Főoldal » Kutatók éjszakája Gödöllőn

Kutatók éjszakája Gödöllőn

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Szent István Egyetem (SZIE) több mint hetven eseménnyel várja a természet- és a társadalomtudomány iránt érdeklődőket kutatóintézeteiben, tanszékein, tanüzemében és kutatólaboratóriumaiban, de kitárja kapuit a botanikus kert és a levéltár is.

A tudomány képviselői egyebek mellett a környezettudatos életmód gyakorlatából adnak ízelítőt az érdeklődők aktív közreműködésével, a középiskolások önismereti tesztek segítségével ismerhetik meg tanulási szokásaikat, hatékony tanulási módszereket sajátíthatnak el, de olyan kérdésekre is választ kaphatnak, hogy mi szükséges a lelki egészséghez vagy milyen “alkotóelemei” vannak az egészséges lelki fejlődésnek.

Emellett olyan témákat is körbejárnak az előadók, mint hogy milyen jelek mutatják, hogy az emberiség tevékenységével túllépte azt a határt, amelyet a természet és a társadalmak – tartós károsodás nélkül – képesek elviselni.
Az előadásokon választ keresnek arra is, hogy lehet-e jó a stressz, a vállalkozó kedvűek pedig nagy stresszkísérlet részesei lehetnek. A Globális falu, avagy elmélyülés a különböző népek kultúrájában és gasztronómiájában elnevezésű programban a SZIE külföldi hallgatóinak segítségével interaktív módokon kalauzolják el a látogatókat Afrikába, Ázsiába, Dél-Amerikába és Európába, a résztvevők bepillantást nyerhetnek az adott országok kultúrájába és gasztronómiájába, jellegzetes ételeket, fűszereket, italokat kóstolhatnak játékos vetélkedők formájában.

A levéltár Képekbe zárt egyetemtörténet – az I. világháború emlékezete címmel az egyetem történetét életre keltő kiállítást és fotógyűjteményt mutat be interaktív módon.

 A leendő kutatók “helyszínelhetnek” is, s részt vehetnek nyomozáson: növényfajták molekuláris (DNS) “ujjlenyomatát” készítik el. A résztvevők választhatnak, hogy saját DNS-üket vagy zöld levélből kivont DNS-t visznek-e haza, s a kísérletek éjszakáján lézer show-val egybekötött izgalmas, látványos fizikai és kémiai kísérleteket is ajánlanak.

 Az őssejtek szerepét, jelentőségét veszi górcső alá a Személyre szabott őssejtek című program, ahol arra keresik a választ, hogyan lehet egy bőr- vagy vérmintából őssejteket, majd ideg- szív- és más sejttípusokat, szöveteket létrehozni, de a látogatókat megismerkedhetnek az őssejtkutatások legújabb területeivel is.

A technika iránt érdeklődők a közlekedésben szerepet kapó csúcstechnológiáról hallhatnak előadást, de kipróbálhatják azt is, hogy hány Lego-autót lehet legyártani hét perc alatt egy gyártósoron.
A botanikus kertben “növényi horror” várja a látogatókat Ragadozó növények élőben és a vásznon címmel, ahol a vénusz légycsapója és a kancsókák állnak a fókuszban, de séta keretében a védett és védendő növényeket is meg lehet ismerni.     

A halgazdálkodási tanszék többek között olyan különlegességeket kínál, mint a halsimogatás, vagy hogy miről árulkodnak a halpikkelyek.

 A Mérnökinformatikai Központ kínálatában egyebek mellett az önjáró mobil robotok működése szerepel, de kiderül az is, hogyan készül egy nyelvvizsga-feladatsor, a Vadvilág Megőrzési Intézetben pedig a csapdák, automata fényképezőgépek, GPS-ek és egyéb, a vadbiológiai terepi kutatásokban használt eszközök interaktív bemutatója várja a látogatókat.

 A kutatók éjszakáján Gödöllő más helyszínein is fogadják a látogatókat. A NAIK-Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézetében olyan kérdéseket járnak körbe, mint hogy miképp hozhatók létre genetikailag módosított állatok, hasznosíthatók-e a genetikailag módosított állatok a mezőgazdaság számára, de bemutatják a hasznos mikroorganizmusok tevékenységét, életét is, míg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vízélettani laboratóriuma a bemutatkozás mellett vízkémiai vizsgálatokat és mikroszkópos bemutatót is kínál. (f.mti)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.