Főoldal » Őrizzük meg ritka növényeinket! Augusztus 10-ig lehet pályázni

Őrizzük meg ritka növényeinket! Augusztus 10-ig lehet pályázni

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Már csak két napig lehet összesen 5,9 milliárd forint támogatásra pályázni az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból (ÚMVP) ritka és veszélyeztetett növények és mikroorganizmusok genetikai állományának megőrzésére. A támogatási kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz lehet benyújtani.

A hozzájárulás a mezőgazdaság biológiai sokféleségének megóvását segíti.

A génmegőrzéssel foglalkozó gazdálkodó szervezetek a forrást a ritka vagy veszélyeztetett növényfajták felkutatására, gyűjtésére, a begyűjtött növények szaporítására használhatják fel. Mikroorganizmusok esetében a hasznos és káros tevékenységet végző mikroszervezetek és genetikai tulajdonságaik megtartásához kérhetnek hozzájárulást.

A programban való részvétel önkéntes. A rendeletben rögzített kötelezettségeket öt évig kell vállalni, ez biztosítja, hogy az intézkedés eredményes legyen.

Az a kérelmező jogosult támogatásra, aki:

– a VM által kijelölt, a nemzeti genetikai erőforrás gyűjtemény részének tekintett növényeket és mikroorganizmusokat a teljes támogatási időszak alatt fenntartja;

– a Nemzeti Génbanknál nyilvántartási számmal rendelkezik;

– a rendeletben felsorolt növényfajoknak és –fajtáknak, illetve a mezőgazdaság területén hasznos és káros tevékenységet végző mikroorganizmusoknak a Nemzeti Génbank Adatbázisban regisztrált tételeiből legalább 50 darabbal rendelkezik.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.