Főoldal » Mesék,mondókák,játékok ( Olvasni jó portál)

Mesék,mondókák,játékok ( Olvasni jó portál)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Amint ahogy azt a blog címe is jelzi, az ide írott cikkekben digitális projekteket fogok bemutatni, főként az oktatási, kulturális és történelmi kategóriákban. Érinteni fogok magyar,európai és globális projekteket is. Elsőként a Neumann János Digitális Könyvtár által működtetett “Olvasni jó” portált fogom bemutatni.

Ez az oldal kisgyermekek,konkrétan óvodások és kisiskolások számára készült. Céljai között szerepel az olvasás megszerettetése, olvasás tanítása az online világ segítségével. Menüpontjai a gyerekek fantáziára, vizuális világára alapoz. Mindegy egyes menüpont mellett egy kisállat található. Nyílvánvalóan ezek a kapcsolódási pontok nagyon jól működnek ebben a korban.

Az olvasnivaló menüpont kettős célt szolgált, egyrészt innen meríthet a szülő ötleteket ahhoz,hogy mit olvasson a gyermekének vagy éppen fordítva,ha már a gyermek jól olvas, mit olvasson fel gyakorlásképpen. Az itt található meséket akár ki is lehet nyomtatni, bár ebben az esetben a digitális könyvtár elveszti a jelentőségét és a lényegét.  Nagyon jó,hogy mind magyar meséket,mind az itt élő népek meséit megtaláljuk,illetve a “Mesés Európa” alatt egy-egy európai nép meséjét is olvashatjuk. Emellett viszont hiányokat is érzek, úgy gondolom jobban össze lehetne kapcsolni a video és hanganyag menüpontokat.  A fentebb elemzett menüpontnál például lehetne a mesékhez kapcsolódó bábjátékot video formájában feltenni vagy éppen ötleteket adni arra, hogy miképpen lehet átemelni a digitális világban olvasott mesét átemelni a non digitális világba.  Hiányolom pl. az illusztrációkat a mesék mellett, de ezeket úgy is meg lehet oldani, hogy az ilusztráció nem színes, a színezést rá lehetne bízni a gyerekekre.

 A diafilmek bemutató alatt, magyar mesék diapontos változatát találhatjuk meg. Itt a gyerekek megismerhetik magát a diafilmet is. Ennél a menüpontnál úgy látom, és ez nyílván a diafilm- ami inkább a fényképhez,mint a videohoz közelít- velejárója inkább a kép világ az,ami kiemeltebb, a betűk nem is látszódnak jól,legalábbis annak,aki most tanul olvasni. Ezt a képiséget is jobban ki lehet használni, például olyan feladatot kitalálni,amelynek során a gyermek számára a képet mutatjuk,és ő ez alapján kezd el mesélni. Nyílván ez egy másik mese lesz,mint az eredeti,de nagyobb gyereknél akár összehasonlítást is lehet csinálni.

Számomra a legjobb menüpont és ötlet a Videok,ahol Gáspár Sándor színész mondja el a meséket, ez szintén egy nagyon jó módszer az olvasás megszerettetésére. A játékok között betűkirakó játékot és rejtvényfejtést találunk. A betúkirakó nagyon jó eszköz a szókincsfejlesztésre, a rejtvénynél viszont nagyobb betűket kéne használni,már ha ez a játék is általános iskolások részére készült.

A portálon találunk egy linket,ami a gyermekirodalmi adatbázisra mutat. Ezt részletesebben egy későbbi cikkben fogom bemutatni.

Összeségében elmondható,hogy az “Olvasni jó” projekt és portál egy jó kezdeményezés, egyrészt ráirányítja a figyelmet a gyermekirodalomra,ami elég mostohán kezlt területe az irodalomkutatásnak,másrészt pedig a web világnak a segítségével az olvasás fontosságára is felhívja a figyelmet.

A honlapot itt lehet megtekinteni: http://www.olvasnijo.hu/olvasni.php3

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.