Főoldal » Mit kell tennünk, hogy idén is egészséges diót szedjünk össze?

Mit kell tennünk, hogy idén is egészséges diót szedjünk össze?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Már nálunk is károsít a dióburok-légy. Korán kezdte a rajzását, a rajzás elhúzódó lesz, többször kell ellene védekezni.

Az elmúlt év őszén mikor megérett a dió a betakarításkor szembesültünk vele, hogy a termés nagy része számunkra hasznosíthatatlan, a feltört dióhéjban összeaszott gerezdek vannak.
Augusztus derekán, mikor még zöld burok borította a dióhéjat, és a dió lehullott, a burok lefejése közben láthatóvá vált, hogy burok bejesében tömegesen vannak lárvák.
Milyen kártevő okoz ilyen kárt? – kérdezték többen tőlem. A válasz egyszerű volt a mi tájunkra is elért a dióburok-légy.

Mi is ez a károsító? A cseresznyelégy rokona, amely dión károsít, a neve Rhragolites comleta.

Mit tudunk róla?

A károsítót Észak – Amerikából hurcolták be Nyugat- Európába, nálunk 2011-ben jelent meg Kőszeg környékén. Ettől kedve folyamatosan terjeszkedett kelet fele és már valószínűleg 2017. évben is károsított ezen a vidéken is, de a kártétele olyan jelentéktelen volt, hogy nem is figyeltünk fel rá. 2018. évben viszont már jelentős kárt tett a diótermésben.
Tavaly a cseresznyelégy sárgalap csapdák Székesfehérváron már fogták a dióburok legyet.

Fontosabb ismertető jegyei

A kifejlett egyedek szárny fesztávolsága 8-10 mm, barna alapszínű, feje sárga, tora sötét, egy sárga félkör alakú folttal a pajzsocskán. R. completa imágó szárnyvégén lévő 3. elágazó pigmentált folt külső ága a szegélyeret követi és túlhalad a középéren A légy lárvái piszkosfehérek, kifejletten 6 mm hosszúságúak.
A nyugati dióburok-fúrólégy kártétele a még zöld színű termésburkon jól látható. A termés felületén kezdetben apró, tojásrakáshoz készített szúrásnyomok figyelhetők meg. A termésburok a benne fejlődő lárvák táplálkozása nyomán megbarnul, megfeketedik. A fertőzött termés általában idő előtt lehull a fáról, valamint a termésburok rátapad a dió kemény héjára, majd elszíneződik, megpenészedik, így a termés fogyasztásra alkalmatlanná válik.
Egy nemzedékes faj. A talajban báb alakban telel át. Az imágó július elejétől szeptember közepéig rajzik, amely időszak alatt folyamatos a tojásrakás. Az első stádiumú lárvák augusztus elején jelennek meg. Az előrejelzésükhöz használható a cseresznyelégynél már jól bevált sárga ragacsos illatcsalétekkel kiegészített csapda.
A védekezéseket úgy ütemezzük, hogy a légy rajzás csúcsával egybe essen, mert a repülő legyek ellen a leghatásosabb a védekezés. Természetesen a 6-10 m magas diófák felső lomb szintjét, már kézi erős permetezővel nem lehet elérni, ami növeli probléma nagyságát.

A károsító természetes ellenségei egyelőre nem ismertek.
A kémiai védekezést az alábbi hatóanyag tartalmú készítménnyel:
acetamiprid – Mospilan 20 SG.
Alkalmazásuk jelentősen gyérítheti a kártevők egyedszámát, ha nem is biztosít teljes védelmet a rajzás egyenetlensége miatt.

Szerzők: Domak Erzsébet – Domak Béla

 

 

A képen a következők lehetnek: túra/szabadtéri

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.