Főoldal » Őstermelők termőföldvásárlásának illetékmentessége…

Őstermelők termőföldvásárlásának illetékmentessége…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi régiójának illeték ügyekkel foglalkozó munkatársai az 5 év lejárta után folyamatosan ellenőrzik az illeték törvény által 2005. május 10-től biztosított ún. „őstermelői mentességet”.

Az illeték törvény a következő feltételek együttes fennállása esetén ugyanis illetékmentességet biztosít termőföld vásárlása esetén a magánszemély részére, ha

 -a vásárlástól számított legalább 5 évig nem idegeníti el azt,

 -egyéni vállalkozóként, vagy őstermelőként a termőföldet mezőgazdasági célra használja,

 -vagyoni értékű jogot nem alapít rá.

Az állami adóhatóság eddig több mint tízezer ügyben folytatott vizsgálatot. A vizsgálatok kiterjedtek a termőföld tulajdoni viszonyaiban bekövetkezett változások ellenőrzésére az 5 éves intervallumon belül, valamint a mezőgazdasági célú földhasználat tisztázására az ingatlanügyi hatóság által vezetett földhasználati nyilvántartás alapján.

A vizsgált ügyek 10%-ánál a termőföld a jogszabály által előírt 5 éves intervallumon belül adásvétel, csere (ideértve az önkéntes földcserét is), házassági vagyonközösség megszüntetése vagy ajándékozás címén került más tulajdonába. A földhasználati nyilvántartás alapján az ingatlanok adatait, a föld részletek használójának személyét, a használat jogcímét, valamint a használat időtartamát is vizsgálta az adóhatóság. Az ügyek közel 40%-ában az őstermelők a földet bérbe, haszonbérbe adták. Ez esetben pedig hiányzik a tulajdonos személyes mezőgazdasági célú földhasználata.

Ha az őstermelő a törvény által előírt feltételeket maradéktalanul nem teljesíti, akkor az adóhatóságnak pótlólag elő kell írnia az egyébként járó illeték kétszeresét, ami jelenleg a vizsgált ügyek esetében a mentesség megadása időszakában lévő forgalmi érték 20%-ának felel meg. Ez alól csupán egyetlen kivétel van, amikor a termőföld a családi gazdaság részeként szerepel a nyilvántartásban és a földhasználó – amennyiben eltér a tulajdonostól – a családi gazdálkodó.

Az őstermelői mentességet jelenleg igénylőknek célszerű mindezeket figyelembe venniük a körültekintő döntés meghozatalához.

(forrás: adónet.hu)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.