Főoldal » Küzdelem a parlagfű ellen

Küzdelem a parlagfű ellen

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A VM Sajtóiroda tájékoztatása alapján az eddigi ellenőrzéseken a földhivatalok a külterületeken 410 esetben, összesen 724 hektáron azonosítottak parlagfüves területeket. A Kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai 252 esetben, 253 hektáron rendeltek el közérdekű védekezést.

Bírságolni és közérdekű védekezést elrendelni a virágbimbók kialakulása után és virágzó parlagfű esetén lehet.

Növényvédelmi bírságot eddig tizenháromszor szabtak ki, a határozatok, jegyzőkönyvek feldolgozása folyamatban van, az adatok folyamatosan változnak. Az ellenőrzések a következő hetekben is folytatódnak.

A parlagfűvel borított területek nagysága a kormány és a minisztérium hatékony munkájának köszönhetően évről-évre csökken. A földhasználók is láthatóan nagyobb gondot fordítanak a területeik karbantartására, rövid időn belül elvégzik a tarlóápolást, ami jelentősen csökkentheti a pollenszóródást.

A művelt területeken a tavalyi évhez képest kevesebb helyen fordul elő parlagfű, még a problémásnak számító napraforgótáblák között is ritkábban lehet parlagfüvet találni. A műveletlen területek természetesen több feladatot okoznak, azonban a jelenlegi aszályos időjárás mindenképpen kedvez a védekezésben.

A minisztérium 79 millió forintot különített el költségvetésében idén a parlagfű elleni védekezésre.
2012-ben 52.709 fővel indult olyan mezőgazdasági közfoglalkoztatási program, amely közvetve vagy közvetlenül a parlagfű-mentesítést szolgálja. Ebből 1.300 fő vesz részt közvetlenül a parlagfű-mentesítésben.

A Kormány 2012. július 6-án elfogadta a parlagfű elleni védekezés akciótervét, mely a sürgős, napi feladatok kezelése mellett hosszú távú megoldást nyújt az évek óta súlyosbodó problémára.
A 2020-ig szóló időszakban a hatósági eljárás erősítése mellett a folyamatos társadalmi tudatformálásra, szakmai oktatási fórumok szervezésére helyeződik a hangsúly.

Az elkövetkező évek kiemelt feladata a fő pollenadó mezőgazdasági területek mértékének csökkentése. Ezt növénytermesztési, technológiai és prevenciós ismeretek átadásával látja biztosítottnak a védekezési terv, amely a későbbiekben a közfoglalkoztatási programok folytatásával az állami, önkormányzati területek teljes mentességét szeretné elérni.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.