Főoldal » Kukorica tápanyaggazdálkodása

Kukorica tápanyaggazdálkodása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Általános alapelvek: A kukorica a tápanyagigényes növényekhez sorolandó. A tápanyagellátás az alaptrágyázásra épül, melyet kötött és középkötött talajokon az őszi műveléssel be kell dolgozni. Lazább talajokon a tavaszi alaptrágyázás javasolt. A kukoricatermesztésben is az elsődleges és legmeghatározóbb tápelem a nitrogén. Azonban kálium igényes, tehát rossz kálium ellátottságú talajokon jelentősen csökken a termés. Emelett a mikroelemek hiánya is limitáló tényező. Tápanyagszükséglet számokban 1 tonna terméshez: N 20-28kg, P2O5 12-20 kg, K2O 18-26kg.

Alaptrágyázás: A tápanyagszükséglet nagyobb részét alaptrágyaként juttassuk ki.  A foszfor és kálium szinte teljes mennyiségben az alaptrágyázásként kerüljön kijuttatásra. Ezzel együtt az őszi alaptrágyázáskor a nitrogén műtrágyának csak harmadát juttassuk ki. A tavaszi alaptárgyázáskor a foszfor  és a kálium mélyre forgatása mellett is érdemes a nitrogént a magágykészítéskor sekélyebben bemunkálni. A vetéssel egymenetben  viszonylag jobban oldódó magassabb foszfor tartalmú starter műtrágyát célszerű választani.

Fejtrágyázás: A kukorica nitrogénfelvétele a tenyészidő során viszonylag egyenletes. A jó nitrogén ellátással a virágzás is korábban kezdődik, ezáltal az állomány fejlődése dinamikusabb lesz. A fejtrgyázással a cél elsősorban a  nitrogén ellátás egyenletessé tétele, ezáltal a nagyobb termésmennyiség elérése.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.