Főoldal » Makó – Hagymafesztivál…

Makó – Hagymafesztivál…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A makói hagyma hungarikum
Makón szobra, háza, fesztiválja is van.

A VM. Sajtóiroda tájékoztatója alapján kormányzati segítség nélkül eltűnhet a makói hagyma – hangzott el a XXI. Makói Nemzetközi Hagymafesztivál megnyitóján. Az elmúlt években négyezer hektárról mindössze 150-re csökkent a termőterülete.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta, a nemesítésben, a megfelelő fajták kiválasztásában is szakmai segítséget ad a tárca a termelőknek. A vidékfejlesztési stratégia fontos eleme az öntözésfejlesztés is, amely a hagymatermelés szempontjából is elengedhetetlen.

A mezőgazdasági kiállításon és vásáron a szakmai résztvevők péntek délelőttől kínálták termékeiket, a bemutatón 28 szakmai kiállító standját tekinthették meg az érdeklődők. Szombaton délelőtt átadták a vásár és a fesztivál díjait, délután a makói hagyma termesztésének jövőjéről, a sikeres értékesítési stratégiákról rendeztek szakmai konzultációt. A miniszter elmondta, hogy a makói hagymának van jövője, hiszen világhírű termék és a kereslet növekvőben van a kiváló minőségű magyar termékek iránt.

 A város polgármestere, Buzás Péter arról beszélt, hogy a makói hagyma többek között a városba települt svájci feldolgozócég, a Givaudan révén remélhet új piacot, amely alapanyagként felvásárlója lehet a porított hagymának. Ehhez azonban – mint már oly sokszor elhangzott – a gazdák összefogására is szükség van.

A hagyma évezredek óta az emberiség legfontosabb növénye. Nincs még egy olyan növény, amelyhez ennyi legenda, vallási hiedelem fűződne. A hagyma életet adó, kultikus növény.

A klasszikus, dughagymás technológiával termesztett makói vörös vetésterülete egyébként idén elérte mélypontját, már csak 150 hektáron termesztik. A makói hagyma tette az 1882-es brüsszeli világkiállításon szerzett aranyéremmel máig híressé a várost – valaha 40 ezer hektáron termelték ezen a vidéken.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.