Főoldal » Mesterségek Ünnepe a budai Várban

Mesterségek Ünnepe a budai Várban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Megnyílt a Mesterségek Ünnepe pénteken a budai Várban, ahol hétfőig a régi, ritka mesterségekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A rendezvényt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg.Mint a miniszter kiemelte, a Mesterségek Ünnepe páratlan lehetőségekkel és programokkal várja kiállítóit és látogatóit.

Az érdeklődők a régi, ritka mesterségek közül egyebek mellett a halászhálókötő, a pintér, a kötélverő és a szappanfőző mesterségekkel is megismerkedhetnek.

Falvakban élni, oda költözni, vagy a szülőföldön megmaradni és boldogulni, fiatalokra váró kihívás- hangsúlyozta. Fontos, hogy a városban élők egyre inkább megbecsüljék a vidéken élők munkáját, küzdelmeit, emberfeletti teljesítményüket, ami nélkül a városban üresen konganának a boltok polcai, elhallgatna a zene, feledésbe merülnének dalaink, táncaink” – idézi az mti közleménye Fazekas Sándort.

A miniszter hozzátette: azt szeretnék, hogy tájegységeinken olyan elevenen éljenek a hagyományok egész évben, mint a Mesterségek Ünnepének négy napján. “Ehhez elengedhetetlen, hogy a családi gazdaságok, a kis és középvállalkozások megerősödjenek, hogy a falusi turizmus és a vidéki kézművesipar tisztes megélhetési forrássá váljon és a helyben termelt árunak legyen helyi piaca” – fogalmazott a vidékfejlesztési tárca vezetője.

A miniszter arról is beszélt, hogy a kézműves ipar termékei minőségben magasan felülmúlják a tömegtermékeket. “A jövőre nézve az a közös feladatunk, hogy az egészséges, minőségi, magyar élelmiszerek, a mikro-, kis- és középvállalkozások termékei mennyiségben is felvegyék a versenyt a dömpingáruval szemben. Ez nem pusztán gazdasági kérdés. A kézművesek nemcsak mesterségbeli tudást, de értékrendet is őriznek. A lelemény, a kifinomult ízlés, a kézügyesség, az évszázados fogások mellett munkájuk középpontjában ott áll a természet tisztelete is” – vélekedett a miniszter.
(Forrás:MTI)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.