Főoldal » Nemzetközi Tejnap

Nemzetközi Tejnap

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Nemzetközi Tejszövetség 1957 óta minden év május első keddjén rendezi meg a NEMZETKÖZI TEJNAPot. Célja: a korszerű tej és tejtermékek és az egészséges életmód propagálása.

A tej és több tejtermék gazdag jó minőségű fehérjében, ellátják a szervezetet a fontosabb B-vitaminokkal, foszforral és cinkkel, a tej kitűnő kalciumforrás.

Kevés élelmiszer táplálóbb a tejnél, amely fontos fehérjeforrás, ásványi anyagokkal és vitaminokkal látja el a szervezetet, s a benne lévő kalcium könnyen felszívódik. A lefölözött tej feleannyi energiát tartalmaz, mint ugyanannyi teljes tej, a legtöbb tápanyag mégis megvan benne, sőt vízben oldódó B-vitaminokat és ásványi sókat valamivel nagyobb mennyiségben tartalmaz. A tejtermékek is értékes táplálékok pl. Joghurt, sajt, vaj, margarin, túró.

A tej világnapján fontossá válik a tej ára és minősége, kedvező élettani hatásai csakúgy, mint az egyes tejjel kapcsolatos tévhitek, a fogyasztók elvárásai, és a világpiaci tendenciák. A nemzetközi tejnapon szervezett tudományos konferenciákon terítékre kerülnek a legújabb kutatási eredmények, és számos termékbemutatóval is találkozhatnak a szakmabeliek és a nagyközönség is.

A világ tejtermelése és az ehhez szorosan kapcsolódó tejfeldolgozás Európában és Észak-Amerikában koncentrálódik. A világon megtermelt tej mintegy fele Európából származik, s a világ összes tejtermelésének közel háromnegyedét adja együttesen Európa és Észak-Amerika. A fejlett országokban a tej 99 százalékban tehéntejet jelent, míg a szegényebb országokban az egyéb állatfajoktól (bivaly, teve, juh, kecske) származó tej részaránya a 30 százalékot is elérheti.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.