Főoldal » Ősszel vagy tavasszal? – Töprengés a gabona gyomirtásról…

Ősszel vagy tavasszal? – Töprengés a gabona gyomirtásról…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mikor végezzük a gyomirtást gabonáinkban? A hagyományos gondolkodásmód szerint egyértelmű a válasz: Kizárólag a tavaszi időszakban bokrosodástól a zászlós levél megjelenéséig tartó fenológiai stádiumban.

Gondoljuk át újra együtt a gyomirtást! Mit vegyünk figyelembe?

Elsőként, melyek a jellemző gyomok a területünkön: Mi ellen védekezünk? Azok a gyomnövények ellen, melyek már tél végén, kora tavasszal virágzó gyomok (pl. veronikafajok, tyúkhúr, mezei árvácska, pásztortáska, stb.) a gyomirtók egy része már hatástalan a virágzás előtt is. Sikeresen hadakozhatunk az egyre több problémát okozó ősszel csírázó egyszikűek ellen is (nagy széltippan, ecsetpázsit, rozsnok fajok,  stb.). Második szempont, mi a várható utóvetemény, mely döntő szerepet játszik a tartalmhatással bíró szerek kiválasztásában? Harmadjára, mekkora az üzem mérete, hogyan alakulnak a tavaszi munkák? Győzzük-e a tavaszi talaj-előkészítést, vetést és gyomirtást a gabona növényvédelmi munkáival együtt?

Az őszi gyomirtás mellett szól, még azelőtt szünteti meg a gyomosodást, mielőtt az a kultúrnövény fejlődését gátolná. Nem talál a gabonánk vetélytársat a víz, tápanyag felvétel során és a fényt is egyedül hasznosíthatja. A kártevők és kórokozók nem tudnak megbújni a gyomnövények oltalmában. Csökkentjük a taposási kártételt is a növényük kisebb mérete miatt. Nem leszünk kitéve az időjárás szeszélyeinek, csapadékos tavasz esetén sem kell aggódni, hogy nem tudjuk elvégezni a szükséges kezelést.

A tavasszal kelő évelők ellen nem rendelkezik hatással az őszi kezelés. A mezei acat, aprószulák, stb. ellen a tavaszi védekezés nyújt megoldást.

Évek óta nem nőtt a műtrágya felhasználás a statisztikák szerint, a termesztésbe került egyre nagyobb termőképességű fajták terméspotenciáljának kiaknázása érdekében a növényvédelem terén a kalászosok számára optimális védelmet kell biztosítanunk.

Ősz kontra tavasz, a döntés az Önök kezében…

 

 

http://www.elelmiszer.hu/friss_hirek/cikk/iden_jo_minosegu_a_gabona

http://www.google.hu/imgres?q=syngenta+b%C3%BAza&hl=hu&sa=X&biw=1032&bih=668&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=v-zMX-DWGWuLDM:&imgrefurl=http://www.edenkert.hu/vilagos-zold/zold-biznisz/syngenta-szezonnyito-mezogazdasag-2012/5006/&docid=esDONBOgGQ-_WM&imgurl=http://www.edenkert.hu//upload/2/article/5006/buzakalasz.jpg&w=500&h=375&ei=VugsUPy4HoLWtAaeioHwCA&zoom=1&iact=hc&vpx=732&vpy=4&dur=8623&hovh=194&hovw=259&tx=186&ty=106&sig=107634735790120138199&page=4&tbnh=144&tbnw=201&start=47&ndsp=16&ved=1t:429,r:15,s:47,i:276

http://www.google.hu/search?q=bayer+b%C3%BAza&hl=hu&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=4OgsUP3INsPWtAbpqYDoCA&sqi=2&ved=0CDgQ_AUoAQ&biw=1032&bih=625

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.