Főoldal » Napi – Agrár 2013.07.4

Napi – Agrár 2013.07.4

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Termőföld árak…

 Egy év alatt közel 13 százalékkal drágult a termőföld, ezen belül 15 százalékkal a szántók ára Magyarországon – derül ki a KSH első ilyen témájú összesítéséből. Egy hektár szántóföld átlagára 2012-ben 670 400, míg bérleti díja 2011-ben átlagosan 32,8 ezer forint volt. 2011-ben a termelők mintegy 75 milliárd forintot fizettek ki bérleti díjként – ez pedig gyakorlatilag adómentes jövedelmet jelentett a tulajdonosoknak. 

Magas a kenyerek sótartalma

A kereskedelmi forgalomban lévő kenyerek több mint egyharmada nem felel meg a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának, a sótartalmuk határérték feletti – hívja fel a figyelmet a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség. A Norbi Update terméke is sós.

E-útdíj mentesség…

A Magyar Közlöny 111. számában megjelent a Kormány 243/2013 (VI.30) rendelete a mezőgazdasági termelők által üzemeltetett gépjárművek útdíj fizetése alóli mentesülésének részletes szabályairól, amely 2013. július 2-án lépett hatályba.

Vis maior – agrárkár

Az elháríthatatlan külső ok (vis maior) esetén alkalmazandó egyes szabályokról, valamint egyes agrár tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 44/2007 FVM (VI. 8.) rendelet szerinti vis maior esemény bejelentése szükséges MINDENKINEK, aki valamely támogatás igénylésével kapcsolatosan követelményt nem tud teljesíteni.

Leader – UMVP

Rövidfilmek mutatják be a vidékfejlesztéssel foglalkozó szervezetek közötti együttműködéseket. A LEADER program kapcsán elkészült ismeretterjesztő, népszerűsítő videók az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program révén valósultak meg.

Háztáji gazdálkodás

Önellátást szolgáló háztáji gazdálkodásra és hagyományőrzésre nevelnek a Hungarikum Baromfi (HU-BA) és a Nyúl-unk a munkáért elnevezésű faluprogramok. A szegényebb településeken lakó családok segítését célzó projekttel hozzájárulnak az állattartással és a hústermeléssel kapcsolatos ismeretek bővítéséhez.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.