Főoldal » Őstermelők biztosítási jogviszonya

Őstermelők biztosítási jogviszonya

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Közismert tény, hogy az őstermelői tevékenység gyakorlásához érvényes őstermelői igazolványra van szükség. Mindez azonban nem elegendő, ugyanis az igazolvány az adóévre kiadott értékesítési betétlappal együtt érvényes.

A tevékenység folytatása közben tehát oda kell figyelni a betétlap évenkénti érvényesítésére, hiszen, ha valaki nem érvényesíti az értékesítési betétlapját, nem minősül őstermelőnek, ebből kifolyólag nem alkalmazhatja az őstermelőre vonatkozó szabályokat. A kötelezettség elmulasztása más problémát is felvet, úgymint a biztosítás szünetelése.

Tudniillik szünetel a biztosítási jogviszony arra az időtartamra, amelyre az őstermelői igazolvánnyal rendelkező mezőgazdasági őstermelő értékesítési betétlapja nem érvényes. A betétlap tárgyév március 20-a előtti érvényesítésével a jogviszony már január 01-vel megnyílik, míg március 20-a utáni érvényesítés esetén az érvényesítés napjától. Bár jelentős jogszabályváltozás az elmúlt időszakban nem történt, ennek ellenére előfordulnak olyan mezőgazdasági őstermelők, akik nem érvényesítik betétlapjukat, azok üresen szerepelnek, vagy a bevétel összegek nincsenek rajta feltüntetve. A betétlapra a mezőgazdasági őstermelői tevékenység során előállított terméket vásárló kifizető és az őstermelő jegyezhet be adatokat.

A mulasztás, – bár súlya jelentéktelennek tűnhet – általában figyelmetlenség, vagy egyszerűen hanyagság következménye, azonban nagy árat kell fizetni érte. Amennyiben a hiányosság több éven keresztül fennáll, a különböző be nem fizetett járulékok az évek során felhalmozódhatnak és összegük jelentős mértékűre rúghat. Bevallásuk és megfizetésük azonban minden esetben a mulasztót terheli.

A fenti hiányosságok elkerülése érdekében folyamatosan változó világunkban fontos a megfelelő jogszabályok ismerete, vagy annak hiányában a hozzáértő segítség igénybevétele, hiszen ez mindenki saját érdeke.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.