Főoldal » Munkavédelem a mezőgazdaságban

Munkavédelem a mezőgazdaságban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az egészség, a testi épség a munkavégző képesség megőrzése, védelme a munka világában alapvető cél és feladat. Ennek érdekében a munkahelyen az egészséget és biztonságot garantálni kell, meg kell valósítani, hogy a munkavégzésből származó megterhelés, a munkakörnyezetből származó kóroki tényezők ne károsítsák a munkavállaló egészségét, ne rontsák a munkavállaló munkavégző képességét. Ennek felelős végrehajtója a munkáltató.

A munkabalesetekben Magyarországon 2,3-szer több férfi sérül meg, mint nő. Ennek oka abban keresendő, hogy a férfiak végeznek komolyabb fizikai megterhelést jelentő, valós baleseti veszéllyel járó munkát. A halálos munkabalesetek közel 90 %-át a férfiak szenvedik el.

A férfi munkavállalókat ért munkabalesetek közül a leggyakoribb a 25-34 év közöttieket ért baleset. Esetükben a nagy baleseti gyakoriság a szakmai rutin hiányára, a veszélyeztetés mértékének elbagatellizálására, a fiatalos meggondolatlanságra vezethető vissza.

A súlyos és halálos balesetek az alábbi munkahelyeken következnek be a leggyakrabban:
•    Közlekedési terület, közterület
•    Építési terület, – építés, bontás – külszíni bányászat
•    Gazdálkodás, állattenyésztés, halgazdaság, erdőterület
•    Raktározási, ki- és berakodási területek
•    Energia – előállítás, ellátás és szakipari műhelyek

Tapasztalatok szerint legnagyobb mérvű a munkabaleseti eltitkolás az építőipari és mezőgazdasági jellegű munka, erdészet, kertészet, halgazdálkodás, állattenyésztés területén, ahol csak a súlyosabb balesetek kerülnek maradéktalanul bejelentésre.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.