Főoldal » Ondóvétel sertéstől

Ondóvétel sertéstől

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ondóvétel sertéstől

        Az iparszerűen működő sertéstelepeken ma már elengedhetetlen a mesterséges termékenyítés. A kanok által leadott ondót higiénikus körülmények között felfogják, mikroszkóppal megvizsgálják, felhígítják és katéterrel az ivarzó kocák nemi útjaiba juttatják.

 

 

A mesterséges termékenyítés technológiai folyamata:

         spermavétel;

         spermavizsgálat;

         spermahígítás;

         spermatárolás és

         termékenyítés (inszeminálás).

 

A Fantomhelység kialakítása

         A fantomhelység ne legyen túl nagy, de túl szűk sem. Előző esetben a kan hajlamos az elkalandozásra és nehéz újra és újra visszaterelni a fantomhoz, ha viszont túl kicsi a helység, akkor nincs elegendő helye a kannak, hogy körbe járja a fantomot és „udvaroljon”.A fantomhelység tehát körülbelül 4×5 m-es legyen, melynek közepén kell elhelyezni a fantomot.

A fantomhelységet amennyiben nem az istálló légterében helyezkedik el – fűteni kell. Egyébként semmi sem indokolja a teljesen zárt, falakkal körülvett fantomhelység kialakítását, elég, ha rácsokkal határolt.

 

A Fantom kialakítása

         Fontos, hogy a fantom kontúrja hátulról és oldalról szemlélve hasonlítson a kocára.

A fantom felületének szőrös sertésbőrrel való bevonása jótékony hatású lehet a libidó fokozására.

       Az ondóvételre az úgynevezett fantom szolgál segítségül. Ez a talajhoz szilárdan rögzített, változtatható magasságú, lenyúzott kocabőrével bevont állvány, amelyre a kan zavartalanul fel tud ugrani, és azon meg tud támaszkodni.

        A ma használatos fantomok palástból, két kapaszkodóhengerből, vagy kapaszkodóhenger nélkül és 4 (esetenként egy) lábból állnak. Előnyös, ha a fantom magassága és dőlésszöge változtatható, hogy alkalmazkodni lehessen az eltérő korú kanok eltérő testméreteihez. A palást borítása lehet kikészített sertésből, de jobb ha szívós és jól tisztántartható műanyag. A borító anyagot úgy kell a palásthoz erősíteni (a palást alatt, középen), hogy a kanok ne tudják az illesztéseknél kikezdeni. Ez egyrészt azért fontos, mert ez a „játszadozás” eltereli figyelmüket a fantomra ugrásról, másrészt újra és újra tönkre teszi a fantomborítást.

     A fantomot rögzíteni kell a padozathoz, mivel a kanok hihetetlen erővel képesek „emelgetni” azt. Előnyös, ha a felugrás helyén a padozatot csúszás mentessé tesszük. A legjobban bevált és a legegyszerűbb módszer, ha a padozat készítésekor a még képlékeny anyagba (beton vagy aszfalt) recéket vágnak. A fantomot még körbeszórhatjuk faforgáccsal is, hogy még jobban csökkentsük a csúszásveszélyt.

 

 

A fantomra szoktatás

        A fantomra szoktatás általában nem egyszerű művelet, nagyon sok türelmet igényel. Amikor azonban rászokott a kan a fantomra, vagyis sikerült kialakítani az ejakulációhoz vezető reflexláncolatot, akkor már nem lesz probléma a sperma vétellel.

      A fanomra szoktatáshoz nyugalom és csend szükséges. A szoktatást egy, maximum 2 ember végezze, megfelelő időt fordítva minden egyes kanra. Azok a speciális fantomok, melyek alá élő kocát lehet helyezni, nagyon megkönnyítik a dolgot. Ilyenkor általában az sem izgatja a kanokat, ha a szűkhelyre beszorított koca visít, és menekülni akar.

      Nehezebb a helyzet, ha koca nélküli fantomra szoktatunk. A fantomhoz kihajtott kanok pontosan úgy viselkednek, mintha az koca lenne: óvatosan megközelítik, elől hátul megszagolják, megpróbálják emelgetni, esetleg többször fel is ugranak rá. A szoktatást végző embernek az a dolga, hogy a kant szelíden mindig a fantom felé irányítsa. Egy-egy fantomra szoktatási kísérlet ne tartson tovább 15-20 percnél tovább, inkább néhány óra múlva újra ki kell hajtani a kant.

     A kant nem szabad türelmetlenül és durván (ütéssel, rúgással) a fantom felé irányítani. A nehezebben ugró kanoknál sokszor eredményre vezet, ha a fantom helységbe ivarzó kocát hajtunk, és az jelenlétével és viselkedésével „felizgatja” a kant. Amennyiben ez sikerül, akkor a kocát ki kell vezetni, hogy az így előkészített kan a fantomra ugorjon.

    Az sem baj, ha első alkalommal a kocára engedjük a kant és így vesszük le a spermát, remélve, hogy ez az élmény a fantom helységhez kapcsolódik és így a következő kihajtásnál a kan már eleve a fantomra ugrik.

    A kan rendszerint néhány kísérlet után elfogadja a fantomot. A fiatal és korábban kizárólag természetes fedeztetésre használt kanok nehezebben szokják meg a fantomra ugrást. Ezeknél különösen fontos, hogy a fantom nagymértékben hasonlítson az élő tenyészkocára. Ilyenkor kiegészítő ingerként feromon spray, ill. a fantom felületének szőrös sertésbőrrel való bevonása jótékony hatású lehet a libidó fokozására. A kezdő kan fantomra szoktatását elősegítheti a koca, vagy egy másik kan jelenléte.

      Miután a párzás sikerét a megszokott környezet nagyban befolyásolja legjobb, ha az első fantomra ugrást a kan saját kutricájában, illetve a már ismert búgató helyen végzi. A fiatal kezdő kan gyakran félelmet érez a fantom megpillantásakor. Ezeknél a gyenge libidó leküzdésére, kezelése javasolt – már korábban ismertetett – módszereket lehet alkalmazni. Ezek között első helyen említendő az idősebb, tapasztalt kan bemutató ugrásának megszemléltetése, amely tanító mechanizmusként pozitívan stimulálja a kezdő egyedeket.

     A legtöbb süldőkan – tenyésztésbe vétele alkalmával – minden különösebb nehézség nélkül rászokik a fantomra való felugrásra, kisebb részüket azonban nagy türelemmel kell ehhez hozzászoktatni. Lényeges, hogy az első ondóvétel nagyon kíméletesen és szakszerűen végezzük el. Több napos ismétléssel erősíthetjük meg az ugrási reflexet.

 

 

Az Ondóvétel menete

     A spermát az inszeminátor veszi le, kézi erővel, egy steril, gézzel vagy szűrőpapírral lefedett, kalibrált főzőpohárba. Az ondóvétel addig tart, amíg a kan önszántából le nem száll a fantomról. A frakcionált ondóvétel műhüvely nélkül lehetséges.

     A fantomra szoktatott fiatal kanok eleinte hetente csak egy alkalommal ugorjanak, majd később hetente kétszer. Fontos szabály, hogy akár szükség van az ondóra, akár nem, a kanoktól rendszeresen, 3-4 naponként nyerjünk spermát és vizsgáljuk meg azt.

    A spermavételnél a kant többszörösen becsapjuk; „műkocára”, fantomra ugratjuk és az ejakulátumot „elvesszük.

     Sertéskantól műanyag-vagy gumikesztyűs kézzel frakcionáltan veszik az ondót. A frakcionált ondóvétel műhüvely nélkül lehetséges.  A spermavételhez csak a külön erre a célra kifejlesztett kesztyűt használjuk. Kerüljük az orvosi és háztartási kesztyűket, mert ezek közül nagyon sok a spermicid, vagyis „megöli” a spermiumokat. Forgalmaznak egyszer használatos nejlonkesztyűt is, mely biztosan nem spermicid.

      A spermát a kan jobb oldalán állva veszik oly módon, hogy amikor a kan a fantomra felugrott, az erigált és kereső mozdulatokat, végző péniszt kesztyűs bal kézzel átfogjuk úgy, hogy annak hegye túlnyúljon a hüvelyk- és a mutatóujjon, és az utolsó csavarulat lefelé irányuljon. Az ondóvevő tenyerének szorításával a nyakcsatorna ritmikus mozgását utánozza, mire a sertéskan 6-10 perc alatt lemagzik.

    A felugrás után a kan még egy kicsit „fészkelődik” a fantomon, majd felveszi a fedezési helyzetet. Röviddel ezután hágó mozdulatokat végez, péniszét kiölti a tasakból és azzal kereső mozgást végez. Fedezésnél egészen addig „keres”, amíg nem hatol be a nyakcsatornába. A spermavételnél meg kell várni a pénisz kereső mozgását, nem szabad siettetni az ejakulációt a pénisz megfogásával és rángatásával. Ilyen esetben ugyanis a reflexlánc megszakad, s a kan leszáll a fantomról. Az sem jó, ha túl sokáig várunk a pénisz megfogásával, s a kan „hiába várja” az ejakulációt megindító szorítást. A pénisz megfogása legyen határozott és erőteljes, de nem durva. Igyekezzünk úgy megfogni, hogy a húgycsőnyílás, ahol a sperma kiömlik, szabad legyen!

      A kan tasakja baktériumokban gazdag bűzös váladékot tartalmaz. Ügyelni kell arra, hogy a tasakváladék ne kerülhessen a spermavételi edénybe. Ennek érdekében a felugrás után ki kell masszírozni a váladékot, majd a spermavételnél úgy kell tartani a péniszt (kissé oldalt), hogy annak mentén a váladék ne az edénybe jusson. A tasaknyílásnál hosszú szőrök nyílnak, melyeket a spermavételkor a péniszhez fogva felületes, de fájdalmas sérüléseket okozhatunk. Időnként tehát le kell vágni ezeket a tasak szőröket. Az ejakulátum felfogására használható szűrőpapírral fedett üvegedény, vagy speciális termosz, amibe spermavételi zacskót tesznek. Nem nagyon elterjedt, de néhány helyen a termoszba melegvizet tesznek, és ebbe állítják a spermafelfogására szolgáló műanyag poharat.

     Az üvegedényre helyezett szűrőpapír vagy sterilgéz feladata, a szeminális plazma felfogása, amely rontja a sperma minőségét.

 

Felhasznált irodalom:

Prof. Wekerle L (2003): A sertés szaporodása és szaporítása. Nedvet Bt. Budapest

Cseusz K., dr. Mikó J., dr. Sófalvy F.(1993): Állattenyésztés és takarmányozás II-III. Mezőgazdasági szaktudás kiadó, Budapest.

dr. Haraszti J., dr. Zöldág L. (1993): A háziállatok szülészete és szaporodás biológiája Mezőgazda kiadó, Budapest.

Dr. Gere T., Gere Zs. (2004): Gazdasági állatok viselkedése IV. Szaktudás kiadó ház, Budapest.

Következő részben szó lesz a sperma vizsgálatról, tárolásról.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.