Főoldal » Napi – Agrár 2013.05.3

Napi – Agrár 2013.05.3

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Itthon jövőre 225 euró lehet a területalapú támogatás

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) számítása szerint az egy hektárra jutó uniós alaptámogatás Magyarországon 146 euró lesz, amely a “zöld komponenssel” kiegészítve 225 euró körül alakulhat – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Sertéscsőd fenyeget

Aggasztó a helyzet a sertéságazatban: a takarmányköltségek, a tavalyi rekordok óta, továbbra is magasak, viszont az élősertés-árak mérséklődnek. Így a feldolgozók még mindig bajban vannak: egyes becslések szerint legkevesebb négymilliárd forinttal tartoznak a sertésbeszállítóknak.

Vegyes képet mutat a dísznövény-nagykereskedelem

Vegyes képet mutat a dísznövény-nagykereskedelem: noha az elmúlt években jelentősen nőtt a cégek száma és árbevétele, a bedőlések aránya is ugrásszerűen növekedett – állapította meg a Bisnode üzleti információs szolgáltató.

Fókuszban az állattartókat segítő források

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2013-ben is meghirdeti a rendezett piaci kapcsolatok kialakítása érdekében nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatást, az egyes állatbetegségek megelőzésére, illetve leküzdésére, valamint az állati hulla elszállítási és ártalmatlanítási költségeire fordítható támogatást.

Az esős tavasz miatt drágul az élelmiszer?

A csapadékos, hideg időjárás késleltetheti a legfontosabb amerikai termőterületeken a kukorica vetését, ráadásul éppen a csúszás miatt a farmerek egyre inkább szójában gondolkodnak a tengeri helyett. Az egyik legfontosabb alaptakarmánynak tekintett kukorica szűkössége és esetleges drágulása kihat a világpiaci húsárakra is.

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.