Főoldal » Metszés a gyümölcsösben

Metszés a gyümölcsösben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kora tavasszal a gyümölcsösben a metszés az első feladatunk. A kerti metszések időpontja kulcsfontosságú. Legkorábban a ribiszke-, köszméte-, szeder-, josta- és málnabokrokat metsszük meg, mert ezek korán ébredő növények, és gyorsan zöldbe öltöznek. Ekkor kell a rózsabokrokat is megmetszeni.
Minden metszésnek megszabott ideje van

Metszés nélkül a fa koronája nem megfelelően alakul ki, elsűrűsödik. A korona belsejében a napfény hiánya miatt a hajtásnövekedés fokozatosan gyengül, majd megáll. A növény berakódik termőrészekkel, dúsan virágzik, de kevés virág termékenyül meg. A kötődő terméskezdemények nagy része lehullik. A megmaradt gyümölcsök aprók maradnak. Ezért először a sűrűsítő, fölfelé és befelé növekvő, egymást keresztező vesszőket, gallyakat távolítsuk el. Ezután a hasadt, sérült, elhalt, beteg koronarészeket vágjuk ki. Elsősorban a korona külső felületét ritkítsuk, hogy a belső tér is elegendő fényt kapjon.
Március közepén megmetszhetjük az idősebb alma-, körte-, szilva-, cseresznye-, meggy- és mandulafákat. Csak a virágrügyek fakadása előtt metsszük meg a kajszi- és az őszibarackfákat. Nagyon gondosan kell megállapítani a szőlőtőkék és szőlőlugasok metszésének időpontját, nem a naptár, hanem az időjárás alapján!

A legalapvetőbb eszköz a jó, éles, megolajozott metszőolló. A modern, áttételes metszőollókkal a kisebb, gyengébb női kezek is eredményesen végezhetik ezt a munkát! A metszésnél is használjanak munkakesztyűt! A vastagabb ágak levágásánál jó szolgálatot tesz a hosszú-nyelű, ágvágó olló. Terjedőben vannak a nyeles metszőollók, amelyek a sok balesetet okozó létrák használatát is feleslegessé teszik. A vastagabb ágak lemetszéséhez, a száraz csonkok eltávolításához fűrészre lesz szükség, a kereskedelemben kapható korszerű fogazatú keretes, összehajtható és nyeles fűrészek alig roncsolják a fa szöveteit.

A frissen (ősszel vagy tavasszal) elültetett és a még nem termő gyümölcsfákat alakító metszésben kell részesíteni. A teherbíró, termékeny fának a központi, függőleges tengelye körül négy-öt oldalvezérágra van szüksége. A fővezérágat hosszabbra, az oldal-vezérágakat rövidebbre messük vissza, ily módon kúp alakú korona alakul ki.

A termő, idősebb gyümölcsfák koronájának metszésénél arra kell törekedni, hogy annak minden részét érje a napsütés, és a permetlé is eljusson minden elrejtett zugba! E cél elérése érdekében a koronából tőből kimetsszük a befelé törekvő vesszőket és gallyakat, azokat, amelyek egymást keresztezik vagy túlságosan sűrűen állnak.

A bogyós gyümölcsöt termő bokrok (ribiszke, köszméte, josta) felkopaszodott ágait, vesszőit úgy ritkítjuk meg, hogy helyet kapjanak az új hajtások. A szeder letermett indáit tőből távolítsuk el, a hónaljvesszőket pedig arasznyira vágjuk vissza. A málna letermett és elszáradt vesszőit tőből messük ki.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.