Főoldal » Kutatók éjszakája…

Kutatók éjszakája…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kultúra-tudomány-fesztivál
     Számító növényekről, haláli hálókról és rapid tőzsdepartikról is hallhatnak azok, akik szeptember 28-án, a Kutatók éjszakáján ellátogatnak a Budapesti Corvinus Egyetem rendezvényeire.    A számító növények ámító világa program keretében a növényi színanyagok sokrétű szerepével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, akik megtudhatják, hogyan hatott a virágok mintázatára és sokszínűségére a rovarokkal való szoros együttélés, hogy a napszaknak is lehet szerepe a szirmok színváltozásában, és azt is, hogy miként lehet befolyásolni a virágok színét. Szó esik a biokozmetikumok és az organikus textiltervezés jövőjéről is.
      A Gyógyító illatok, házi parfümkészítés elnevezésű program látogatói közelebbről megismerkedhetnek az illóolajokkal, amelyek a növényvilág csodáinak számítanak.
    “Nagyon bonyolult összetételű, koncentrált hatóanyagok, amelyek többsége számos gyógyhatása mellett jelentős élvezeti értékkel is rendelkezik. Megmutatjuk mikroszkóp segítségével, hol képződnek és halmozódnak fel az illóolajok a növényekben, milyen módon lehet kinyerni őket kíméletesen, és milyen formában használhatók fel otthon. A hagyományos illóolajos növények mellett számos egzotikus faj is bemutatásra kerül. A vállalkozó szelleműek megalkothatják saját egyedi, személyes illatukat (parfümjüket) is a rendelkezésre álló anyagokból, amelyet aztán haza is vihetnek” – olvasható az ismertetőben.
    A Haláli hálók című előadáson az internet csapdáiról és csodáiról esik majd szó. A Racionális és irracionális pénzügyi döntések című rendezvényen pedig a pénzügyi piacok sztochasztikus (véletlenszerű) viselkedését, a befektetésekhez és a kockázatkezeléshez kapcsolódó megoldott és megoldatlan kérdéseket tekintik át. Az előadás során számítógépes szimulációkkal, izgalmas programkódokkal kérdőjelezik meg vagy támasztják alá a pénzügyi elméletek helyességét. Lehetőség van részt venni interaktív számítógépes kísérletben is, amelynek során szórakoztató pénzügyi játékokkal vizsgálják, hogy a résztvevők mennyire képesek racionális döntéseket hozni.
    Nógrádi György egyetemi tanár Holnap bármi megtörténhet című előadásában aktuálpolitikáról, nemzetállamok jelenlegi és jövőbeni szerepéről beszél.
    Hetedik alkalommal rendezi meg az idén a Tempus Közalapítvány a Kutatók éjszakáját, amelynek a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány az egyik társszervezője. Az Európai Bizottság támogatásával 2005 óta Európa-szerte megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése.
    Előzetes regisztráció és a részletes programkínálat www.kutatokejszakaja.hu honlapon, valamint a Facebookon (http://www.facebook.com/kutatokejszakaja). (forrás: mti)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.