Főoldal » Mustgáz veszély!

Mustgáz veszély!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Évente több tucatszor kérik a tűzoltók segítségét mustgáz okozta balesetekhez. Közeledik a borkészítés és a szüret szezonja. Figyeljünk az ezzel járó veszélyekre.

A must erjedésekor olyan gáz is felszabadul, amely mérgező, színtelen, szagtalan és nehezebb a levegőnél, ezért szinte észrevétlenül fejti ki hatását. Sokan azonban nem veszik komolyan, hogy a pincékben a mustgáz halálos veszélyt jelenthet.
A must erjedése során felszabaduló szén-dioxid, a levegőt kiszorítva a föld közelében terül el.
Azért veszélyes, mert hiába szellőztetünk, nem fog kimenni felfelé.

A balesetek megelőzése érdekében javasolt a pincék megfelelő szellőztetése, a hordók nagy térben való elhelyezése és gázérzékelő riasztóberendezés használata.

A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre, ennek jele szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. Utóbbi azért jelent külön veszélyt, mert még ha fizikailag képes volna is a mustgázt belélegzett ember menekülni, a szellemi funkciók zavara megakadályozza a helyiség elhagyásában.

A tragédiák többnyire megelőzhetőek lennének egy régi, bevált módszerrel is, például, ha úgy megyünk le a pincébe, hogy magunk előtt botra erősített, égő gyertyát tartunk, majd azt derékmagasságnál lejjebb elhelyezzük. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget, mert ott vélhetően mustgáz található.

A sérülteket elsősorban a tűzoltók tudják kimenteni, mivel ehhez légzőkészülékre van szükség. Ha ugyanis a bajba jutott segítségére siető ember lehajol és belélegzi a gázt, előfordulhat, hogy maga is áldozatul esik.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.