Főoldal » Mezőgazdasági termékek értéknövelése

Mezőgazdasági termékek értéknövelése

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A 49/2012. (V. 22.) VM rendelet alapján támogatás vehető igénybe az EMVÁ-ból a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez a 2012. évben. Támogatás kizárólag az Európai Közösséget létrehozó Szerződés I. mellékletében (Annex I.) szereplő termékek – kivéve halászati termékek – feldolgozását szolgáló műveletekre vehető igénybe.

A rendelet alapján vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe:

  – a versenyképesség javítására és a termékszerkezet átalakítására (1. célterület)

  – az élelmiszer-biztonsági és környezetvédelmi feltételek javítására, az energiafelhasználás racionalizálására, továbbá üzemirányítás korszerűsítésére (2. célterület)

  – vágópontok létrehozására és korszerűsítésére (3. célterület)

A támogatott beruházás keretében a következő tevékenységek valósíthatóak meg:

–          építés és felújítás;

–          gép- és technológia beszerzés;

–          szoftver fejlesztés és az azt kiszolgáló hardver beszerzés

–          egyéb elszámolható kiadások

Támogatás igénybevételére jogosultak azok az egyéni vállalkozók, egyéni cégek, jogi személyiség nélküli, valamint jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságok, szövetkezetek, amelyek kis- és középvállalkozásnak (a továbbiakban: KKV) vagy nagyvállalatnak minősülnek és megfelelnek az alábbi feltételeknek:

1. mezőgazdasági termelők esetén:

a mezőgazdasági üzemének mérete meghaladja a 4 EUME-t és értékesítésből származó árbevételük 50%-a vagy több mint 50%-a származik nem-feldolgozott mezőgazdasági termék értékesítéséből, és ez az arány a beruházás után is megmarad a kötelező üzemeltetés végéig.

2. nem mezőgazdasági termelők esetén:

értékesítésből származó árbevételük kevesebb, mint 50%-a származik nem-feldolgozott mezőgazdasági termék értékesítéséből és ez az arány a beruházás után is megmarad a kötelező üzemeltetés végéig.

Támogatás az 1. célterületen kizárólag a 3. melléklet szerinti termékekkel kapcsolatos műveletre vehető igénybe és csak abban az esetben adható, ha az ügyfélnek a beruházással érintett termékek esetében a 3. mellékletben szereplő támogatható termékek értékesítéséből származó árbevételének a beruházással érintett termékek értékesítéséből származó árbevételéhez viszonyított aránya a beruházás befejezését követő első lezárt, teljes gazdasági évtől kezdődően 50%-nál nagyobb.

A támogatási kérelemre jóváhagyható támogatási összeg legalább 2 500 000 forint, de legfeljebb 100 000 000 forint. A 3. célterület esetén a támogatási összeg legalább 2 500 000 forint, de legfeljebb 30 000 000 forint.

Az összes rendelkezésre álló forrás: 5 mrd Ft.

Az igényelhető támogatás mértéke: 40-60%.

A támogatási kérelmet 2012. június 22. és 2012. július 23. között postai úton lehet benyújtani az MVH-hoz.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.