Főoldal » MT 261 – befutó a terménypiacon

MT 261 – befutó a terménypiacon

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Minden évben más és más problémákkal kell a magyar termelőknek szembenézniük, más kihívásokra kell válaszolniuk. Elég ha csak a 2010-es legcsapadékosabb vagy az azt követő 2011-es legszárazabb évet vesszük figyelembe.

Két teljesen különböző  évjárat, de valami mégis közös volt bennük : -mindenki a lehető legjobb áron szerette volna értékesíteni a megtermelt kukoricáját. Ez talán a legnagyobb kihívás a gazdálkodók számára, hiszen nagyon kis befolyással lehetünk a kukorica felvásárlási árának alakulására.

Mit tehet a gazdálkodó, hogy a lehető legnagyobb profitot érje el?
Kivár! Betárolja a terményt, és amikor a felvásárlási árak megközelítik azt a szintet, amin ő el szeretne adni, értékesítésre kínálja azt. Erre azonban nem minden gazdaságnak van lehetősége!

A másik megoldás az, hogy korai betakarítással megpróbálunk terményünkkel elsőként megjelenni a piacon, és még az ó kukorica árában értékesíteni azt. Megelőzve ezzel mindenki mást, és a később megjelenő (szeptember-október) kukorica árudömping okozta árcsökkenést.

A világpiaci hatások begyűrűztek Magyarországra is, és 2011. augusztusihoz képest szeptemberben és októberben  már 10 ezer forinttal alacsonyabb áron talált gazdára a kukorica. Az ár csökkenéséhez hozzájárult a kinálat bővulése is. (Agrárpiaci jelentések AKI ,  XIV. évf. 23. szám 2011december 2.)

Ha megvizsgáljuk, hogy a kukorica felvásárlási ára mikor csökken, akkor azt tapasztaljuk, hogy ez általában minden évben augusztus végére tehető. Elég csak az elmúlt 4 év tőzsdei adatait figyelembe venni, hogy választ kapjunk a kérdésre. (1.ábra)

[token node title-raw]

Az ábrán jól látható , hogy az elmúlt négy évből háromban szinte teljesen megegyező héten következett be a kukorica tőzsdei árának csökkenése, amihez a mindenkori felvásárlási árak is igazodtak. Meg kell próbálni  tehát a gazdálkodóknak még ezen időpont előtt értékesíteni a terményüket.

A korai értékesítés legfontosabb feltétele az igen korai betakarítás! Ennek  azonban nem minden kukorica tud eleget tenni. A Dow Seeds rövid tenyészidejű kukoricahibridjei viszont tökéletesen megfelelnek ezen követelményeknek.

Az MT 261, ami a korai koncepció vezérterméke Magyarországon, már több évjáratban is bizonyította kiváló képességeit.  Ennek a kukoricahibridnek a különlegessége az igen korai vethetőségében rejlik, hiszen már rendkívül alacsony (+6 C°-os) talajhőméréskletnél vethető. A korai vetésnek és a kontinentális genetikából adódó rövid vegetatív periódusnak köszönhetően ez a hibrid már június II.-III. dekádjában virágzik (2.ábra). biztosítva ezzel a jobb termékenyülést, valamint a rendkívül alacsony szemnedvesség melletti igen korai betakarítási időt.

[token node title-raw]

Az augusztus végi betakarítási idő lehetővé teszi a termelők számára, hogy az MT 261-es kukorica szemtermését – megelőzve a felvásárlási árak tőzsdei csökkenését (1.ábra) – jóval magasabb áron értékesítsék.

A korai és magasabb árbevétel jókor jön, hiszen akár az őszi munkálatokat és inputanyagokat is finanszírozni lehet belőle, megmenekülve a likviditási gondok miatti kényszer értékesítéstől.

[token node title-raw]

Az MT 261 –es hibridet választó gazdának  nem csak a kukoricatermelése lesz jóval jövedelmezőbb, hanem  egész gazdálkodását pozitívan fogja befolyásolni a termesztése. A kedvező pénzügyi hatások mellett nagyon fontosak , bár nehezen számszerűsíthetők , az agrotechnológiai előnyök. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy kiváló előveteménye lehet a korai koncepciós kukorica az őszi kalászosoknak vagy akár a repcének is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.