az adóhatóság az Ön által kezdeményezett lekérdezést – érvényes közösségi adószám megerősítése esetén – azonosítani tudja. Az adóhatóság előtt történő igazolás céljából ezért feltétlenül fontos, hogy az egyedi hivatkozási számot tartalmazó lekérdezés eredményét irataiban megőrizze.

Az Európai Bizottság szabad interfészt is biztosít a fenti lekérdezés automatizált elvégzéséhez.

A manuális lekérdezés helyett egy webszolgáltatáson keresztül is elvégezhető a közösségi adószámok ellenőrzése, az interaktív szolgáltatással megegyező funkcionalitással. A szolgáltatás eléréséhez szükséges WSDL állományok letölthetők az Európai Bizottság honlapjáról (http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/checkVatService.wsdl). Automatizált lekérdezés esetén elegendő a visszakapott egyedi hivatkozási számot elektronikus formában megőriznie nyilvántartásaiban. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.