Főoldal » Növényvédő szerek pusztítják a Nagy-korallzátonyt

Növényvédő szerek pusztítják a Nagy-korallzátonyt

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 Komoly károkat okoznak a Nagy-korallzátonyon a mezőgazdaságban használt növényvédő szerek az ausztrál kormány vízminőségi jelentése szerint. 

A Nagy-korallzátony a világörökség része. Az elmúlt években az éghajlatváltozás okozta korallfehéredés súlyos csapást mért rá. 

Az ausztrál kormány által most első ízben készített vízminőségi jelentés alapján a mezőgazdaságból származó vegyszerek további veszélyt jelentenek az értékes élőhelyre – írta a BBC hírportálja. 

Még hatvan kilométerrel a parttól is találtak növényvédő szereket olyan koncentrációban, hogy az mérgező a korallokra. A súlyos árvizek és a Queensland északi részén február elején átszáguldó ciklon feltehetően még több szennyezőanyag kimosódását okozta a tengerbe. 

Az agrárágazat képviselői azzal védekeznek, hogy a felmérés régi adatokon alapszik, és azóta jelentős változás történt a vegyszerfelhasználásban. 

A kormány egyetértett velük abban, hogy a gazdálkodók valóban környezetbarátabb módszereket alkalmaztak az utóbbi időben, de a ciklon aláásta törekvéseiket. 

A természetvédők folyamatosan követelik, hogy a gazdálkodók kevesebb növényvédő szert alkalmazzanak, és szüntessék be bizonyos gyomirtók kijuttatását. A cukornádtermesztők ugyanakkor azzal érvelnek, hogy nincs más lehetőségük terményük védelmére. (MTI/MNO)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.