Főoldal » Miért tojás alakú a tojás?

Miért tojás alakú a tojás?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A legerősebb, legtöbb védelmet nyújtó és a legkézenfekvőbb forma a gömb lenne. Számos magyarázat létezik arra, hogy ezzel szemben miért alakult a tojás a jellegzetes alakjára.

A megoldást a madarak ivarvezetékében kell keresnünk. Ezen halad végig a még lágy héjú tojás, az ivarvezeték gyűrűs-izmai tolják előre, amelyek kifelé egyre kisebbek. Így a folyamat során a kisebb átmérőjű izmok felé eső vége hegyes alakot vesz fel,míg a másik vége tompább lesz. A tojások eredeti formája a gömbhöz hasonló, amit látványosan bizonyít, hogy a lágy héjúakat világra hozó hüllőkéi gömb alakúak.

További magyarázatok is vannak arra, hogy miért előnyös a tojás forma. A madárfészekben például így közelebb kerülhetnek egymáshoz, mintha gömb alakúak lennének, könnyebb őket melegen tartani. Ezen felül a szabálytalanabb formájú tojás nehezebben is gurul el. Ezt a magyarázatot az is alátámasztja, hogy a sziklákon fészkelő madarak, amelyek tojásainál nagyobb a veszélye az el- és legurulásnak, hosszúkásabbakat tojnak, mint a többiek.

(f: IPM)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.