Főoldal » Ősszel 65 ezer hektár állami föld hasznosítását kezdik meg

Ősszel 65 ezer hektár állami föld hasznosítását kezdik meg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Mezőgazdasági Múzeumban rendezett sajtótájékoztatón a miniszter emlékeztetett: a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet az előző kormányoktól súlyos örökséget vett át. Tarthatatlan állapotokat kell rendbe tenni, egyik példaként említette a nyilvántartásokat.

Fazekas Sándor kifejtette: az NFA három kiemelt kormányprogram megvalósításában vesz részt. Ezek a szociális és demográfiai földprogram, valamint a közmunkaprogram.

A tárcavezető jelezte, a szociális földprogram iránt jelentős az önkormányzatok érdeklődése.
A demográfiai földprogrammal azokat a fiatalokat szeretnék segíteni, aki élethivatásszerűen kívánnak az agrárgazdasággal foglalkozni. A közmunkaprogramhoz kapcsolódóan pedig az állami földek parlagfű-mentesítése a cél.

A tárcavezető közölte: a szociális földprogram iránt 117 önkormányzat érdeklődött. Ezek közül 75 várhatóan még az idén elindítja a programot. A demográfiai földprogramra a hasznosítandó földterület 10 százalékát különítik el. A közmunkaprogramhoz pedig úgy kapcsolódik az NFA, hogy az állami földek parlagfű-mentesítésének anyagi fedezetét biztosítja.

Farkas Imre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közigazgatási államtitkára elmondta, a végéhez közeledik az NFA vagyonkezelésében lévő állami tulajdonú termőföldek számbavétele. Az elmúlt néhány hónapban 60 ezer szerződést néztek át a szakemberek, s mintegy 200 ezer ingatlan jogi állapotát vizsgálták meg.

Az államtitkár a területen uralkodó állapotokkal kapcsolatban példaként elmondta, hogy több mint 25 ezer ingatlan az NFA vagyonnyilvántartásában nem is szerepelt. A jogi rendezés keretében a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet feladata lesz a mintegy 300 ezer hektár becsült osztatlan közös tulajdonnak a rendezése is.

Sebestyén Róbert, az NFA elnöke azt hangoztatta, hogy az NFA-nál az állami földek egyik legfontosabb hasznosítási módja a haszonbérbe adás. Fontos még a vagyonkezelésbe adás, valamint a birtokösszevonás – a földcsere – is.

Szeptember első napjaiban kezdődhet meg 65 ezer hektár tartós hasznosításba adása a kijelölt állami földeknél.  A folyamat várhatóan szeptember 10-én kezdődik és október 31-ig tart. A szociális földprogram keretében további 1.400 hektár állami termőföld hasznosításáról gondoskodik az NFA.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.