Főoldal » Napjaink környezetvédelme…

Napjaink környezetvédelme…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A magyar lakosság 97 százaléka kiemelt területként kezeli a környezet- és természetvédelmi kérdéseket – mondta Illés Zoltán államtitkár a Föld napja és a IV. Tudományfesztivál megnyitóján.

Hangsúlyozta: nem kevesebb, hanem a mostaninál is több környezet- és természetvédelemre van szükség,ezért mindannyiunk felelőssége, hogy a környezeti és természeti értékeket megóvják az emberek, a természeti létalapok megőrzése nélkül a gazdasági növekedés sem képzelhető el.

Magyarországon ma mintegy 4 millió tonna települési szilárd hulladék keletkezik évente. Ebből a mennyiségből mintegy 1 millió tonnát hasznosítanak, 600 ezer tonnát újrafeldolgoznak, míg mintegy 400 000 tonnát elégetnek. A cél viszont az, hogy minden keletkező hulladékot újra lehessen hasznosítani.

Magyarország az elmúlt uniós költségvetési időszakban – 2007-2013 között – több tízmilliárd forint kormányzati forrást és többszáz milliárd forint uniós pénzt használt fel a magyar környezet- és természetvédelmi feladatok megoldására.

A mostani uniós pénzügyi ciklusban – 2014-2020 között – Magyarország mintegy 10 500 milliárd forint forrást használhat fel, ebből környezet- és természetvédelemre várhatóan mintegy 800-1000 milliárd forint fordítható majd. A tervek szerint 130 milliárd forint juthat arzénmentesítésre és az ivóvíz jó minőségének biztosítására, a vízügyi beruházásokra 500-600 milliárd forint költhető, míg a hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatokra további 100 milliárd forint juthat. A levegőtisztaság szavatolására várhatóan 100 milliárd forint köthető a mostani uniós költségvetési periódusban.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.