Főoldal » Őszi napforduló…

Őszi napforduló…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A napforduló az az időpont, amikor a Nap merőlegesen áll az Egyenlítő felett. Ilyenkor a nap egyforma hosszú a Föld északi és déli féltekén. Az északi félgömbön a tavaszi napforduló azonos időben van a déli félgömbön az őszivel, és ez megfordítva is így van.

A tavaszi napforduló napja március 21., az őszi időpontja szeptember 22. Egy-két nap csúszás előfordulhat.
Ez a nap a “Földanya ünnepe”, a gyümölcsérésé, a beérett termésé, a szüreté és a megnyugvásé. Ha ezen a napon tiszta az idő, jó lesz a bortermés. Ezután kezdődnek az őszi pásztorünnepek, a gazdasági év végét jelentő szüreti mulatságok.

A nyári napforduló június 21-re esik, amikor a csillagászati nyár kezdetét veszi. Ekkor a leghosszabb a nappal és a legrövidebb az éjszaka. A Nap a leghosszabb utat ezen a napon teszi meg az égen, és a Ráktérítő magasságából merőlegesen tűz a földre. Ez a Rák jegyének kezdete is. A déli félgömbön ekkor jár a Nap a legalacsonyabban, ezért itt ekkor az éjszaka a leghosszabb.

A téli napforduló napja december 21., amikor a legkisebb szögben érik a Nap sugarai a Földet, ezért a leghosszabb az éjszaka. Ettől kezdve minden nap körülbelül egy perccel később sötétedik.

A mérleg havának igazán jeles képviselője, a hónap névadója Szent Mihály, neve napja 29-én van. Szent Mihály főangyal a “Mennyei seregek” vezére a zsidó nemzet őrangyala volt. Szent Mihály napja az őszi napéjegyenlőség idejére esik, ott áll a sötét tél kapujában.

Régen ezen az éjszakán ünnepet ültek, méghozzá a Földanyáét, az aratást és az utána következő pihenést helyezve előtérbe.  Ez a beérett termés, a betakarítás ünnepe.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.