Főoldal » Öngondoskodás állami támogatással…

Öngondoskodás állami támogatással…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A VM. Sajtóiroda tájékoztatója szerint öngondoskodási programokkal segíti a vidéken élőket a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Kisállattenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központ (KÁTKI), a Tetrabbit Kft. és a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI). 

Jövedelemkiegészítő program indul kiváló minőségű magyar baromfitermékek előállítására, és bővül a Nyúl-unk a munkáért nyúltenyésztési program is – jelentette be V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Gödöllőn.

Az állam ötven millió forint támogatást ad a programok lebonyolításához. V. Németh Zsolt kiemelte: az ilyen kezdeményezések akkor lehetnek sikeresek, ha van gazdasági alapjuk, van mögöttük akarat és szaktudás.

Nyúlhús előállításába vonná be a Nyúl-unk a munkáért programban résztvevő családokat a KÁTKI és a programot elindító Tetrabbit Kft. A szervezetek idén Gödöllőn és Törökszentmiklóson őshonos magyar fajtákból tenyésztelepeket alakítanak ki, amelyek génmegőrzési központként működnének, és ellátnák a családokat nyulakkal.

A Tetrabbit Kft. ügyvezetője emlékeztetett: a Nyúl-unk a munkáért programot 2011-ben hirdette meg a Zika Szövetkezet és a Nagyhajmási Gazdaszövetkezet hátrányos helyzetű családok 10-16 éves gyermekeinek. Az akció több száz család megélhetési gondjain enyhít. 2011 szeptemberében 13 hátrányos helyzetű falu 250 családja kapott ingyen nyulat és takarmányt.

A HU-BA (Hungarikum Baromfitermékek) falu program célja a régi magyar baromfifajták megőrzése természetes élőhelyükön – mondta a vidékfejlesztésért felelős államtitkár. A program a helyi lakosság önellátását is segíti. Az induláskor 100-150 család bevonását tervezik 4 helyszínen: Egerág, Megyer, Mátraverebély és Újkígyós környéki településeken. A harmadik év végére a szaporodó szárnyasokból 1200 családhoz juthat baromfi. Az állatok kihelyezését a KÁTKI szervezi.

V. Németh Zsolt elmondta: a Vidékfejlesztési Minisztérium minden eszközzel segíti a helyi termékek feldolgozását és értékesítését, de sok termelőnél hiányzik a szakértelem. Ennek megoldására a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet oktató- és tájékoztatóanyagokat állít össze, és módszeres képzéseket indít a Tanyaprogramban résztvevő a gazdáknak.

A NAKVI főigazgatója tájékoztatója szerint a szakmai, módszertani tananyagokat már elkezdte kidolgozni az intézet. A NAKVI alapvető gyakorlati ismeretek átadására törekszik például a hús-, a tej- vagy a mézfeldolgozásról. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.