Főoldal » Napi – Agrár 2013.06.21

Napi – Agrár 2013.06.21

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Csúszik a zsebszerződések elleni harc

Fél évvel későbbre, 2014 elejére halasztaná egy, még elfogadásra váró törvényjavaslat a földhasználati összesítő kiadásával kapcsolatos földhivatali szolgáltatás elindítását. A földhasználati összesítő bevezetését egyébként elsősorban a zsebszerződések elleni harccal indokolta a jogalkotó, ugyanakkor ha elfogadják az új földforgalmi törvényt, szintén hasznos lesz a birtokmaximum korlátok gyakorlati alkalmazásakor.

Hatalmas drágulás a földpiacon – Erősítenek a befektetők

Óriási mértékben, helyenként 60 százalékkal is emelkedtek a termőföldárak a hazai piacon, mivel számos befektető még a földforgalmi törvényjavaslat hatályba lépése előtt igyekszik földet vásárolni.

Precíz agrárkifizetés, kevesebb hiánypótlás – Egységes adatbázisok a MeKIR-ben

Precízebb hivatali döntéseket, kevesebb hiánypótlási felhívást és kisebb hibaszázalékkal végrehajtott ellenőrzéseket eredményezhet az agrártámogatási kifizetéseknél az úgynevezett mezőgazdasági és környezeti információs rendszer (MeKIR), amely 1,35 milliárd forintos uniós forrásból a jövő év június 30-ig épül ki. A projekt célja, hogy a ma meglévő, különálló hivatali adatbázisok összehangoltan működjenek.

Ma négy 64 éven felüli gazdálkodó jut egy 35 éven alulira – A generációváltás bekövetkezik, ha akarjuk, ha nem

Az agrárgazdaság hosszú távú érdekeit szolgálná, ha megfelelő jogi környezettel értékesítésre ösztönöznénk azokat a földet öröklőket, akik nem maguk akarják megművelni a tulajdonukba került termőföldet.

A gyeptelepítés elmélete és gyakorlata az ökológiai szemléletű gazdálkodásban

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tanulmányt adott ki, melyben az ökológiai szemléletű gyeptelepítés elméletével és gyakorlatával foglakozik. A 9 fejezetből álló kiadványt, nemzetközileg is elismert, korábban hasonló témájú tudományos és ismeretterjesztő anyagokat már megjelentető szakemberek írták. A tanulmányt az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) segítségével jelentették meg.

Ingyenes pályázat-előkészítés 2014-től a kisebb cégeknek, civil szervezeteknek

Ingyenes lehet a pályázat-előkészítés a kisebb vállalkozások részére – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Homolya Róbert, a Miniszterelnökség fejlesztési irodáját vezető helyettes államtitkár. Az interjú szerint: alapjaiban változik meg a 2014-2020 közötti időszak pályázati rendszere. A kormány csökkenteni szeretné a bürokráciát, ennek keretében ingyenes pályázat-előkészítést biztosítana a kisebb cégeknek.

Ötvenezer forint alá eshet a búza ára

Tonnánként 50 ezer forint alá eshetnek a búzafelvásárlási árak a július elején kezdődő idei betakarítási szezonban, bár egyelőre a konkrét ajánlatokkal a takarmánygyártók, a malmok és a kereskedők is kivárnak. Az árcsökkenés elérheti a 20 százalékot is a 60 ezer forint feletti tavalyi indulóárakhoz képest.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.