Főoldal » Medvetalp veszély!

Medvetalp veszély!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A medvetalpak nagy termetű (akár több méter magas), kórós növények, leveleik összetettek és akár 1 méter nagyságúak is lehetnek, összetett ernyős virágzatukat pedig fehér vagy rózsaszínes virágok alkotják. Az invazív növény eredetileg Közép-Ázsiában honos, de már a 19. században felbukkant Nyugat-Európában, Skandináviában és Észak-Amerikában is. Veszélyes mértékben csak az elmúlt évtizedekben szaporodott el.

Magyarországon csak néhány helyen található meg a súlyos allergiás reakciókat kiváltó kaukázusi medvetalp, a gyomnövény ugyanakkor gyors felszaporodásra képes.

A Nébih gyombiológiai mérnökszakértője, Novák Róbert elmondta, hogy az ernyős virágzatúak családjába tartozó medvetalpnak három faja fordul elő Magyarországon. A másik két fajnál jóval kisebb termetű, közönséges medvetalp elterjedt növény Magyarországon. Bár ez a faj is mérgező növény, megbetegedést ritkán okoz. Ugyanakkor a Felső-Tisza vidékén az 1980-as években megjelent a Sosnowsky-medvetalp, amely a kaukázusihoz nagyon hasonló, szintén veszélyes gyom.

A kaukázusi medvetalpat a 19. században botanikus kertekben dísznövényként tartották, mivel a lágyszárú növény akár 3-5 méteresre is megnő. A gyorsan szaporodó inváziós faj azonban kivadult a kertekből, és főleg árterületeken és utak mentén jelent meg.

A Sosnowsky-medvetalp takarmánynövényként való hasznosításával próbálkoztak Kárpátalján, ahol elvadult, és  betelepült a Felső-Tisza vidékére is. Emiatt tavaly már a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei KH NTI növényvédelmi felügyelői végeztek felderítést. Azt állapították meg, hogy csökkent a fertőzött terület nagysága.

A szakértő tájékoztatása szerint a kaukázusi medvetalp és a Sosnowsky-medvetalp a környezetétől jól elkülöníthető, könnyen felismerhető növény, a hatalmas termete miatt. Sok nedvességet igényelnek, elsősorban az árterületeket kedvelik, ahol a víz is terjeszti a magokat. Az állományok felszámolásához több év kell, mert a növény rendkívül gyorsan regenerálódik, ugyanakkor magjai 15 évig is életképesek a talajban.

A medvetalp kiirtásáról a termelőnek, a terület gazdájának kell gondoskodnia, és ha ezt nem teszi meg, akkor növényvédelmi bírságot kell kiszabni.

Amennyiben a veszélyes medvetalp belterületen található, az önkormányzathoz kell fordulni a mentesítés elvégeztetése érdekében, külterület esetén pedig az illetékes kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságához.

A kaukázusi medvetalp, valamint a Sosnowsky-medvetalp azért veszélyes, mert nagy mennyiségben tartalmaz furanokumarinokat. Ezek a vegyületek már a növény megérintése esetén is sérülést okoznak, az adott területen erősen fényérzékennyé válik a bőr. Szembe kerülve átmeneti vagy akár végleges vakságot okozhat.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.