Főoldal » Őshonos állatok

Őshonos állatok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A biológiai sokféleséget megóvását segíti az őshonos állatok támogatása

A VM. Sajtóiroda tájékoztatása szerint a tenyésztés, génmegőrzés szakmai követelményeinek érvényesülése érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több helyen módosította a védett őshonos és veszélyeztetett állatok támogatásáról szóló rendeletet. A jogszabály 2011. nov. 25-től hatályos.

A szabályozásban fontos változás, hogy lejjebb szállították a korhatárt, 12 hónapos kor helyett már 9 hónapos sertések után is lehet támogatást igényelni a jövőben.

Egy másik módosítás, hogy ezentúl nemcsak az állat elpusztulását fogadják el, mint kiesés, hanem az eladást is. Ez azért fontos, mert így az eladás után is kiegészíthetik az állományukat az tenyésztők, anélkül, hogy elesnének a támogatástól.

A harmadik újdonság, hogy a jövőben nemcsak a teljes állatállományt adhatják át az állattartók egymásnak, hanem egy részét is. Az átadást be kell jelenteni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, amely a megmaradt állatok száma alapján fizeti a támogatást.

Az őshonos és veszélyeztetett állatok tenyésztésének támogatása a mezőgazdaság biológiai sokféleségének megóvását segíti.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Őshonos állatok…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Törökök veszik a magyar szürkemarhát…

Hiába a mangalica- és szürkemarha-termékek felfutása a kereskedelemben, csak a támogatás segítheti hozzá a hazai őshonos állatfajták tenyésztőit ahhoz, hogy legalább veszteséget ne könyveljenek el.

A szeptember elsejétől igényelhető szubvenció nélkül azonban szinte minden esetben ráfizetéses az ilyen haszonállatok tartása.
Jövő hónap elejétől kezdődik meg a támogatási kérelmek beadási időszaka a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának tenyésztésben tartására. A pályázatokat szeptember végéig lehet benyújtani. A támogatásokat az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap finanszírozza. A programba most belépő gazdák részére az ötéves kötelezettségvállalási időszak 2011. január 1-jétől kezdődik.

Az ilyen őshonos fajtáknak alacsonyabb hús-, illetve tejhozama van, nyilvánvaló, a termelők egy szűk vevőkört próbálnak megcélozni. A támogatás célja ezen túlmenően elsősorban az őshonos fajták genetikai állományának a megtartása.

Az ilyen fajták ugyanis bizonyos betegségekkel szemben – mint például a száj- és körömfájás – ellenállóbbak, mint az intenzív tenyésztésben részt vevő fajták.

„Nem nyereséges Magyarországon őshonos állatfajtákat tartani, még a támogatással együtt is legfeljebb csak az egyedszám megőrzése vagy egy keresztezési program elkezdése lehet a cél” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Koppány Gábor. A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének elnöke hozzátette: a mai körülményekkel szemben akkor lehetne rentábilis az ilyen fajták tenyésztése, ha szélesebb körű, fizetőképes kereslet alakulna ki, amely hajlandó többet fizetni az ilyen élelmiszertermékekért.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.