Főoldal » Mennyi pénzt keres egy jó traktoros?

Mennyi pénzt keres egy jó traktoros?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A jó traktoros minden gazdaságban nagy kincs. Ám a különböző megyékben többszörös is lehet az eltérés a gépkezelők fizetésében. A szaktudás, az elkötelezettség és a józan élet is szempont, amikor a bérezésről dönteni kell.

Gépszerelésben tapasztalt, szenvedélybetegségtől mentes, önállóan dolgozni tudó munkaerőt keresünk, versenyképes fizetéssel. Ezek a fő hívószavak ma, amikor megbízható gépkezelőt keresnek a traktorra, teherautóra, kombájnra. A hirdetés rögtön további előnyöket is kínál a jelentkezőknek: éves foglalkoztatás, modern géppark, fűtött műhely, szolgálati lakás. Sőt, akár családdal is lehet jönni, a feleség pedig részmunkaidőben tanyagondnok lehet. A témát az Agrárszektor oldal írta meg.

A jó traktoros nagy kincs a gazdaságnak
A jó traktoros nagy kincs a gazdaságnak
A jó traktoros megéri a pénzét

A fentiekből is látszik, hogy a mobilitás fokozása és az emberhez méltó körülmények hangsúlyozása a cél, hiszen szinte az egész ország verseng a legjobb traktorosokért. Sokan mégsem tudnak mozdulni. Hiteltartozásuk van a házra, beteg az édesanyjuk, akit gondozni kell, a gyereknek speciális iskolára van szüksége, esetleg a feleségnek nem jutna állás az új helyen. Viszont ha valaki havi 450 ezer forintot ígér, akkor már legalább a szezonban érdemes beköltözni abba a szolgálati lakásba. Természetesen ennyit csak a több éves gyakorlattal rendelkező, önálló munkaerő kaphat, akinek nem az alkohol, hanem a munka a szenvedélye. Az ilyen embernek mindegy, hogy olajos lesz a keze, és 12 órát dolgozik le egyhuzamban. Majd kipiheni télen. Ellenben a kezdő traktorost fel sem hívják a lehetséges munkaadók – panaszolja egy C és E jogsival is rendelkező sofőr, aki 1000 forintot kérne óránként, de gyakorlat nélkül nem állnak szóba vele.

Régiónként váltakoznak az alacsony és magas bérek

Az ország keleti felében, főként kisebb gazdaságokban ráadásul szűkös a bérkeret.

John Deere és New Holland traktorukra, kombájunkra keresünk gépkezelőt. Persze szerelni is kellene. 180 ezer forintos fizetést ajánlunk, de nem akad rá jelentkező. Aztán meg amilyenek jönnek! Volt, aki olyan ügyetlen volt, hogy beleborította a Holt-Tiszába a búzánkat.

– panaszolta egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei gazdaság vezetője. Ennél magasabb fizetést pedig nem termel ki a cég. A legjobban Győr-Moson-Sopronban, illetve Baranyában lehet keresni – ahol a külföldi keresetek is bejátszanak az árazásba –, illetve Fejér megyében, ahol tőkeerős, nagy cégek keresik a munkaerőt. Egy angol tulajdonost az egekig magasztal egy 25 éves gyakorlattal rendelkező gépkezelő, és a pénzen kívül egy újabb döntési szempont is felbukkant:

Nem csak, hogy jól keresek nála, de családias a hangulat. Megbecsülnek, nem szolgaként bánnak velem – mondja egy gépkezelő.

Alacsony bérek miatt kiürülő megyék

Borsodban ugyanakkor 160-200 ezernél nehéz többet keresni. Ráadásul novemberben gyakran szélnek eresztik a csapatot. A jó szakembereket ellenben 500 kilométeres távolságból is elcsábítják – legalább egy permetezési szezonra. Veszprémben egy hónap alatt 750 ezret kaptam így – mondja egy traktoros. Az a gond, hogy a teherautósofőrök bérezésével kell versenyeznünk. Sokan csak a nemzetközi fuvarozók hirdetéseiből indulnak ki. Azok pedig 400-450 ezer nettót is megadnak egy sofőrért. Az emberek meg elfelejtik, hogy ezek egész héten át nem láthatják a családjukat – érvel egy Bács-Kiskun megyei nagygazda. Tekintve a többszörös bérkülönbséget az országban, egyre gyakoribb, hogy egy traktoros is úgy dönt, a munka csúcsszezonjában többfelé is dolgozik az országban. A család tűr, mert mozdulni nehéz, de amint lehet, felkerekedik a família, és kiürülnek az olyan megyék, mint Borsod, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád.

www.magro.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.