Főoldal » Lejár az állatjóléti támogatások igénylése

Lejár az állatjóléti támogatások igénylése

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A baromfi- és sertéstartók a munkaszüneti napok miatt gyakorlatilag november 2-ig igényelhetik az állatjóléti támogatásokat, a kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megyei kirendeltségeihez kell eljuttatni.
 
A 2011. év során benyújtott támogatási kérelmek – tárgyévet követő – kifizetésére 4, illetve 6 milliárd forint áll rendelkezésre.

A baromfiágazatban a támogatás az adott támogatási évben január 1. és december 31. között letelepített napos baromfira, növendék csirkére, szabadtartásos csirkére, gyöngyösre, pecsenyelibára, növendék libára, fiatal libára, pecsenyekacsára és növendék kacsára, átminősített tenyészkakasra, tenyészjércére, valamint étkezési tojást termelő jércére, házi tyúkra és átminősített előnevelt pulykára, illetve levágott összes baromfifélére igényelhető.

A támogatási kérelmekhez csatolni kell az egyes jogcímeknél meghatározott dokumentumok mellett a szakmai szervezeti tagságról szóló igazolást, az állategészségügyi hatóságnak az állategészségügyi nyilvántartási kötelezettségek és szabályok betartásáról szóló igazolását, valamint a Baromfi Termék Tanács ellenjegyzését viselő “Szakmai ellenőrzési lapot”.

A sertéstartók az előírásokon túlmutató kötelezettségvállalás ellentételezésére akkor vehetik igénybe a támogatást, ha egyebek mellett az állatok tartása során az előírtnál legalább 10 százalékkal nagyobb férőhelyet, a tartási rendszerben természetes feltételt, legalább 9 órán át természetes vagy legalább 11 órán át mesterséges fényt, a takarmányozáshoz ivóvíz minőségű vizet, almot, vagy megfelelő mikroklímát biztosítanak. A fenti jogcímek közül egyidejűleg többre is igényelhető támogatás.

A támogatási kérelemhez csatolni kell az egyes jogcímeknél meghatározott dokumentumokat, a sertés értékesítéséről szóló számla felvásárlási jegy, illetve belső bizonylat másolatát, a tenyésztésre értékesített koca süldők esetében a tenyésztő szervezet igazolását. Továbbá a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak az állategészségügyi nyilvántartási kötelezettségek, valamint az állategészségügyi és állatvédelmi szabályok betartásáról szóló, az érintett tenyészet létszámát is tartalmazó igazolását is csatolni kell. Amennyiben az igénylő bérhízlalást, bérnevelést, illetve bérhizlaltatást, bérneveltetést végez, úgy a fentieken túl a támogatási kérelemhez csatolni kell más dokumentumokat is.

A közlemény szerint mindkét intézkedésnél általános hibának számít az, ha a termelők a támogatási kérelmeket nem a megfelelő nyomtatványon adják be, illetve nem csatolják a szükséges dokumentumokat.

A támogatások kifizetése a tárgyévet követő évben – a szükséges forrás biztosítása után – 2012. évben történik.
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.