Főoldal » Milyen idő várható?

Milyen idő várható?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az időjárás a mindennapi életünket befolyásoló környezet szerves része, jövőbeni alakulásának ismerete, azaz előrejelzése az ember évezredes vágya. Az időjárás-előrejelzés igazi tudománnyá azonban csak az elmúlt 150 évben vált.

Az élőlények természetes környezetének egy igen meghatározó része a légkör. Ennek elemei, állapotjelzői (a hőmérséklet, légnyomás, nedvesség, mágneses erőterét és egyéb fizikai elemeit is) kisebb-nagyobb mértékben, de folyamatosan változnak. Vannak azonban olyan időjárási események, amikor a meteorológiai elemeknek egyidejű, rövid idő alatt történő, gyors és nagymértékű változása következik be. Ilyen markáns változásokat okoznak az időjárási frontok, amelyek egy adott földrajzi helyen történő átvonulásukkor a légköri elemek hirtelen (ugrásszerű) változásait okozzák, amelyek igen erőteljesen hatnak az élőlények szervezetére, köztük az emberekére is.

Fontos, hogy a környezetünkben bekövetkező időjárás változásokra az adott személy, termelő, gazdálkodó szervezet egyaránt időben fel tudjon készülni. Ezt a célt jól szolgálja a közelmúltban kiépített kistérségi időjárási veszélyjelző rendszer.  

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az „Új Széchenyi Terv” Környezet és Energia Operatív Program keretében egy olyan időjárási veszélyjelző rendszert épített ki, amelyben a riasztásokat az eddigi régiók helyett kistérségekre, a figyelmeztetéseket pedig megyékre lebontva adja ki. Ezáltal pontosabban behatárolhatóak lesznek azok a területek, amelyek térségében az időjárási feltételek kedvezőek lehetnek a veszélyes időjárási esemény kialakulásához.

Az új riasztó- és veszélyjelző rendszer 2011. augusztus 1-től kezdte meg működését. A veszélyes időjárási jelenségekre kiadott riasztások és figyelmeztetések folyamatosan nyomon követhetők az OMSZ honlapján (www.met.hu).

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.