Főoldal » Öngondoskodás = Mezőgazdasági biztosítás

Öngondoskodás = Mezőgazdasági biztosítás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A gazdatársadalom és benne a növénytermesztők – úgy tűnik – megértették, hogy az öngondoskodásra az agrárbiztosítások területén is szükség van. Nem várhatnak csak az állam segítő szándékára. Pláne, hogy annak lehetőségei végesek és az innen érkező kártalanítás nem teljes körű. Szükség van tehát az egyéni biztosításokra.

Egy most befejeződött, az Agrisk.hu jóvoltából a növénytermesztők körében végzett felmérés szerint a gazdák fele (53%) már legalább egyszer kötött mezőgazdasági biztosítást. És hogy ez mennyire szokássá kezd válni, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a válaszadók 43%-a biztosan, további 43%-a pedig valószínűleg új mezőgazdasági biztosítást szándékozik kötni egy éven belül. Ezen biztosítások tárgya pedig valamely haszonnövény, ugyanis a kötési szándékok döntő többsége erre irányul.

Jogos is az előre gondolkodás, mert az elmúlt években a globális felmelegedés mellékhatásaként az időjárási anomáliák száma megszaporodott. Növekedett az aszályos napok száma, egységnyi csapadékmennyiség rövidebb idő alatt hullik le, próbára téve a talajok vízgazdálkodását.

A legnagyobb veszélyforrásnak a jégesőt (74%), a viharokat (49%), valamint az aszályt (41%) tartják az interjúalanyok. A különböző időszakokban fellépő fagyok hátrébb szorultak a listán, egyre nagyobb a szerepe viszont a belvizek elleni védekezésnek, ahogy azt februárban vissza is igazolta a valóság.

Mivel a digitalizáció és az internethasználat már a hazai mezőgazdaságban is teret nyert, így a gazdatársadalom természetes igénye, hogy agrárbiztosítási ügyeket is lehessen a világhálón intézni. A felmérésből az is kiderült, hogy a többség az agrárbiztosításokról is az interneten tájékozódik elsődlegesen és 88%-uk már az ajánlatkérést is proaktívan itt kezdeményezné.

Érdekes, hogy míg csak a gazdálkodók 31%-ának fontos a kárfizetés nagysága, addig a többség (75%) szeretné, ha annak mértéke megállapítható volna. Ezzel összhangban van, hogy a biztosítóválasztás fő szempontja a kárfizetés megbízhatósága (61%) és csak ezt követi az árszint (42%).

Éppen ezért igen gyorsan elterjedhet az az új és hiánypótló szolgáltatás, ami megfelel ezeknek az igényeknek. Az Agrisk.hu növénybiztosítási portál segítségével ugyanis a haszonnövény, a káresemény és pár további adat megadásával pillanatok alatt összehasonlíthatóvá válnak egy úgynevezett Kárszimulátor segítségével.

A jövőben a növénybiztosítások mellett a haszonállatok és a mezőgazdasági vagyontárgyak biztosításainak összehasonlítására is alkalmas lesz az oldal.

További információ és a szolgáltatás kipróbálása az Agrisk.hu weboldalán érhető el: http://www.agrisk.hu/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.