Főoldal » Öntözési módok

Öntözési módok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A zöldségtermesztésben alkalmazott öntözési módok csoportosításában a víz­kijuttatás módját vesszük alapul. Eszerint megkülönböztethető:

esőszerű,

– felületi, 

– altalaj-, 

– csepegtető öntözést.

Esőszerű öntözéskor a csővezetékben nyomás alatt vezetett víz szórófejeken át, a természetes esőhöz hasonlóan, cseppekben kerül az öntözött részre. Az esőszerű öntözési módon belül számos változat alakult ki. 

A csővezeték hordoz­hatósága (stabilitása) alapján stabil, félstabil és hordozható rendszer különböz­tethető meg.

  A stabil (nem mozgatható) csőhálózatú esőztető öntözőberendezés beépítése a növényházakban általános

A félstabil berendezés fővezetékét a földbe, a fagyhatár alá fektetik le, amelyből csatlakozók emelkednek a talaj felszínére. A hozzá csatlakozó szárny­vezetékek áttelepíthetők.

  A hordozható esőztető berendezés csőhálózata teljes egészében áthelyezhe­tő.

Felületi öntözéskor a talaj felszínén vezetik a vizet, és az a nehézségi erő (gravitáció) hatására a lejtés irányába szabadon mozog.

A zöldségtermesztés gyakorlatában két változata ismert: a barázdás (áztató) öntözés és az árasztó (bolgárágyas) öntözés.

Barázdás öntözéshez a talaj felszínét talajművelő eszközökkel úgy alakítják ki, hogy azt barázdák és bakhátak alkotják. Az öntözővíz a barázdákban folyik, és szivárgás útján terjed a bakhátak talajába. A növényeket a bakhátakra ültetik.

Árasztó öntözéskor a bakháttal körülvett, néhány négyzetméter nagyságú te­rületeket – amelyek egyben a növények termőhelyéül is szolgálnak – elárasztják öntözővízzel, ilyenkor a növények vízben állnak.

Korábban a felületi öntözési módokat a zöldségtermesztésben általánosan használ­ták, napjainkra azonban ott is teljesen háttérbe szorultak.

·    Altalajöntözéshez az öntözővizet a talajban, a művelési határ alatt vezetik. A vezetésre égetett agyagcső vagy lyuggatott műanyag cső szolgál.

·    Csepegtető (cseppenkénti) öntözés. A módszer lényege, hogy az öntözővizet vékony műanyag csövekben vezetik a növénysorok fölé, amelyekből a víz kapillá­ris méretű hézagokon, csövecskéken kiszivárogva a növények mellett a talaj felszínére csepeg. Az öntözött talaj egy-egy ponton tartósan és folyamatosan kapja az öntözővizet.. A csöpögtetőhelyek gyakori eldugulása azonban rontja az üzembiztonságát.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.