Főoldal » Máriatövis – 2013. év gyógynövénye

Máriatövis – 2013. év gyógynövénye

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az idén először választotta meg az év gyógynövényét a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya. A 2013-mas év gyógynövénye a máriatövis lett, ami már a középkorban is az elismert gyógynövények közé tartozott, elsősorban epe- és májpanaszok kezelésére használták.

A máriatövis, népies nevén őszbogáncs vagy szamárkóró (Silybum marianum) az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Lágyszárú növény, vaskos szára felálló, elágazó. Zöld leveleinek erezetét klorofillmentes levélszövet szegélyezi, ezért a levelek márványozottnak látszanak. Fészkes virágzatában bíborszínű, ritkán fehér virágai a szár csúcsán egyesével állnak, külső fészekpikkelyei erős, kemény tövisekben végződnek. Bóbitás kaszattermése tojásdad alakú.

Mediterrán származású. Közép-Európában mindenütt termesztik. Napos, meleg időjárást igényel. A talaj iránt különösebben nem igényes, a legtöbb talajon így a láptalajon is termeszthető, de a gyenge homoktalajok nem alkalmasak termesztésére.

Előveteményre nem igényes. Önmaga után 3 évig nem termeszthető. Utóveteményekben évekig gyomosíthat az árvakelés.
Talajelőkészítés: őszi mélyszántás, annak durva elmunkálása majd magágykészítés. Rögösebb magágyban is kikel.
Vetés: Nálunk csak tavasszal vethető, az őszi vetés kifagy. Március végétől április elejéig vethető. A keléshez nyirkos magágyat igényel. A mag csírázása már 8-10 0C -on megindul, de az optimális csírázási hőmérséklet 20-25 0C.

Tápanyagellátás: N 25-30 kg/ha,P 40-60 kg/ha, K 80-100 kg/ha.
A magasabb nitrogén adag károsan befolyásolja a magprodukciót, fokozódik a megdőlés.

Gyógyhatása: A szilibinin megszünteti vagy csökkenti azoknak az anyagoknak a hatását, amelyek a májszövetek elhalását vagy a máj zsugorodását idézik elő. A szilibinin „méregteleníti” a májat, és elősegíti a regenerálódását.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.