Főoldal » Ne feledje! Óraátállítás 2013.10.27-én

Ne feledje! Óraátállítás 2013.10.27-én

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Föld országainak körülbelül egyharmadában van külön nyári és téli időszámítás, jellemzően a fejlett világban. Magyarországon előbb az ’50-es években, majd az 1980-as években vezették be. A MAVIR 2012-es közlése szerint az óraátállításokkal éves szinten 120 GWh-val kevesebb áramot használunk fel. Ez 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg.

Idén október 27-én, vasárnap kell majd visszaállítani az órákat hajnali 3 óráról 2 órára, ami egy friss kutatás szerint a magyarok nagy részének kellemetlenséget okoz majd. Az óraátállítás sokaknál fejfájást, rosszkedvet és levertséget okoz, bár az időzónákon átívelő repülős utak tapasztalatai alapján az egy óra eltérést nagyjából egy nap alatt megszokja a szervezetünk.

A felmérés szerint minden második megkérdezettnek volt már konkrét kára az ilyenkor jelentkező időeltolódásból. A résztvevők 35 százaléka mondta, hogy a félévente esedékes óraátállítás idején napokig nem tudja kialudni magát, és minden tizedik válaszadóval előfordult már, hogy elkésett vagy túl korán érkezett a váltás miatt. Érdekesség, hogy arányaiban több nő panaszkodott álmatlanságra, viszont a férfiak gyakrabban nézték el az órát.

A felmérés szerint a magyarok háromnegyede a nyári időszámítást választaná, ha tehetné. Ezzel összefüggésben a megkérdezettek 45 százaléka mondta, hogy kifejezetten azért ellenzi az óraátállítást, mert a téli időszámítás szerint a nyáron megszokotthoz képest még hamarabb sötétedik délután, így a hosszú téli estéken passzívabbnak, lehangoltabbnak érezik magunkat.

A vélemények ma már megoszlanak óraátállítás kapcsán, mivel energiafogyasztási szokásaink 1980 óta nagymértékben megváltoztak. A legújabb számítások szerint az energia fogyasztás átalakulása miatt már nem lehet az óraátállítással energiát megtakarítani.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.