Főoldal » Mezőgazdasági gépforgalmazás…

Mezőgazdasági gépforgalmazás…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az Agrárgazdasági Figyelő 2011.évi 4. száma (AKI kiadvány) alapján a hazai piacon 2007 és 2010 között összesen 390 milliárd Ft értékű új mezőgazdasági gépet értékesítettek a gépforgalmazók, négy év alatt csak traktorokból és kombájnokból mintegy 12 ezer darab került a magyar gazdálkodókhoz.

A mezőgazdasági géppiacon 2011-ben az előző évhez képest jelentős elmozdulás történt. Ennek előzményeként megemlíthető, hogy 2009-ben az új gépek beszerzésére nyújtott támogatások miatt fellendülés történt a mezőgazdasági gépértékesítésben, jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a gazdálkodók.

2010-ben a támogatások kifutásával az elmúlt évek töredékére esett vissza a forgalom, az előző évi megnövekedett beruházások után a termelők inkább kivártak. A mezőgazdasági gépek vásárlására fordított összeg az előző évinek mintegy 30%-át tette ki.

Idén élénkülés tapasztalható a mezőgazdasági gép- és alkatrész értékesítésben. A termelési kilátások most jó eredményeket mutatnak, amely hatással van a hazai géppiacra is. Azt is fontos megemlíteni, hogy a tavalyi év nagy igénybevételt támasztott a gépek felé, a cserére érett gépek tovább öregedtek, egyre inkább szükség van új gépekre, az amortizálódó eszközök újrapótlására.

2011. I. negyedévében duplájára nőtt, a II. negyedévben pedig 62%-kal emelkedett a gépberuházás az előző év azonos időszakához viszonyítva.
2011. I. félévében a kereskedőcégek 31,9 milliárd Ft értékben adtak el új mezőgazdasági gépeket, amely 77%-os forgalomnövekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest.

Jelentősen nőtt az erőgépek iránti kereslet, amelyek a gépberuházásokon belül a legnagyobb részarányt – az összes beruházás 54%-át – adták.
A gabonakombájnokból és egyéb önjáró betakarítókból idén júniusig többet értékesítettek, mint tavaly egész évben. 2011. I. félévében a gépkereskedők 92 darab gabonakombájnt adtak el, 60 darabbal többet, mint 2010 ugyanezen időszakában.
Traktorokból 2011. I. félévben összesen 739 darab talált gazdára, 2010. I. félévben pedig 400 darabot értékesítettek, amely a hazai mezőgépforgalom 32%-át teszi ki.
A munkagépekből szintén jelentős forgalomnövekedés mutatkozott.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.